to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:34 | 16.01.2019

Πολιτική

Χρ. Μαντάς: «Η στάση μας στις κρίσιμες ιστορικές στιγμές, οφείλει να είναι στάση αρχών»

Σε ραδιοφωνική ενημερωτική εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος της ΕΡΑ συμμετείχε σήμερα ο βουλευτής Ιωαννίνων και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς.


Απαντώντας σε ερωτήματα της Μαρίας Γεωργίου και του Βαγγέλη Παπαδημητρίου, σχετικά με τις τρέχουσες πολιτικές διαδικασίες ο κ. Μαντάς μεταξύ άλλων ανέφερε: 

«Σήμερα έχουμε στη Βουλή μια κρίσιμη ψηφοφορία. Επιδιώκουμε να έχουμε τουλάχιστον 151 ψήφους. Είναι μια πολιτική επιδίωξη και όχι κάτι που απαιτείται τυπικά από το Σύνταγμα. Είναι ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα σταθερότητας και συνέχειας μιας διακυβέρνησης που πέρασε από σαράντα κύματα αλλά άντεξε προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας και της χώρας.  

Η κοινοβουλευτική διαδικασία για τη Συνθήκη των Πρεσπών θα είναι όπως σε κάθε κύρωση διεθνούς σύμβασης. Γίνεται συνήθως μια συνεδρίαση στις επιτροπές και μια στην Ολομέλεια, αλλά εδώ ενδεχομένως να είναι περισσότερες λόγω της κρισιμότητας του ζητήματος. Θα έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή το επόμενο διάστημα. Το πότε ακριβώς μένει να το δούμε.   

Σε ερώτημα αν θα έχουμε εκλογές σε περίπτωση που δεν περάσει η συμφωνία των Πρεσπών ο Χρήστος Μαντάς σημείωσε:

«Αυτό νομίζω έχει απαντηθεί με καθαρό τρόπο και από την διαδικασία. Μια κυβέρνηση που έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης δεν πηγαίνει συνήθως σε εκλογές. Δεν θέλω να μιλάω με σενάρια, αν και οφείλουμε να τα σκεφτούμε. Η προσοχή μας αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι να γίνει μια ειλικρινής αντιπαράθεση επιχειρημάτων και στάσης, ώστε να ενημερωθούν όλοι και όλες σε βάθος για την Συμφωνία των Πρεσπών. Πρέπει να μελετηθεί η Συμφωνία προσεκτικά και μετά τις συνταγματικές αλλαγές που έγιναν στην γειτονική χώρα. Και να ακολουθήσει μια σοβαρή συζήτηση με πραγματικά και όχι προσχηματικά επιχειρήματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε εδώ την ενδιάμεση συμφωνία που κατέληξε στο όνομα FYROM ως μεταβατικό στάδιο. Είναι καιρός να φτάσουμε σε μια λύση μετά από 27 χρόνια. Και είναι πολύ σημαντικό η συμφωνία να κυρωθεί με μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στην συγκεκριμένη ιστορική φάση, φαίνεται πως θα είναι ο εμβρυουλκός  των εξελίξεων.»  

Σε ερωτήματα σχετικά με την στάση του κ. Δανέλλη και του Ποταμιού, ο κ. Μαντάς δήλωσε:

  «Κατά την δική μου γνώμη δεν πρέπει η στάση μας σε τέτοια μεγάλα ζητήματα να επηρεάζεται από πικρίες, παρεξηγήσεις κλπ, αλλά πρέπει να είναι μια καθαρή στάση αρχών. Ο κ. Δανέλλης και αυτό είναι προς τιμή του έχει επιδείξει μια στάση αρχών. Και είναι απολύτως προφανές πως αν η κυβέρνηση δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης δεν θα υπάρχει η αντίστοιχη συνέχεια για να κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Όσον αφορά στο ΠΟΤΑΜΙ όπως προκύπτει και από δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του και των ευρωβουλευτών του διακρίνεται από μια συνέπεια στα τέτοια κρίσιμα ζητήματα που δεν είναι και τόσο δημοφιλή. Και αυτό νομίζω είναι ταυτοτικό σημείο για το ΠΟΤΑΜΙ.»  

Σχολιάζοντας τέλος το γεγονός ότι δεν έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα η επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, ο κ. Μαντάς είπε αστειευόμενος: «Φανταστείτε σε τι βαθμό κανονικότητας έχουμε φτάσει. Είναι μια κανονικότητα που αρχίζει να μπαίνει (με πολλές δυσκολίες και προβλήματα βέβαια) αυτή τη νέα ενδιαφέρουσα χρονιά.»  

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)