to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:59 | 15.04.2019

Πολιτική

Χρ. Μαντάς: Η κοινωνία κρατήθηκε όρθια επειδή είχαμε κυβέρνηση με κορμό την αριστερά (βίντεο)

«Θα αποπληρώσουμε το τμήμα των υποχρεώσεων μας προς το ΔΝΤ που είναι με υψηλότατο επιτόκιο. Αυτές είναι κρίσιμες εξελίξεις που ανοίγουν τον δρόμο σε μια ισχυρή κανονικότητα στο επίπεδο της οικονομίας και της κοινωνίας», ανέφερε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη που παραχώρησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, στο κανάλι της Βουλής.


Η συζήτηση εκκίνησε με αναφορά στη γειτονιά των Εξαρχείων:

«Η περιοχή έχει στοχοποιηθεί. Υπάρχουν προβλήματα, ωστόσο υπάρχει υπερπροβολή που εξυπηρετεί συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες. Η λύση απαιτεί συνδυασμό πολιτικών, που μόνο οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να εφαρμόσουν». «Είναι καθήκον δημοκρατικό να νιώθουν  οι πολίτες ασφαλείς παντού στη χώρα», δήλωσε ο βουλευτής Ιωαννίνων και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, σχετικά με τα Εξάρχεια και τα επεισόδια που λαμβάνουν χώρα σαν αντίποινα στις επιχειρήσεις της αστυνομίας στην περιοχή.

Ο βουλευτής Ιωαννίνων μιλώντας στην «Πρωινή Ανάγνωση»  του Καναλιού της Βουλής, μεταξύ άλλων ανέφερε:   

«Είναι δημοκρατική ευθύνη νομίζω και έχει φανεί από τις πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και γενικότερα. Είναι καθήκον δημοκρατικό να νιώθουν  οι πολίτες ασφαλείς παντού στη χώρα. Η περιοχή έχει στοχοποιηθεί και μόνο με συνδυασμό πολιτικών μπορεί να ανακτήσει μια  καλύτερη καθημερινότητα. Υπάρχει μια υπερπροβολή πολλές φορές του ζητήματος. Μόνο με το δόγμα της καταστολής δεν μπορούμε να έχουμε σοβαρά αποτελέσματα. Στα Εξάρχεια η ΕΛ.ΑΣ. έχει κάνει πολλές επιχειρήσεις εξάρθρωσης παραβατικών κυκλωμάτων, διακίνησης ναρκωτικών κλπ. Είναι ζήτημα όλων μας και των κατοίκων όμως, η αντιπαράθεση στο ζήτημα αυτό να γίνεται με σοβαρότητα και ψυχραιμία και όχι κάθε φορά να χρησιμοποιείται το ζήτημα σαν εργαλείο κριτικής στην κυβέρνηση. Δεν μπορεί η ΝΔ να λέει πως μέσα σε μια μέρα αν πάρει την κυβέρνηση θα τα αλλάξει όλα. Σοβαρές προτάσεις για το πώς μπορεί να ζωντανέψουν οι γειτονιές στην Αθήνα έχει κάνει η «Ανοιχτή Πόλη» και ο Νάσος Ηλιόπουλος.»

Σε ερωτήματα για τα κρίσιμα ζητήματα της επικαιρότητας ο Χρ. Μαντάς σημείωσε:   

«Στη μεγάλη εικόνα νομίζω είναι εξαιρετικά κεντρικό θέμα είναι οι εξελίξεις με το ΔΝΤ. Και δεν είναι δυνατόν να μην το κουβεντιάζουμε αυτό. Έχουμε μια συστηματική προσπάθεια στο πεδίο της ρύθμισης των χρεών, έχουμε ήδη πάρει τις επιστροφές από τα διακρατούμενα ομόλογα (κοντά στο 1 δις.€) και αυτά είναι αποδείξεις ότι έχουμε ήδη βγει από τα μνημόνια. Διαπραγματευόμαστε τώρα το αίτημα (και θα υποβληθεί σύντομα) να ξεχρεώσουμε ένα τμήμα των χρεών μας προς το ΔΝΤ. Κάτι που θα καταλάβουμε και στην καθημερινότητά μας, μια και θα πληρώνουμε πολύ λιγότερα, γιατί θα αποπληρώσουμε το τμήμα των υποχρεώσεων μας προς το ΔΝΤ που είναι με υψηλότατο επιτόκιο.   Αυτές είναι κρίσιμες εξελίξεις που ανοίγουν τον δρόμο σε μια ισχυρή κανονικότητα στο επίπεδο της οικονομίας και της κοινωνίας, αν μου επιτρέπετε. Και σαφέστατα αυτό δείχνει την βούλησή μας (αν και δεν θέλω να υπερβάλλω)  να τελειώνουμε με το ΔΝΤ, το οποίο κάποιοι το 2010 μας το έφεραν στην Ευρώπη. Παρόλο που πέρασε από εδώ το ΔΝΤ, επειδή είχαμε κυβέρνηση με κορμό την αριστερά η κοινωνία κρατήθηκε όρθια (παρά τις βαθιές πληγές που υπάρχουν ακόμα).»  

