to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:35 | 30.04.2019

Πολιτική

Χρ. Μαντάς: Το ελληνικό παράδειγμα της Προοδευτικής Συμμαχίας να απλωθεί σε όλη την Ευρώπη

Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η επιστροφή της Δεξιάς και Ακραίας Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη επιδεινώνουν σημαντικά τη θέση του κόσμου της εργασίας - "Να θωρακίσουμε τη χώρα από τη διαφθορά και τη διαπλοκή που έχουν συντρίψει την κοινωνία, να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι και αν ενέχονται σε ποινικά αδικήματα" σημειώνει στη συνέντευξη του στην ΑΥΓΗ ο Χρήστος Μαντάς


"Άνθρωποι με διαφορετικές καταγωγές, νέοι και νέες, θα εκτιμήσουν ότι πήγαμε κόντρα στο ρεύμα, κόντρα σε ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη, σταθήκαμε αποφασιστικά απέναντι στην πατριδοκαπηλία, δεν επιτρέψαμε στην Ακροδεξιά να επιβάλει την αντζέντα της" επισημαίνει στην "Αυγή" ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς δηλώνοντας αισιόδοξος για το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Ο Χρ. Μαντάς σημειώνει ότι "τον φασισμό και την Ακροδεξιά δεν την αντιμετωπίζεις μόνο, επαναφέροντας στη μνήμη των λαών τις φασιστικές και ναζιστικές θηριωδίες" υπογραμμίζοντας την επιτακτική ανάγκη για "ένα πολιτικό σχέδιο για μια διαφορετική Ευρώπη, με δημοκρατία, με αλληλεγγύη, με τερματισμό των πολιτικών της λιτότητας".

Συνέντευξη στην ΑΥΓΗ και τον Κώστα Παπαγιάννη

* Γιατί επιλέχθηκαν οι ευρωεκλογές για την πρώτη εμφάνιση της Προοδευτικής Συμμαχίας; Πώς θα πειστούν οι πολίτες που μέχρι σήμερα δεν έχουν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ να το κάνουν σε αυτές τις ευρωεκλογές;

Πράγματι, κατεβαίνουμε στις ευρωεκλογές ως ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, εκφράζοντας ήδη έναν ευρύτερο κόσμο, που δεν είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν, ακόμη και στο εξαιρετικό ψηφοδέλτιό μας. Η Συμφωνία των Πρεσπών, η έξοδος από τα Μνημόνια και η νέα κυβερνητική πλειοψηφία μετά την αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛΛ. υπήρξαν τα καθοριστικά γεγονότα για αυτή την εξέλιξη. Πολλοί και πολλές, που μας παρακολουθούσαν με καχυποψία, το προηγούμενο διάστημα, είτε για το πώς χειριστήκαμε το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής μας είτε για την αναγκαστική και αναγκαία, αλλά ειλικρινή συνύπαρξη με τους ΑΝ.ΕΛΛ. στη διακυβέρνηση, πείστηκαν στην πράξη και για το πολιτικό σχέδιο εξόδου από τα Μνημόνια αλλά και από την πολιτική τόλμη και αποφασιστικότητα στην επίλυση του "Μακεδονικού".

Θα έλεγα, ιδιαίτερα η σταθερή μας θέση απέναντι στην εθνικιστική αναδίπλωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην Ποταμιού, η τολμηρή μας στάση να μιλήσουμε παρά τις ευαισθησίες του λαού μας με τις αλήθειες και τις πραγματικότητες, με όρους εθνικού συμφέροντος αλλά και βαλκανικής συνεργασίας και συνανάπτυξης, εκτιμήθηκε από πολύ κόσμο. Είμαι βέβαιος ότι θα εκφραστεί και στο δυνάμωμα αυτού του εγχειρήματος, αλλά και στην κάλπη, καθώς άνθρωποι με διαφορετικές καταγωγές, νέοι και νέες, θα εκτιμήσουν ότι πήγαμε κόντρα στο ρεύμα, κόντρα σε ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη, σταθήκαμε αποφασιστικά απέναντι στην πατριδοκαπηλία, δεν επιτρέψαμε στην Ακροδεξιά να επιβάλει την ατζέντα της.

* Συμμερίζεστε τους φόβους για σημαντική άνοδο της Ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές; Ποια θα πρέπει να είναι η απάντηση των προοδευτικών δυνάμεων ανά την Ευρώπη ενόψει της 26ης Μαΐου;

Υπάρχουν πράγματι πολλές ενδείξεις για άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη, αν και εκτιμώ ότι θα μειωθεί η επιρροή της ναζιστικής Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα. Η ουσιαστική απάντηση σε μια τέτοια εξέλιξη είναι η ανασύνταξη των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων και η συσπείρωσή τους πάνω σε ένα αναγκαίο και όχι κατ’ ανάγκην ελάχιστο πρόγραμμα για τομές στην Ε.Ε. Τον φασισμό και την Ακροδεξιά δεν την αντιμετωπίζεις μόνο επαναφέροντας στη μνήμη των λαών τις φασιστικές και ναζιστικές θηριωδίες.

Χρειαζόμαστε επειγόντως δράση στο κοινωνικό πεδίο. Χρειάζεται να αποκαλύψουμε ότι οι πολιτικές που δοκιμάζονται ήδη σε χώρες όπως η Ουγγαρία, η Αυστρία, η Ιταλία από την κυβερνώσα Ακραία Δεξιά είναι σκληρή λιτότητα, εργασιακός Μεσαίωνας, χτύπημα των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, σύνορα και τείχη απέναντι στους κατατρεγμένους. Χρειάζεται να αποκαλύψουμε ότι το μετέωρο Brexit επιδεινώνει τη θέση του κόσμου της εργασίας.

