to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:44 | 12.03.2019

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Χρ. Μαντάς: Καμία ανησυχία για την αναβολή εκταμίευσης στο Eurogroup, όλα είναι δρομολογημένα (βίντεο)

«Να μην ανησυχούν ούτε οι Έλληνες πολίτες ούτε οι ευρωπαίοι. Όλα όσα συζητήθηκαν, και υπήρξε αυτή η λίγων βδομάδων αναβολή στην εκταμίευση κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, είναι όλα δρομολογημένα" τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς στο Κανάλι της Βουλής.


«Να μην ανησυχούν ούτε οι Έλληνες πολίτες ούτε οι ευρωπαίοι. Όλα όσα συζητήθηκαν και υπήρξε αυτή η λίγων βδομάδων αναβολή στην εκταμίευση κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, είναι όλα δρομολογημένα», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς στο Κανάλι της Βουλής.

Όπως εξήγησε: «Είναι σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό συμφωνημένα (κυρίως στο ζήτημα των δανείων α’ κατοικίας, που υπήρξε σχετική συνάντηση των Τσακαλώτου, Φλαμπουράρη και Στουρνάρα πριν το Eurogroup όπου επαναβεβαιώθηκε η συμφωνία κυβέρνησης και τραπεζών). Απομένουν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, κρίσιμες ώστε να συμπεριληφθούν στις ρυθμίσεις όσον το δυνατόν περισσότεροι, απομονώνοντας ταυτόχρονα τους ονομαζόμενους κακοπληρωτές, οι οποίοι  πλέον μπορεί να εντοπιστούν. Στόχος μας είναι να προστατευθεί η λαϊκή κατοικία και ταυτόχρονα να αρχίσει η απομείωση των κόκκινων δανείων, τα οποία θα πρέπει σιγά σιγά να αποπληρώνονται. Σε σχέση με τις λιγνιτικές μονάδες, έχει ανακοινωθεί πως θα ξεκινήσει  διαδικασία νέου διαγωνισμού. Το ίδιο και για την Εγνατία, νομίζω πως υπάρχει μια δρομολογημένη διαδικασία".

Καλό το momentum της ελληνικής οικονομίας

"Η αναβάθμιση της οικονομίας μας από τον οίκο Moody’s κατά δυο βαθμίδες, αλλά και η έξοδος στις αγορές με δεκαετές ομόλογο και με επιτόκιο πολύ χαμηλότερο από την προηγούμενη αντίστοιχη έξοδο (που είχαμε επιτόκιο πάνω από 6%) , δείχνουν το καλό momentum της ελληνικής οικονομίας, κάτι που θα επιβεβαιωθεί και με την εταμίευση της δόσης το επόμενο διάστημα", πρόσθεσε.

"Το ποσό του 1 περίπου δισ. ευρώ αφορά στην επιστροφή της διακράτησης  που είχαν κάνει οι τράπεζες από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων. Το ποσό της δόσης θα διατεθεί όχι σε δήθεν παροχολογίες που αναφέρονται, αλλά σε ένα πλαίσιο στρατηγικής ενίσχυσης του συνόλου του κοινωνικού κράτους αλλά και στοχευμένων  φοροελαφρύνσεων. Αυτά είναι μέσα στο κεντρικό σχέδιο της κυβέρνησης, που αποτυπώνεται άλλωστε και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα."

"Οι κινήσεις της κυβέρνησης είναι σοβαρές και σχεδιασμένες ακριβώς μέσα στο πλαίσιο του  δημοσιονομικού χώρου, και όχι στη λογική των εξαγγελιών κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εντυπωσιακές φοροελαφρύνσεις, που δημιουργούν όμως τεράστια δημοσιονομικά κενά χωρίς να εξηγούν πόσο κοστίζει όλο αυτό και πού ακριβώς θα γίνουν περικοπές. Εμείς λοιπόν νομίζουμε ότι θα γίνουν δραματικές περικοπές στο κοινωνικό κράτος».

Τερματισμός της λιτότητας, δημοκρατική επανεκκίνηση της Ευρώπης, τα διακυβεύματα των ευρωεκλογών

Η συζήτηση που θα γίνει στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αφορά την στρατηγική μας στις Ευρωεκλογές. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν ότι μιλάμε για τις πιο κρίσιμες ευρωεκλογές των τελευταίων ετών. Και εμείς θα τις έχουμε σε πρώτη προτεραιότητα στην δράση μας το επόμενο διάστημα. Πρέπει να σκεφτούμε αν την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών θα έχουμε ένα ευρωκοινοβούλιο με ενισχυμένες τις δυνάμεις της ακροδεξιάς και της εθνικής αναδίπλωσης, τις δυνάμεις που στρέφονται ενάντια στις ιδρυτικές αρχές της Ευρώπης, που είναι και οι πιο φανατικές του νεοφιλελευθερισμού σε τελευταία ανάλυση. ‘Η θα μπορέσουν οι προοδευτικές δυνάμεις (το προοδευτικό μέτωπο που λέμε εμείς και αγωνιζόμαστε να το φτιάξουμε σε Ελλάδα και Ευρώπη)  όχι μόνο να σταθούν ανάχωμα αλλά να προβάλουν και αιτήματα για την ανασυγκρότηση της Ευρώπης. Με τερματισμό της λιτότητας, με δημοκρατική επανεκκίνηση της Ευρώπης, ώστε ο ευρωπαίος πολίτης να μην αισθάνεται απομονωμένος και ότι δεν συμμετέχει στις αποφάσεις.        

Προσπάθεια διαλόγου κεντροαριστεράς - ΣΥΡΙΖΑ

«Σε εθνικό επίπεδο, όσες δυνάμεις αυτοπροσδιορίζονται προοδευτικές δεν πρέπει να αυτοαποκλείονται από τον διάλογο. Μετά το κλείσιμο της εκκρεμότητας ύστερα από 27 χρόνια, δηλαδή μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, μετά τη συμπόρευση δυνάμεων με το ΣΥΡΙΖΑ (που του δίνουν και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία) θα πρέπει να βρούμε τρόπο τουλάχιστον να συνομιλήσουμε. Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί είτε με προοδευτικό πρόσημο, είτε με το αντίθετο. Είναι δεκτός ο διμέτωπος αγώνας που κάνουν και η κριτική που μας ασκούν, αλλά θα πρέπει να τοποθετηθούν κάποια στιγμή και στα κρίσιμα διλήμματα της περιόδου».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)