to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:32 | 12.12.2018

Πολιτική

Χρ. Μαντάς προς ΝΔ: Κατάντημα να σας καθοδηγεί ο Α. Γεωργιάδης (βίντεο)

«Είναι κατάντημα να σας καθοδηγεί ο κ. Γεωργιάδης με την ακροδεξιά του ρητορεία και με αυτή την καταστροφική πολιτική, που δυστυχώς έχει επιβάλει στη ΝΔ»


«Όποιος ακούσει και όποιος διαβάσει ή δει στο βίντεο -γιατί είναι πιο ωραίο αυτό- τον κ. Γεωργιάδη σε σχέση με αυτή την αθλιότητα -γιατί περί αθλιότητας, κυνισμού και προβοκάτσιας πρόκειται γι’ αυτό που ειπώθηκε μέσα σε αυτήν εδώ την Αίθουσα- σχετικά με το ότι η Κυβέρνηση αντάλλαξε τη μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς των συντάξεων με το ξεπούλημα του Μακεδονικού ή της Μακεδονίας, ή όπως αλλιώς θέλετε, τότε θα καταλάβει ποιος δυστυχώς καθοδηγεί και έχει το πάνω χέρι σε αυτή την παράταξη, η οποία έχει μια ιστορική διαδρομή στον χώρο της συντηρητικής παράταξης» ανέφερε χθες από τη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς.

«Και είναι κατάντημα αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι -και απευθύνομαι κυρίως στους συναδέλφους της αξιωματικής αντιπολίτευσης- να σας καθοδηγεί ο κ. Γεωργιάδης με την ακροδεξιά του ρητορεία και με αυτή την καταστροφική πολιτική, που δυστυχώς έχει επιβάλει στη Νέα Δημοκρατία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Παλέψαμε με συνέπεια και ήρθαμε και ακυρώνουμε αυτήν την ιστορική ημέρα το μέτρο της περικοπής της προσωπικής διαφοράς των συντάξεων, κάτι που θα το αισθανθούν στην τσέπη τους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι» επισήμανε σε άλλο σημείο ο Χρ. Μαντάς.

Αναλυτικά τα πρακτικά της παρέμβασης:

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Ο κ. Φωτήλας έχει φύγει. Υπάρχει και ένα άλλο περίφημο έργου του Πιραντέλλο. Είναι το «Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε».

Εσείς είστε παγιδευμένοι απολύτως σε αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, γιατί νομίζετε ότι την πραγματικότητα αυτής της ιστορικής μέρας και της ιστορικής κίνησης να καταργήσουμε το μέτρο της περικοπής της προσωπικής διαφοράς των συντάξεων δεν θα την καταλάβει ο ελληνικός λαός. Έτσι νομίζετε και είστε βαθιά γελασμένοι.

Στο όχι και τόσο μακρινό Μάη του 2017 ο κ. Μητσοτάκης έλεγε στην ομιλία του σε εκείνη τη συνεδρίαση: «Εν πάση περιπτώσει, αφού σας αρέσει τόσο πολύ αυτό το μείγμα πολιτικής του τέταρτου μνημονίου…» -έτσι το έλεγε από τότε- «…το οποίο από τη μια, κόβει συντάξεις και από την άλλη, δίνει επιδόματα, γιατί το πάτε το 2019; Γιατί δεν το εφαρμόζετε από τώρα; Διότι ξέρετε πολύ καλά ότι τα αντίμετρα δεν θα εφαρμοστούν ποτέ και τα μέτρα θα τα εφαρμόσει η επόμενη Κυβέρνηση».

Κοροϊδεύετε κατά πρόσωπο το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Λέτε ακόμη ότι μέτρα και αντίμετρα θα εφαρμοστούν μαζί. Άλλο ένα ψέμα.

Διαβάστε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προσεκτικά τι λέει το άρθρο 15, τι αναφέρει για τα αντίμετρα. Πρώτον, προϋποθέτει την ψήφιση τώρα και την πλήρη εφαρμογή μέτρων 4,9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δεύτερον, προϋποθέτει τη μόνιμη επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. Τρίτον, προϋποθέτει για να δοθούν τα αντίμετρα, αξιολόγηση από τους θεσμούς και πρωτίστως –προσέξτε!- από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό θα αποφασίσει πότε, πώς και αν προφανώς δοθούν τα αντίμετρα. Και τέταρτον, φυσικά, εφαρμόζονται μόνο στο μέρος της υπέρβασης του στόχου του 3,5%.

