to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:08 | 17.04.2018

Πολιτική

Χρ. Μαντάς: Επιδίωξη όλων των πλευρών να «κλειδώσουν» τα πάντα στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου

Δ' αξιολόγηση- ρύθμιση χρέους- μεταμνημονιακό αναπτυξιακό σχέδιο


«Η χώρα μπαίνει σε πολύ έντονους -πια- ρυθμούς προετοιμασίας για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και των θεμάτων, που αφορούν τα ζητήματα της ρύθμισης του χρέους και της μεταμνημονιακής εποχής και επιδίωξη όλων των πλευρών είναι όλα αυτά να "κλειδώσουν" στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, πρώτον υπάρχει η Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, όπου και θα συζητηθούν με πολύ κρίσιμους παράγοντες αυτού του παζλ διάφορα θέματα και νομίζω σε έναν αρκετά μεγάλο βαθμό θα ξεκαθαριστεί το τοπίο, πώς ακριβώς θα κινηθούν τα πράγματα», επισήμανε ο κ. Μαντάς, εξηγώντας πως στην ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους κρίσιμο στοιχείο θα είναι «οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας του 2017, που θα αποτυπωθούν με επίσημο τρόπο στα τέλη Απριλίου από τη Eurostat, ενώ υπάρχει και το στοιχείο του διπλάσιου πρωτογενούς πλεονάσματος από τον στόχο στο πρώτο τρίμηνο του 2018».

«Συνεπώς», υπογράμμισε, «έχουμε την πορεία μιας εντατικής δουλειάς, τόσο στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης για την τέταρτη αξιολόγηση και το κλείσιμο της, όπου εκεί τα πράγματα πάνε κανονικά, όσο και για τα θέματα της ρύθμισης του χρέους [...] όπου σε κάθε περίπτωση, πρέπει να υπάρχει ένα "ταβάνι" 15% σε αυτά που δίνουμε για το χρέος ως χώρα, άρα όλες οι ρυθμίσεις πρέπει να κατατείνουν σε αυτόν τον στόχο και αυτό σημαίνει διάφορα μέτρα --επιμηκύνσεις με διάφορους τεχνικούς τρόπους».

Σε ό,τι αφορά το αναπτυξιακό σχέδιο για τη μεταμνημονιακή περίοδο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «έχουμε μία συστηματική προσπάθεια από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης», παρατηρώντας ότι από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχει «μία βιασύνη και αμήχανη στάση και γι' αυτό σπεύδει να μιλήσει για ιδεοληψίες της Αριστεράς, που αποτυπώνονται στο συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο» και «ξοδεύει ένα- ένα τα όπλα της στην αντιπολιτευτική της τακτική προς την κυβέρνηση».

«Είχε ποτέ αυτή η χώρα συγκροτημένο αναπτυξιακό σχέδιο, με συγκεκριμένες κατευθύνσεις σαν κι αυτές που ήδη έχουν περιγραφεί από τους αρμόδιους υπουργούς; [...] Είχε γίνει ποτέ τέτοια εκτεταμένη διαβούλευση, όπως γίνεται μέσα από τα συνέδρια παραγωγικής ανασυγκρότησης, με όλους τους φορείς, με σχεδόν όλη την κυβέρνηση επί τόπου για να σχεδιάσουν;» διερωτήθηκε ο κ. Μαντάς.

«Με σταθερό τρόπο και σοβαρότητα αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της Τουρκίας»

Σε ό,τι αφορά το κλίμα έντασης με την Τουρκία στο Αιγαίο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε πως η οικονομική δραστηριότητα μέσω του τουρισμού «είναι ένας παράγοντας, που ενδέχεται να επηρεάσει στο να ησυχάσουν τα πράγματα», κάτι που θα είναι «προς αμοιβαίο όφελος».

Σχετικά με τα δημοσιεύματα, που αναφέρονται σε πρωτοβουλία τριών νεαρών από τους Φούρνους να μεταβούν την περασμένη Παρασκευή με ταχύπλοο στη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάγος και να υψώσουν εκεί την ελληνική σημαία, ο κ. Μαντάς σχολίασε: «Επειδή γράφονται διάφορα, διερευνώνται τα πραγματικά περιστατικά, αλλά σε καμία περίπτωση ομάδες πολιτών, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, δεν είναι δυνατόν να ασκούν εξωτερική πολιτική. Νομίζω καταλαβαίνουμε όλες και όλοι ότι αυτά τα ζητήματα απαιτούν μία σοβαρότητα, καθώς μπορεί να ρίχνουν νερό στον μύλο της γειτονικής χώρας και της πολιτικής ηγεσίας της, που θέλουν να φτιάξουν ή να οικοδομήσουν και στη διεθνή κοινή γνώμη συνθήκες "γκρίζων" ζωνών στην περιοχή. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση ενέργειες σαν αυτή των τριών νεαρών, που φαίνεται από τη δημοσιότητα ότι υπήρξε, να ρίχνουν νερό στον μύλο αυτής της προσπάθειας, που γίνεται από κύκλους της γείτονος χώρας και από την πολιτική της ηγεσία, πολλές φορές».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος, με αφορμή το εν λόγω περιστατικό, είπε ότι «υπάρχουν βραχονησίδες που δεν είναι ξεκάθαρη η ιδιοκτησία τους», ο κ. Μαντάς υπογράμμισε: «Η χθεσινή ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της γείτονος είναι απολύτως απαράδεκτη και προκλητική. Με σταθερό τρόπο και με σοβαρότητα εμείς πρέπει να αντιμετωπίζουμε -όπως και αντιμετωπίζουμε- τέτοιες προκλήσεις. Πώς ο ίδιος άνθρωπος, ο οποίος τηλεφώνησε πριν από λίγες μέρες στον πρωθυπουργό, για να κρατιούνται ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας, πέφτει σε μία τέτοια ρητορική, είναι ένα θέμα, το οποίο πρέπει να κρατήσουμε»

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 δεν θα γίνουν με απλή αναλογική, η οποία, όπως εκτίμησε ο πρόεδρος της ΝΔ, «ισοδυναμεί με ακυβερνησία, είτε πρόκειται για το κεντρικό κράτος, είτε πρόκειται για την αυτοδιοίκηση», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Αυτό δείχνει πόσο σημαντική και βαθιά τομή είναι η θέσπιση της απλής αναλογικής σε όλα τα επίπεδα. Είναι ζήτημα δημοκρατίας να αντιπροσωπεύονται όλες οι υπαρκτές δυνάμεις με βάση αυτό που ψηφίζει ο Έλληνας πολίτης ή στις γενικές εκλογές και στην κάθε περιοχή; Εμείς απαντάμε "ναι"».

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένα εκλογικό σύστημα θα δημιουργήσει κατά τον κ. Μητσοτάκη χάος και το ανεβάζει σε τόσο ψηλό επίπεδο» είπε, σημειώνοντας πως η ΝΔ «αντί να βρει επιτέλους ένα μέτωπο σοβαρό να αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση με σοβαρότητα, με επιχειρήματα και με τη θεσμική της θέση, κάνει συνεχώς ακροβασίες».

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)