Κυρίως όμως, χρειαζόμαστε επειγόντως ένα πολιτικό σχέδιο για μια διαφορετική Ευρώπη, με δημοκρατία, με αλληλεγγύη, με τερματισμό των πολιτικών της λιτότητας. Χρειάζεται το ελληνικό παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, να απλωθεί σε όλη την Ευρώπη. Εκτιμώ ότι τελικά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα επιταχύνει τη συγκρότηση μιας εναλλακτικής προοπτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά θα εκφραστεί και σε επερχόμενες εκλογές σε διάφορες χώρες.

* Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αυτά τα τέσσερα χρόνια και θα μπορούσαν να παρακινήσουν τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να αποτρέψουν μια κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Οι πολίτες γνωρίζουν ότι δώσαμε μια πολύ δύσκολη μάχη και καταφέραμε, μετά τον επώδυνο συμβιβασμό του 2015, να βγούμε τον Αύγουστο του 2018 από τα Μνημόνια και τη σκληρή επιτροπεία. Η χώρα επιστρέφει σταδιακά στις αγορές, βρίσκεται σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, δημιουργεί τις βάσεις για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, για μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη. Η κυβέρνησή μας πέτυχε μετά από χρόνια ακινησίας, να δώσει οριστική και βιώσιμη λύση στο "Μακεδονικό" με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Δεν έχει νόημα, σε αυτόν τον σύντομο χώρο, να απαριθμήσω τις μεγάλες τομές που κάναμε, ακόμη και σε συνθήκες ασφυξίας για τη χώρα και τον λαό μας. Οι άνθρωποι της κοινωνικής πλειοψηφίας το βιώνουν ήδη στην καθημερινότητά τους. Αυτό όμως που, κατά τη γνώμη μου, κυρίως παρακινεί τους πολίτες είναι η προοπτική.

Αντιλαμβάνονται ότι η επιστροφή της Δεξιάς και Ακραίας Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη, ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός που θα εφαρμόσει, μας γυρίζουν πίσω και επιδεινώνουν σημαντικά τη θέση του κόσμου της εργασίας. Αντίθετα, πείθονται ότι η προοπτική της διακυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις είναι η ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας, η προοπτική μιας χώρας με αναβαθμισμένο ρόλο ειρήνης και συνεργασίας στη ευρύτερη περιοχή. Νομίζω δε ότι αυτή η αντίληψη θα ενισχυθεί και με τις πρωτοβουλίες μας αμέσως μετά το Πάσχα.

* Πώς βλέπετε τις νέες εξελίξεις με τα σκάνδαλα διαφθοράς; Πώς απαντάτε στην αντιπολίτευση που ισχυρίζεται ότι η ανακίνηση των υποθέσεων έχει ως στόχο τα εκλογικά οφέλη του ΣΥΡΙΖΑ;

Η αντιπολίτευση κρίνει τη Δικαιοσύνη α λα καρτ. Θεωρεί ότι βρισκόμαστε σε εποχές που λειτουργούσε με πολιτικές εντολές. Ακόμη δεν μπορεί να χωνέψει ότι στείλαμε στη Δικαιοσύνη υποθέσεις πολιτικών προσώπων. Επιμένει στη θεωρία της σκευωρίας, ενώ επιχείρησε να στηρίξει και την παραγραφή, βασισμένη στο απαράδεκτο άρθρο 86. Σωστά τούς επισήμανε ο Νίκος Παρασκευόπουλος στη Βουλή το βασικό ερώτημα. Αν θεωρούν δηλαδή ότι η δωροδοκία είναι μέσα στα υπουργικά "καθήκοντα".

Σε κάθε περίπτωση, όλα πρέπει να διαλευκανθούν και θα διαλευκανθούν. Το θέμα δεν βρίσκεται στα πολιτικά οφέλη ή ζημιές που μπορεί να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ από τις υποθέσεις των σκανδάλων. Το θέμα είναι να αλλάξουμε επιτέλους το Σύνταγμα και το σκανδαλώδες άρθρο 86, να θωρακίσουμε τη χώρα από τη διαφθορά και τη διαπλοκή που έχουν συντρίψει την κοινωνία, να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι και αν ενέχονται σε ποινικά αδικήματα.

* Πώς σχολιάζετε την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εναντίον του Παύλου Πολάκη; Τι επιδιώκει η Ν.Δ. με αυτήν την κίνηση;

Ο αντιπερισπασμός του κ. Μητσοτάκη ακυρώθηκε αποτελεσματικά από τον Αλέξη Τσίπρα, που δήλωσε ότι κάθε πρόταση μομφής θα την μετατρέψει σε διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση. Συνεπώς η Ν.Δ. σε κάθε περίπτωση θα προσέλθει, θέλει δεν θέλει, στην προγραμματική αντιπαράθεση.

Πιστεύω ότι η πολιτική ουσία της υπεράσπισης των ανθρώπων με αναπηρία και η διαφορά της αντίληψης της Δεξιάς, που θεωρεί σχεδόν "χάρες" την αναγκαία βοήθεια στους συνανθρώπους μας για μια ισότιμη θέση στην κοινωνία, καθώς και η υποκρισία του κ. Μητσοτάκη, αποκαλύφθηκαν πλήρως.

Ωστόσο θέλω να επισημάνω ότι ο τρόπος που προσέγγισε ο Παύλος Πολάκης, σε προσωπικό επίπεδο, την υπόθεση, στην περίπτωση του κ. Κυμπουρόπουλου, ήταν ανοίκειος και άστοχος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)