to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:07 | 15.03.2019

πηγή: Η Αυγή

Πολιτική

Χρ. Μαντάς: Πρόταση εμβάθυνσης της δημοκρατίας και κατοχύρωσης των κοινωνικών αγαθών (βίντεο)

Στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open TV «Ώρα Ελλάδος 5:30» συμμετείχε σήμερα ο βουλευτής Ιωαννίνων και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς.


«Και χθες αλλά και στις συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής υπήρξε μια πολύ σοβαρή και σε βάθος συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος»

Απαντώντας σε ερωτήματα των Α. Κάτζου και Β. Γιακουμή σχετικά με την χθεσινή συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση, ο Χρ. Μαντάς σημείωσε:

«Και χθες αλλά και στις συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής υπήρξε μια πολύ σοβαρή και σε βάθος συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος. Όλα τα άρθρα που ψηφίστηκαν για αναθεώρηση, συγκροτούν κατά τη γνώμη μου μια πρόταση για εμβάθυνση της δημοκρατίας και κατοχύρωση των κοινωνικών αγαθών μέσα από διάφορες διατάξεις όπως είναι  το αναλογικό σύστημα, οι θητείες των βουλευτών, η αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών και η αντιμετώπιση των βουλευτών  από την δικαιοσύνη (για αδικήματα πέρα από αυτά τα ζητήματα που αφορούν την θεσμική τους ιδιότητα) όπως όλοι οι άλλοι πολίτες.

Το βασικό στο ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι ότι υπήρχε σύμπτωση απόψεων, ώστε αυτή να μην επηρεάζει έναν κανονικό εκλογικό κύκλο. Η δική μας πρόταση είναι να υπάρξει για 6 μήνες μια διαδικασία ψηφοφοριών ώστε να αναγκαστεί το πολιτικό σύστημα να βρει τελικά συναίνεση στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτή η διάταξη δεν μπορεί να καταλήγει (μετά από δυο αποτυχημένες ψηφοφορίες) με εκλογή του Προέδρου με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών και χωρίς εκλογές, όπως λέει η πρόταση της ΝΔ, γιατί δεν εξασφαλίζεται έτσι η απαραίτητη συναίνεση που προανέφερα. Η προσπάθεια που έγινε θεωρώ πως δεν είναι μικρή και είναι στον πυρήνα του πολιτικού συστήματος. Στην πρόταση μας για αναθεώρηση του άρθρου 86 υπήρχε και μια ερμηνευτική δήλωση, την οποία δεν ψήφισε η ΝΔ, και ξεκαθαρίζει ότι αδικήματα όπως πχ η δωροδοκία κατά την διάρκεια άσκησης των καθηκόντων των υπουργών, δεν παραγράφονται.»    

Σε ερωτήματα για την πρόταση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την αλλαγή του ποινικού κώδικα ο Χρήστος Μαντάς τόνισε:

«Έχουμε το αποτέλεσμα της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής. Και πρέπει να σεβόμαστε τα θεσμικά ζητήματα, που θα τεθούν σε δημόσιο διάλογο και δεν έχουν ακόμα καταλήξει κάπου. Είναι σημαντικό  να αλλάξουν πολλά ζητήματα από τον ποινικό κώδικα και άρα είμαστε μπροστά, πιστεύω, σε έναν δημιουργικό διάλογο.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)