to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:30 | 24.01.2018

Πολιτική

Χρ. Μαντάς: Ισχυρό μήνυμα για έξοδο από τo πρόγραμμα το κλείσιμο της γ' αξιολόγησης

«Το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης δίνει ένα ισχυρό μήνυμα, ότι μπορούμε να βγούμε από το πρόγραμμα το 2018 και πρέπει να επικεντρώσουμε περισσότερο στο τι σημαίνει αυτό για την επόμενη μέρα» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».


Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα της ολοκλήρωσης του προγράμματος, ο κ. Μαντάς σημείωσε: «Ναι, δεν θα πάμε στον παράδεισο, θα συνεχίσουμε να έχουμε δυσκολίες, θα συνεχίσουμε να έχουμε εποπτεία, μέσα στο πλαίσιο που ισχύει για όλες τις χώρες, που βγαίνουν από προγράμματα, όμως θα έχουμε σαφώς διαφορετικούς βαθμούς ελευθερίας και θα έχουμε τη δυνατότητα να ασκήσουμε και πλευρές της πολιτικής μας, οι οποίες εμποδίζονταν ή δυσκολεύονταν από αυτό το σφιχτό πλαίσιο».

Σχολιάζοντας την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση η αντιπολίτευση, ο κ. Μαντάς παρατήρησε ότι «προσπαθούν να προβάλλουν τα προβλήματα, που προφανώς έχει η χώρα κι από εδώ και πέρα και μέχρι να βγει από τα προγράμματα, δεν λένε όμως τίποτε για την ουσία των πραγμάτων, ότι η χώρα μας οδεύει στην έξοδο από τα προγράμματα, ότι έχει δοθεί εντολή από αυτό το Eurogroup να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη διαμόρφωση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ότι έχουμε μια στρατηγική και σχέδιο το οποίο βγαίνει για τη χώρα».

Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς εξήγησε ότι «στην ατζέντα της χώρας και στην ατζέντα κάθε κυβέρνησης είναι το τι ακριβώς θα γίνει με τα λεγόμενα "κόκκινα" δάνεια». «Δεν υπάρχει ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, εάν το θέμα των "κόκκινων" δανείων δεν μπει σε μια τάξη. Πρέπει, μέσα από συντονισμένες προσπάθειες -και της ΤτΕ και των τραπεζών και της Πολιτείας- να λήξει αυτό το θέμα, πρώτα από όλα με τους κακοπληρωτές, με αυτούς, δηλαδή, που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν και αποφεύγουν να πληρώσουν, διοχετεύοντας όλα τα χρήματά τους στο εξωτερικό [...] Έχουμε ένα πλαίσιο προστασίας της πρώτης λαϊκής κατοικίας, έχουμε πιθανά ζητήματα, που πρέπει να τα δούμε και στην εξέλιξή τους, η κυβέρνηση παρακολουθεί πάρα πολύ στενά όλη αυτή τη διαδικασία κι αν χρειαστεί μπορεί να υπάρχουν συμπληρωματικά μέτρα» συμπλήρωσε.

«Προς το συμφέρον των λαών Ελλάδας και πΓΔΜ να δοθεί λύση»

Με αφορμή την προγραμματισμένη συνάντηση, στο Νταβός, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται σε αυτή τη διαδικασία με ένα διπλό πακέτο, αφενός να πάμε σε μια ονομασία σύνθετη -είτε με χρονικό, είτε με γεωγραφικό προσδιορισμό- έναντι όλων και δεύτερον να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να κατοχυρωθούν και από την πλευρά της γείτονος τέτοιες προϋποθέσεις και να διασφαλιστεί ότι δεν θα εκδηλώνονται αλυτρωτικές και άλλες τάσεις, που είδαμε στο παρελθόν. Η συγκυρία είναι ευνοϊκή, έχουμε μια κυβέρνηση στη γειτονική χώρα, η οποία δείχνει να θέλει λύση, κάτι που είναι προς το συμφέρον και της ευρύτερης περιοχής και των δύο λαών».

«Και η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Ζάεφ», εκτίμησε ο κ.Μαντάς, «θα δώσει νέα στοιχεία, θα δούμε πώς μπορούν να προχωρήσουν τα πράγματα, καθώς είναι μία δύσκολη διαδικασία, που δεν αντιμετωπίζεται παρά μόνο με σύνεση, με γαλήνιο τρόπο και με σύνθεση απόψεων».

Αναφερόμενος στο συλλαλητήριο, που έγινε στη Θεσσαλονίκη, επισήμανε πως «χρειάζεται προσοχή των δημοκρατικών δυνάμεων, των δημοκρατικών πολιτών, ώστε να μην ταυτίζονται με ακραία συνθήματα πατριδοκαπηλίας και ακραίου εθνικισμού».

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)