Για να εφαρμοστούν, με άλλα λόγια, πλήρως τα αντίμετρα, πρέπει να επιτευχθεί πλεόνασμα 5,5%.

Να τον χαίρεστε τον κ. Μητσοτάκη, κύριε Βλάχο. Να τον χαίρεστε, γιατί κάνει τόσο σοβαρές προβλέψεις, έχει τόσο σοβαρή ανάλυση που λέει αυτά που λέει δυο χρόνια πριν. Δεν απομονώνω. Μπορείτε να τα δείτε. Διάβασα ολόκληρο απόσπασμα.

Έρχεται σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να γίνει πράξη αυτό που στην δική μου ομιλία, ενός απλού Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, προσπαθούσα να πω εκείνη την περίοδο. Τι έλεγα; Διότι μας λέτε και διάφορα πράγματα τα οποία δεν ισχύουν και τα έχουμε ξεκαθαρίσει από την αρχή.

Μιλώντας για το μέτρο της περικοπής της προσωπικής διαφοράς και για το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου, έλεγα: «Αυτά και τα δύο είναι αρνητικά μέτρα. Δεν ήταν στην επιλογή μας. Είναι στη φαρέτρα των δογματικών, σκληρών ταξικών πολιτικών. Μας επιβλήθηκαν. Προσπαθούμε να τα αντισταθμίσουμε με τα αντίμετρα, τη μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για όσους έχουν μηνιαίο ατομικό εισόδημα κάτω από 700 ευρώ, το επίδομα ενοικίου για εξακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά κ.λπ. Ναι, στον βαθμό που τα βασικά θέματα σε αυτά τα δύο επόμενα χρόνια εξελιχθούν ομαλά, οφείλουμε να δούμε και να υλοποιήσουμε τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης των σκληρών αυτών μέτρων».

Και αυτό πράξαμε. Πολύ απλά, αυτό πράξαμε. Ήμασταν από την αρχή και ξέραμε από την αρχή ότι αυτά τα μέτρα ήταν αχρείαστα, δεν ήταν διαρθρωτικά μέτρα. Σ’ αυτή τη γραμμή, λοιπόν, παλέψαμε με συνέπεια και ήρθαμε σήμερα και ακυρώνουμε αυτήν την ιστορική ημέρα το μέτρο της περικοπής της προσωπικής διαφοράς των συντάξεων, κάτι που θα το αισθανθούν στην τσέπη τους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι.

Συνεχίζω, λέγοντας ότι καθώς πλησιάζαμε προς το τέλος αυτής της περιπέτειας και φθάνοντας στο τέλος του τρίτου προγράμματος, του τρίτου μνημονίου, για να δούμε λίγο τι έλεγαν ακόμα και σοβαρά έντυπα της δικής σας –με την ευρεία έννοια- παράταξης.

Την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018, στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, «Φρένο Γιούνκερ στην Αθήνα για τις συντάξεις». Από κάτω, «Τα συμφωνηθέντα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν. Αισιοδοξεί η Κυβέρνηση».

Την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018, στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, «Ένα εκατομμύριο όμηροι των παιχνιδιών μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών. Σκωτσέζικο ντους στους συνταξιούχους. Αλήθειες και μύθοι για τις ψηφισμένες περικοπές. Τι είναι υπό διαπραγμάτευση στο παρασκήνιο και τι όχι. Πώς οι τελικές αποφάσεις θα είναι βαρόμετρο για τις κάλπες». Θυμηθείτε το αυτό.

Το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018, στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, «Παιχνίδια με τις συντάξεις. Το ΑΠΕ μετέδωσε συμφωνία που διέψευσαν Κομισιόν και κυβερνητικές πηγές».

Την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018, «Το Ταμείο θα επιμείνει στο αυριανό Euroworking Group να ισχύσουν οι περικοπές που έχουν ψηφιστεί. Στα άκρα το ΔΝΤ για τις συντάξεις. Νέος γύρος παροχολογίας αυτή τη φορά και με το αφορολόγητο σε πρώτο πλάνο. Μηνυτήρια αναφορά κατά Αχτσιόγλου και Πετρόπουλου για τις μεγάλες καθυστερήσεις στη χορήγηση των συντάξεων».

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Την Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018, «Τα ΝΕΑ αποκωδικοποιούν το προσχέδιο του Προϋπολογισμού. Περικοπή συντάξεων (με πολλούς αστερίσκους)».

Τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018, «Το Βερολίνο μίλησε. Ανατροπή στο σχέδιο Τσίπρα μετά τη συνάντηση με Σολτς. Διασώζονται μόνο οι χαμηλές συντάξεις».

