to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:31 | 10.06.2018

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Χρ. Μαντάς: Η 4η αξιολόγηση κλείνει και αρχίζει να ορίζεται η έξοδος από το μνημόνιο τον Αύγουστο (βίντεο)

"Κλείνοντας η 4η αξιολόγηση, αρχίζει και ορίζεται η έξοδος από το μνημόνιο, που θα γίνει τον Αύγουστο" δήλωσε ο βουλευτής Ιωαννίνων και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς στην ΕΡΤ μιλώντας για το ορόσημο της 21ης Ιουνίου και τo πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που κατατέθηκε στη Βουλή.


Συγκεκριμένα απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις Χρήστος Μαντάς ανέφερε ότι:

«Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει το σύνολο των προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης που πρέπει να εκπληρωθούν προκειμένου να  κλείσει αυτό το τελευταίο πρόγραμμα. Όποιος διαβάσει προσεκτικά το πολυνομοσχέδιο (που περιλαμβάνει και το μεσοπρόθεσμο μέσα) θα διαπιστώσει πως δεν έχουμε μια νέα περίοδο. Άρα έχουμε το καταστατικό χρονικό σημείο όπου κλείνοντας η 4η αξιολόγηση, αρχίζει και ορίζεται η έξοδος από το μνημόνιο, που θα γίνει τον Αύγουστο. Ελπίζουμε στο τελευταίο Eurogroup στις 21 του Ιούνη να ολοκληρωθεί η σχετική συζήτηση με θετικό σήμα για τη χώρα.

"Όπως όλα δείχνουν Eurogroup θα προσδιοριστούν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Να σας θυμίσω πως ήδη λειτουργούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Και πολλοί εκτιμητές θεωρούν πως τα μέτρα αυτά σε βάθος χρόνου μέχρι το 2060 μπορούν να συμβάλλουν σε ελάφρυνση του χρέους σε ποσοστό 20 με 25%. Η συζήτηση για το χρέος λοιπόν συνεχίζεται και δεν έχει καταλήξει. Επίσης συνεχίζεται και η συζήτηση για το πώς  θα είναι η μεταμνημονιακή παρακολούθηση. Από το 2019 σταματά η πεοσαρμοστική δημοσιονομική πολιτική και ξεκινά η επεκτατική πολιτική. Αυτό προσδιορίζεται από το δημοσιονομικό χώρο που προβλέπεται να δημιουργηθεί από το 2019. Οι πρώτες 700 χιλιάδες € του δημοσιονομικού χώρου θα δοθούν για φοροελαφρύνσεις. Το ποσό του δημοσιονομικού χώρου θα αυξάνει κάθε χρόνο. Και τα χρήματα αυτά θα κατανέμονται για φοροελαφρύνσεις και κοινωνικές δαπάνες,»

Σε ερωτήματα για το ζήτημα του ονόματος της γειτονικής χώρας ο Χ. Μαντάς δήλωσε:  

«Είναι θα 'λεγα φυσιολογικό όταν είμαστε στα τελευταία μέτρα για ένα τελικό αποτέλεσμα, να υπάρχει ένα «χτένισμα» της συμφωνίας από όλες τις πλευρές. Οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι και αποφασιστικοί για να πάμε σε μια λύση με μια σύνθετη ονομασία έναντι όλων με τις ανάλογες εγγυήσεις (συνταγματική αναθεώρηση κλπ) που πρέπει να υπάρξουν από τη γειτονική χώρα. Μου δίνεται όμως η ευκαιρία μιλώντας γι’ αυτό,  να σας αναφέρω ένα άρθρο του Σωτήρη Βαλντέν στη σημερινή «ΑΥΓΗ». Από το 1959 ο Ευάγγελος Αβέρωφ  έλεγε στη Βουλή (σε σχέση με το πώς αυτοπροσδιορίζεται μια χώρα και το τι συμβαίνει με τη γλώσσα της) ότι υπάρχει μια γλώσσα στην γειτονική χώρα με συντακτικό και γραμματική και ένα ιδίωμα που μιλιέται στην δική μας πλευρά. Θα συνιστούσα  σε όλους να διαβάσουν το σχετικό άρθρο στην «ΑΥΓΗ» της Κυριακής.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)