to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:21 | 11.05.2017

πηγή: stokokkino.gr

Πολιτική

Χρ. Μαντάς: Οι τρεις εκδοχές για την εφαρμογή των αντίμετρων ανάλογα με το πρωτογενές πλεόνασμα

Τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τους δανειστές εάν η Ελλάδα επιτύχει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, τους ξεπεράσει ή υπολείπεται, περιέγραψε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Προκόπη Αγγελόπουλο και Γιώργο Τραπεζιώτη


Για το πλαίσιο εφαρμογής των αντίμετρων, ο κ.Μαντάς αρχικά σημείωσε ότι περιλαμβάνονται στον αναγκαίο συμβιβασμό προκειμένου να συμφωνήσει το ΔΝΤ, που από το 2014 είναι εκτός της χρηματοδότησης του προγράμματος, μόνο τεχνικός σύμβουλος.

Το Ταμείο βάζει ως όρο να μπορεί να αποδεχθεί πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, αλλά με τις προβλέψεις του (που όπως προέβλεψε ο κ. Μαντάς θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει πολλές φορές ακόμη) έλεγε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχει ως στόχο η Ελλάδα δεν είναι επιτεύξιμα χωρίς μέτρα στο φορολογικό και τις συντάξεις. Ο κ.Μαντάς θύμισε μάλιστα ότι τον περασμένο Δεκέμβριο απαιτούσε μέτρα 4,5 δισ. ευρώ για να μπει ξανά στο πρόγραμμα.

Ο συμβιβασμός λοιπόν, συνέχισε ο κ. Μαντάς, ήταν να έχουμε «μέτρα και αντίμετρα ώστε να προκύπτει μηδενικό αποτέλεσμα όταν είμαστε εντός στόχων» και εξήγησε τι σημαίνει αυτό πρακτικά.

Με επίτευξη του στόχου

«Αν το Καλοκαίρι του 2018 η επιτροπή που θα κάνει την πρόβλεψη θεωρήσει ότι είμαστε εντός στόχων το 2018 και το 2019 και πιάνουμε τα συμφωνημένα πρωτογενή πλεονάσματα (λέγεται μέχρι σήμερα για 3,5% του ΑΕΠ, μένει να το δούμε) τότε θα πάρουμε 1% αρνητικά μέτρα για το 2019 στις συντάξεις με περικοπή της προσωπικής διαφοράς, που αφορά το ένα τρίτο των συνταξιούχων με "ταβάνι" μείωση 18%. Ταυτόχρονα, παίρνουμε 1% αντίμετρα και ξαναγυρνάμε στο 3,5%. Είναι ένας μηχανισμός που φαίνεται παράδοξος αλλά είναι μία διαπραγματευτική επιτυχία της κυβέρνησης ... φανταστείτε να πιάναμε το στόχο και να παίρναμε ακόμη 1% μέτρα χωρίς αντίμετρα».

Κοινωνικό μέρισμα από την υπεραπόδοση

Το κρίσιμο ζήτημα λοιπόν είναι να επιτευχθούν οι στόχοι, τόνισε ο κ.Μαντάς.  Εάν η Ελλάδα τους ξεπεράσει, τότε «η υπεραπόδοση θα δοθεί με διάφορες μορφές ως κοινωνικό μέρισμα είτε ενισχύοντας το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης είτε σε επενδύσεις είτε σε φοροελαφρύνσεις».

Αναλογική μείωση εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος

Στην περίπτωση αντίθετα που οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας υπολείπονται των στόχων, «θα υπάρξει βεβαίως το 1% μέτρα και αναλογική μείωση στα αντίμετρα, με βάση τη διαφορά ... προφανώς δεν χάνονται όλα, πρέπει να το πούμε με σαφήνεια αυτό και θα είναι αποσαφηνισμένο και στο νόμο που θα ψηφίσουμε».

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «με βάση τα σημερινά δεδομένα αλλά και την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2016, αφαιρόντας και ποσά που ήρθαν και ίσως δεν περιμέναμε, όπως παλιές οφειλές, εκτιμούμε εμείς και άλλοι αναλυτές από τους θεσμούς ότι θα μπορούμε να είμαστε εντός στόχων».

«Επιπλέον, αυτό το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα έχει μία επίδραση και για την επόμενη και τις επόμενες χρονιές», υπογράμμισε ο κ. Μαντάς.

Σε κάθε περίπτωση, η διάταξη που θα έρθει στη Βουλή θα λύνει κάθε αμφιβολία για το πώς θα γίνει αυτή η διαδικασία, όπως είπε χαρακτηριστικά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)