Τι έχετε ακριβώς να πείτε για όλα αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Για να καταλάβουμε, δηλαδή, τι ακριβώς έχετε να πείτε για όλα αυτά που λέγατε, για όλα αυτά που προβλέπατε και γι’ αυτά που μέχρι και την τελευταία στιγμή οι βασικοί σας τροφοδότες, οι βασικοί σας υποστηρικτές, τα έκαναν πρωτοσέλιδα; Και λέω για τους τους σοβαρούς, μέχρι τους «Μαρινακιστές», για τους πάντες!

Να πω ακόμα δύο τελευταία πράγματα, αν μου επιτρέπετε. Ξέρετε τι είναι αυτό που εξόργισε τον κ. Χατζηδάκη; Δεν είναι να δεις τα Πρακτικά –εγώ θα καταθέσω για τα Πρακτικά- είναι να δεις το βίντεο εκείνης της ημέρας, για να καταλάβεις, διότι η γλώσσα του σώματος, όπως πολύ καλά γνωρίζουν κάποιοι συνάδελφοι εδώ μέσα, λέει πολύ περισσότερα από αυτά που λέγονται.

Ξέρετε, λοιπόν, τι εξόργισε τον κ. Χατζηδάκη; Είπε ο κ. Μοσκοβισί «Η Ελλάδα θα είναι μια νορμάλ χώρα. Δεν είναι προπαγάνδα αυτό το πράγμα. Είναι αλήθεια. Ό,τι ισχύει για τις υπόλοιπες χώρες θα ισχύει και για την Ελλάδα και γι’ αυτό δεν είναι τέταρτο μνημόνιο».

Παρακάτω συνεχίζει λέγοντας «Βεβαίως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάλλει προτάσεις». Και λέει, επίσης, τα εξής: ««Όταν ήμουν νέος, ξέρετε, μαθαίναμε αρχαία ελληνικά και λατινικά στο γαλλικό γυμνάσιο και λύκειο. Έχω κάνει αρχαία ελληνικά…» -κλπ, κλπ- «…και είναι κάτι που με διαμόρφωσε στο πνεύμα και τη νοοτροπία μου. Pacta sunt servanda. Είναι μία αντίστοιχη έκφραση στα λατινικά και σημαίνει ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Αυτό σημαίνει το «Pacta sunt servanda». Όμως, αυτό είναι μία πολυσχιδής έννοια. Η Ελλάδα είναι μια νορμάλ χώρα στη ζώνη του ευρώ. Θα εξετάζουμε τον προϋπολογισμό της, όπως εξετάζουμε τον προϋπολογισμό κάθε χώρας και μαζί με τον Ευκλείδη θα βλέπουμε πώς το προσχέδιο του προϋπολογισμού τηρεί τις δεσμεύσεις της Ελλάδας. Αυτό κάνει κάθε χώρα»».

Αυτό εξόργισε τον κ. Χατζηδάκη και είναι καλά να δούμε ξανά όλοι μαζί σε μια ωραία προβολή εκείνη ακριβώς τη στιγμή. Θα πω και κάτι τελευταίο. Σήμερα, κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατάλαβα ποιος δίνει γραμμή στη Νέα Δημοκρατία.

Όποιος ακούσει και όποιος διαβάσει ή δει στο βίντεο -γιατί είναι πιο ωραίο αυτό- τον κ. Γεωργιάδη σε σχέση με αυτή την αθλιότητα -γιατί περί αθλιότητας, κυνισμού και προβοκάτσιας πρόκειται γι’ αυτό που ειπώθηκε μέσα σε αυτήν εδώ την Αίθουσα- σχετικά με το ότι η Κυβέρνηση αντάλλαξε τη μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς των συντάξεων με το ξεπούλημα του Μακεδονικού ή της Μακεδονίας, ή όπως αλλιώς θέλετε, τότε θα καταλάβει ποιος δυστυχώς καθοδηγεί και έχει το πάνω χέρι σε αυτή την παράταξη, η οποία έχει μια ιστορική διαδρομή στον χώρο της συντηρητικής παράταξης.

Και είναι κατάντημα αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι -και απευθύνομαι κυρίως στους συναδέλφους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης- να σας καθοδηγεί ο κ. Γεωργιάδης με την ακροδεξιά του ρητορεία και με αυτή την καταστροφική πολιτική, που δυστυχώς έχει επιβάλει στη Νέα Δημοκρατία.

Σας ευχαριστώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)