to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:48 | 24.11.2016

πηγή: stokokkino.gr

Πολιτική

Χρ. Μαντάς: Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης αποτελεί κορωνίδα της κοινωνικής παρέμβασης μέσα στον προϋπολογισμό

Στην εφαρμογή του προγράμματος του κοινωνικού εισοδήματος αλληλελεγγύης από 1/1/2017, αλλά και στις υπηρεσίες που θα δικαιούνται οι ωφελούμενοι αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, μιλώντας στο Κόκκινο και στον Στάθη Σχινά.


Ο κ. Μαντάς αναφέρθηκε στην εφαρμογή του προγράμματος του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης από 1/1/2017, ενός προγράμματος που αφορά 700.000 ανθρώπους ή περίπου 270.000 οικογένειες. Εξήγησε ότι «το όριο είναι 4.800 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια θα μπούνε σε ένα πρόγραμμα 3 πυλώνων. Ο πρώτος είναι το εισοδηματική ενίσχυση για όταν έχουμε ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό έχουμε ενίσχυση 200 ευρώ, όταν έχουμε ζευγάρι με δύο ανήλικα θα έχουμε 400 ευρώ, όταν έχουμε οικογένεια με ένα ανήλικο και ένα ενήλικο φιλοξενούμενο είναι 450 ευρώ».

«Η καινοτομία είναι όταν η ενίσχυση ξεπερνά τα 100 ευρώ το 50% θα πιστώνεται σε τραπεζικό λογαριασμό και το άλλο 50% σε μια προπληρωμένη τραπεζική κάρτα ο δεύτερος πυλώνας είναι ότι οι θα έχουν δωρεάν φαρμακευτική δαπάνη, ένταξη στα προγράμματα κοινωνικών δομών αντιμετώπισης της φτώχειας, χρήση κοινωνικών τιμολογίων και άλλα πράγματα θα υπάρχει προσφορά στις υπηρεσίες. Θα υπάρχει και προσφορά σε υπηρεσίες και η ενεργοποίηση για επιστροφή στην εργασία», πρόσθεσε. 

Σε σχέση με τη διαπραγμάτευση τόνισε ότι στη διάρκεια της παραμονής των θεσμών έκλεισαν αρκετά ανοιχτά ζητήματα, όπως τη παιδείας, υπάρχει ωστόσο διάσταση απόψεων στο θέμα των εργασιακών. Ανέφερε ακόμα ότι στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων η ΝΔ στέκεται με αρνητικό τρόπο και αυτό επιβεβαιώθηκε με τη χθεσινή ομιλία του κ. Μητσοτάκη.

«Έχουμε λοιπόν τη διαμόρφωση ενός εσωτερικού μετώπου που ταυτίζεται με τις θέσεις του ΔΝΤ είναι μήνυμα του κ. Μητσοτάκη προς τους δανειστές και την πιο ακραία πλευρά των δανειστών με την έννοια ότι η ταύτιση αυτή δίνει το σήμα ότι εμείς είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε την καταδίκη των εργασιακών δικαιωμάτων», είπε συνεχίζοντας.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι έχουν τεθεί στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης αντιλήψεις που επιμένουν σε μια γραμμή δογματική δηλαδή στην οριζόντια μείωση μισθών και συντάξεων και του περιορισμού του αφορολόγητου. Υπογράμμισε ακόμα πως στη διαπραγμάτευση διαβλέπει σύγκλιση, «υπάρχει το βασικό ζήτημα ότι αυτή τη στιγμή ανοίγει ένα παράθυρο να κλείσει ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να κλείσει με βάση τα συμφωνηθέντα και τα κοινοτικά κεκτημένα.

Σχολιάζοντας επίσης ξένα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι το ΔΝΤ θα αποχωρήσει σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του χρόνου δεν τα διέψευσε ούτε τα επιβεβαίωσε. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια αναζήτηση μιας χρυσής τομής και θα πρόσθετα ότι μπορεί να επιτευχθεί τελικά ένα συμβιβασμός με θετικό πρόσημο για τους εργαζόμενους, προς τα εκεί οδηγούνται τα πράγματα δεν υπάρχει ενδεχόμενο ρήξης αλλά μια σκληρή διαπραγμάτευση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)