Σε ερωτήματα για την συζήτηση που θα γίνει αυτή την βδομάδα στη Βουλή για την άρση ασυλίας βουλευτών σχετικά με την υπόθεση Novartis ο κ. Μαντάς τόνισε:

«Μετά και την στάση του κ. Λοβέρδου να ζητήσει ο ίδιος την άρση της ασυλίας του (κάτι που δεν το υποτιμώ καθόλου) το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας, από ότι φαίνεται, θα είναι να αρθεί τελικά η άρση της ασυλίας του. Αυτό στην ουσία σημαίνει πως η Βουλή λέει (παρά τις αντίθετες απόψεις του κ. Βενιζέλου και του κ. Γεωργιάδη) το εξής απλό: δεν μπορεί να είναι ευθύνη υπουργική η δωροδοκία, η μίζα. Επειδή λοιπόν έχουμε περιπτώσεις όπως του κ. Παπαντωνίου και του κ. Τσοχατζόπουλου οφείλουν να εξετάζονται τα πιθανά αδικήματα από την δικαιοσύνη.  Και όχι να κλείνονται μέσα στους συσχετισμούς της Βουλής και να αθωώνονται κάποιοι που έχουν πολύ σοβαρές πολιτικές ευθύνες και για το ποινικό μέρος. Και δεν μπορούμε να έχουμε μια δικαιοσύνη που θα επηρεάζεται από την τις εκάστοτε επιλογές του κυβερνώντος κόμματος. Όλοι όσοι έχουμε δημόσιο λόγο δεν θα πρέπει να εργαλειοποιούμε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Αν πιστεύουμε πραγματικά στην διάκριση των εξουσιών θα πρέπει να αφήνουμε την δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.»

Σε ερώτημα για τις συναντήσεις υποψηφίων ευρωβουλευτών με τον κ. Αμβρόσιο ο Xρ. Μαντάς είπε:  

«Τα στοιχεία της χριστιανικής ηθικής, που έχουν μέσα τους την αγάπη και την συγχώρεση, ο ίδιος ο κ. Αμβρόσιος τα καταρρίπτει με την στάση του. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να έχουμε καμία σχέση με πρόσωπα της ιεραρχίας που έχουν ακραία ρατσιστικό, επιθετικό και χυδαίο (θα έλεγα αν μου επιτρέπετε) λόγο. Δεν είναι ιδεολογική αντιπαράθεση. Είναι  ρητορική μίσους. Δεν είναι το θέμα οι πολιτικές απόψεις του κ. Αμβρόσιου. Δεν μπορούμε να συνομιλούμε με έναν εκφραστή του πιο ακραίου ρατσιστικού λόγου.»  

Σε ερωτήματα για τα διακυβεύματα των ευρωεκλογών και τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ, ο κ. Μαντάς δήλωσε:

«Είναι λογικό στην πολιτική αντιπαράθεση για τις Ευρωεκλογές, να μπαίνουν έντονα και εθνικά χαρακτηριστικά. Έχουμε στην Ευρώπη την εμφάνιση ακραία δεξιών δυνάμεων που το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (που εκφράζει στην Ευρώπη την δεξιά) θεωρεί ότι μπορεί να τις ενσωματώσει. Όμως έχουμε μια μαύρη διεθνή που ήδη συγκροτείται. Έχουμε ακραίες απόψεις και στο εργασιακό επίπεδο για το χτύπημα της εργασίας, έχουμε ακραίες αντιδημοκρατικές και έχουμε και ακραίες αντιμεταναστευτικές απόψεις. Όλα αυτά απαιτούν κατά την γνώμη μου και μια απάντηση εκ μέρους της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης όχι τόσο στη παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ, αλλά στο Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών παρέα με τη κ. Ξαφά και τον κ. Μάνο, αν δεν κάνω λάθος, είπε ότι συμμερίζεται κάποιες τέτοιες ακραίες απόψεις. Μίλησε πχ για κυμαινόμενο κατώτατο μισθό και για   γενικό μέσο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας 40 ωρών. Θα έχουμε λοιπόν μια Ευρώπη ακραίου νεοφιλελευθερισμού που πλησιάζει στην ακροδεξιά του κ. Βέμπερ η οποία  είναι εκφραστής τέτοιων απόψεων, ή θα έχουμε μια Ευρώπη που κάνει προσπάθεια να επανέλθει στις ιδρυτικές της αξίες; Αυτό είναι το κρίσιμο δίλημμα των ευρωεκλογών.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)