to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:53 | 09.12.2016

Πολιτική

Χρ. Μαντάς: Περιμένω να ακούσω τι λένε οι πολιτικές δυνάμεις σε σχέση με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Ομιλία τoυ κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2017».


 Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά θετικό σε ένα δημόσιο επίπεδο και μπροστά στον ελληνικό λαό να γίνεται αυτή η συζήτηση. Θέλω να θυμίσω απλώς ότι δεν συνηθιζόταν σε άλλες εποχές. Κάπου αλλού γινόντουσαν τα deals.

Δεύτερον, όπως σωστά παρατηρήσατε, κύριε Πρόεδρε, μέσα σε αυτήν τη συζήτηση, που είχε ενδιαφέρουσες ερωτήσεις, διατυπώθηκαν ερωτήσεις, ειπώθηκε και το οτιδήποτε, σχετικό ή άσχετο. Δεν θα το κρίνω. Το αφήνω στο τέλος.

Όμως, υπήρξε μια εξέλιξη θα έλεγα. Εγώ τουλάχιστον προσωπικά στη δημόσια έγκλιση του Υπουργού να ακούσει απόψεις, γνώμες και στήριξη ή όχι στην προσπάθεια που κάνει η ελληνική Κυβέρνηση, δεν άκουσα με καθαρό τρόπο -τουλάχιστον από ορισμένες πλευρές- πρώτον, τι λένε τα κόμματα -και έχουμε ακόμα καιρό, γιατί η διαδικασία του Προϋπολογισμού έχει ακόμα καιρό και μάλιστα σε πιο ψηλό επίπεδο- τι λένε οι πολιτικές δυνάμεις σε σχέση με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την επεκτασιμότητα και την ευνοϊκή ρύθμιση -καταλαβαίνουμε όλοι για τι πράγμα μιλάμε- και δεύτερον, τι λένε για την προσπάθεια της Κυβέρνησης και στο κρίσιμο θέμα των πλεονασμάτων, που μπορεί να λέμε πολλά πράγματα, δεν θα τα κρίνω τώρα, αυτονόητα θα έλεγα, ως διαπιστώσεις σε σχέση με τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που μας ζητούνται.

Λέω, λοιπόν, τι ακριβώς κάνουμε, όχι για να διαπιστώσουμε πόσο κακά είναι, αλλά εάν ως χώρα, ως πολιτικές δυνάμεις έχουμε κάποιες σκέψεις για το πώς θα χειριστούμε αυτό το ζήτημα.

Δύο συνάδελφοι, εάν κατάλαβα καλά, ζήτησαν να γίνει κάτι σε ένα πιο θεσμικό επίπεδο. Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς εννοούν, μπορεί να φαντάζομαι αλλά εν πάση περιπτώσει ακούστηκε κάτι. Τοποθέτηση, όμως, σε σχέση με αυτό που να λέει «τέρμα στη λιτότητα», ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις λένε τέρμα στη λιτότητα από το 2018 και μετά δεν το άκουσα. Περιμένω, όμως και αναμένω τις επόμενες ώρες μέχρι το τέλος της συζήτησης αυτής. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)