to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:44 | 16.01.2018

Πολιτική

Χρ. Μαντάς: «Κάθε κυβέρνηση που επιτυγχάνει στόχους έχει τη δυνατότητα να βάζει στο τραπέζι διάφορα ζητήματα με σημαντικό κοινωνικό κόστος»

Στην ραδιοφωνική ενημερωτική εκπομπή του ALPHPA989 «Με υπογραφή» με την Γιάννα Παπαδάκου, μίλησε σήμερα, ο βουλευτής Ιωαννίνων και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς. Απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά για κάποιες βελτιώσεις που αναμένονται μετά την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου, ο Χ. Μαντάς


«Το προηγούμενο σύστημα υπολογισμού για τα οικογενειακά επιδόματα ήταν ουσιαστικά ένα μη σύστημα. Κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει με ποιο τρόπο και ποια αναλογία έβγαιναν τα επιδόματα από το πρώτο μέχρι το 5ο, το 6ο ή το 7ο τέκνο. Η προσπάθεια του Υπουργείου ήταν να πάμε σε ένα σύστημα διαφανές και δίκαιο. Άρα όχι μόνον αυξάνεται το ποσό του επιδόματος για το 1ο και 2ο παιδί, αλλά ταυτόχρονα αυξάνεται και το ύψος του πολυτεκνικού επιδόματος, καθώς για το 3ο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του 3ου, το επίδομα είναι 140€  ανά μήνα, αντί για 70€ που ισχύει για τα δύο πρώτα παιδιά. Έτσι λοιπόν φαίνεται εδώ παράδοξο πως ενώ αυξάνονται τα επιδόματα κατά 260εκ. δηλαδή κατά 40%, οι πολύτεκνοι έχουν μείωση σε 2 εισοδηματικές κατηγορίες. Για να καλυφθούν αυτές οι μειώσεις, θα έπρεπε να υπήρχαν διαθέσιμα πολύ περισσότερα χρήματα. Όμως από τις 100.000 οικογένειες τριτέκνων και πολυτέκνων, περίπου οι μισές παίρνουν πολύ σημαντικές αυξήσεις. Βεβαίως εξ αιτίας της αρχιτεκτονικής του συστήματος υπάρχουν και κάποιες αδικίες. Αυτές τις αδικίες δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός ότι θα γίνει προσπάθεια το επόμενο διάστημα να αντιμετωπιστούν.»         

Σε ερώτημα για τις διατάξεις για την απεργία στο Πολυνομοσχέδιο   ο  Χ. Μαντάς τόνισε: 

«Η τροπολογία αυτή δεν καταργεί το δικαίωμα της απεργίας, αυξάνει το ποσοστό της απαρτίας στα πρωτοβάθμια σωματεία όχι πανελλαδικής ή υπερτοπικής εμβέλειας, ουσιαστικά επιχειρησιακά σωματεία. Θεωρήθηκε πως ήταν ένας συμβιβασμός που μας έδωσε τη δυνατότητα να αποκρούσουμε πολύ χειρότερα πράγματα, δηλαδή ουσιαστικά το ξήλωμα όλου του συνδικαλιστικού νόμου.» 

Σε ερώτημα για την συζήτηση για αναδιαπραγμάτευση των υψηλών πλεονασμάτων και των περικοπών από 1/1/2019, ο Χρ. Μαντάς δήλωσε:

«Κάθε κυβέρνηση που επιτυγχάνει στόχους έχει τη δυνατότητα να βάζει στο τραπέζι διάφορα ζητήματα που έχουν σημαντικό κοινωνικό κόστος. Άρα πρώτη μας προτεραιότητα είναι να πάει η χρονιά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Να τελειώσει η αξιολόγηση  και να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος και την επόμενη μέρα. Αν καταφέρουμε πχ στον προϋπολογισμό να πετύχουμε τους στόχους του πρώτου έτους θα μπορέσουμε να έχουμε καλύτερες προοπτικές για τα επόμενα χρόνια. Και φυσικά θα μας δοθεί και η δυνατότητα να κάνουμε και διαπραγματευτικές κινήσεις.»

Απαντώντας σε ερώτημα για τη συμμαχία με τους ΑΝΕΛ ο Χρ. Μαντάς είπε:

«Πέρα από τις ιδεολογικές και τις πολιτικές μας διαφορές που είναι δεδομένες, υπάρχει μέχρι τώρα πολύ καλή συνεργασία σε πολλά ζητήματα. Υπάρχουν όμως και προβλήματα στον τρόπο που εκφράζονται ορισμένοι βουλευτές. Τέτοια είναι και η περίπτωση του κ. Ζουράρι χθες.»

Σε ερώτημα αν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στην λειτουργία της κυβέρνησης και στην παραγωγή του κυβερνητικού έργου, ο Χ. Μαντάς σημείωσε:

«Υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης σε ορισμένα υπουργεία, που αφορούν σε διάφορα ζητήματα και στις πολιτικές ηγεσίες. Κατά την γνώμη μου τα υπουργεία του κοινωνικού φακέλου είναι σε παραγωγική κατεύθυνση. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στον τομέα της ανάπτυξης, αλλά και σε άλλους τομείς που παρατηρούνται ελλείμματα. Η βελτίωση του κυβερνητικού έργου στο πεδίο της καθημερινότητας του πολίτη, θα είναι το σημείο για το οποίο θα κριθούμε το επόμενο διάστημα.»         

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)