to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:56 | 22.06.2018

Πολιτική

Χρ. Μαντάς: Με τη βούλα πια τελειώνει η περίοδος των μνημονίων για τη χώρα

Σε ραδιοφωνική ενημερωτική εκπομπή του RealFm, συμμετείχε σήμερα ο βουλευτής Ιωαννίνων και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς. Απαντώντας στα ερωτήματα του Νίκου Χατζηνικολάου, σχετικά με την συμφωνία για το χρέος ο Χρήστος Μαντάς μεταξύ άλλων ανέφερε:


«Με τη βούλα πια τελειώνει η περίοδος των δανειακών συμβάσεων για τη χώρα, τελειώνει όλο αυτό το οποίο  ζήσαμε τα τελευταία 8 επώδυνα χρόνια και νομίζω ότι μπαίνουμε σε μια νέα εποχή πολύ καλές προϋποθέσεις για να έχουμε μια προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης. Και το λέω αυτό γιατί είχαμε το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης (γιατί δεν ήταν αυτονόητο) και την εκταμίευση μιας μεγάλης δόσης 15 δις€,  που φτιάχνει ένα κουμπαρά για το επόμενο διάστημα των 2 χρόνων, κοντά στα 24 δις.€, καθώς και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος (επιμήκυνση και περίοδος χάριτος 10 ετών). Επισημαίνω επίσης την σαφή  δέσμευση του Eurogroup (και όλων των θεσμών) πως θα επανέλθουν αν χρειαστεί, για τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Όλα αυτά δίνουν ένα πολύ θετικό σήμα για τη χώρα, που αποτυπώνεται και στα διεθνή ΜΜΕ

Βεβαίως δεν έχουμε μπροστά μας μια ανθόσπαρτη περίοδο αλλά έχουμε μια πολύ καλή βάση. Θα αποτυπωθεί αυτό και στον Προϋπολογισμό του 2019 και στους επόμενους προϋπολογισμούς, όπως αποτυπώνεται και στο μεσοπρόθεσμο.  Για παράδειγμα το 2019 θα δοθούν για φορολογικές ελαφρύνσεις 700εκ. Μένουν βέβαια ακόμα να γίνουν πολλά. Κυρίως στη βελτίωση του κρατικού μηχανισμού και στην ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης. Είναι η δικιά μας κυβέρνηση που κλείνει οριστικά αυτή την επώδυνη περιπέτεια αποκαθιστώντας τη διεθνή  αξιοπιστία της χώρας. Η επόμενη περίοδος δεν θα είναι ανέφελη, (να τονίσω πχ τον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεκινήσει) θα είναι γεμάτη προκλήσεις, αλλά δεν θα έχουμε δικαιολογία να μην τα καταφέρουμε.»

Σε ερωτήματα για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ο Κ. Μαντάς δήλωσε:  

«Να έχουμε υπόψη μας πως πρόκειται για ένα προϊόν συμβιβασμού. Από τη στιγμή που όλα δείχνουν ότι πιάνουμε το στόχο για το 2018, πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα κυλήσουν πιο ομαλά. Μάλιστα θέλω να τονίσω ότι από τα επόμενα χρόνια δεν θα κατανέμουμε στο τέλος του έτους το πλεόνασμα, αλλά θα προϋπολογίζουμε τον δημοσιονομικό χώρο κάθε χρονιά όπως θα φανεί  και στον επόμενο προϋπολογισμό. Σαφώς τα υψηλά πλεονάσματα φρενάρουν την ανάπτυξη, αλλά με δεδομένες αυτές τις δύσκολες συνθήκες, δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών και φοροελαφρύνσεων. Όμως το βασικό καθήκον μας για την επόμενη περίοδο είναι να βιώσουν οι Έλληνες πολίτες βελτίωση στη καθημερινότητα τους.

Κλείνοντας θα ήθελα να σημειώσω  αναφερόμενος στο ερώτημά σας για «δέσμευση» μέχρι το 2060, ότι τα πλεονάσματα από το 2023 και μετά θα είναι τελικά μικρότερα απ’ ότι προβλέπονται για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.»

 

 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)