to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:55 | 28.09.2018

Πολιτική

Χρ. Μαντάς: Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με τη συμφωνία των Πρεσπών

«Δεν πρόκειται να κάνουμε παιχνίδια με αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», σχολιάζοντας όσα είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στη «Wall Street Journal», ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα επικυρωθεί στην ελληνική Βουλή μετά το τέλος της διαδικασίας στην ΠΓΔΜ, καταρρίπτοντας σενάρια περί αναβολής της ψηφοφορίας μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές.


«Η δήλωση του πρωθυπουργού δείχνει την αποφασιστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ να φέρει μέχρι τέλους αυτή την υπόθεση», τόνισε ο κ. Μαντάς και εκτίμησε: «Σε κάθε περίπτωση εγώ πιστεύω πραγματικά -όχι μόνο με βάση τις δημόσιες δηλώσεις- και στη δυναμική όλου αυτού του εγχειρήματος. Όταν ολοκληρωθούν όλα αυτά τα βήματα (σ.σ. το δημοψήφισμα και η συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ), ποιοι από το ελληνικό κοινοβούλιο και με ποια επιχειρήματα μέχρι το τέλος δεν θα δεχθούν μία τέτοια εξέλιξη;».

Σε ό,τι αφορά τη στάση του κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μαντάς διευκρίνισε: «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αλλαγή γνώμης από την πλευρά της ηγεσίας των ΑΝΕΛ. Υπάρχουν οι γνωστές δηλώσεις από στελέχη των ΑΝΕΛ –και από τον βουλευτή, τον κ. Παπαχριστόπουλο, που έκανε ξεκάθαρη την άποψή του, νομίζω και σε έναν βαθμό και από τον κ. Ζουράρι. Ο κ. Παπαχριστόπουλος με σαφήνεια είπε ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία, από εκεί και πέρα έχουμε ακόμη αρκετά πυκνό πολιτικό χρόνο. Στην τελευταία συνάντηση ο πρωθυπουργός και ο Πάνος Καμμένος είπαν ότι θα τα ξαναδούν όλα αυτά τα ζητήματα τον Μάρτη. Εγώ πιστεύω ότι όλο και περισσότεροι και στο επίπεδο του κοινοβουλίου θα σκεφτούν και θα ξανασκεφτούν, αν γίνουν όλα αυτά τα βήματα από τη γειτονική χώρα, που αλλάζει τη συνταγματική της ονομασία έναντι όλων».

Ενόψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής στην ΠΓΔΜ ο κ. Μαντάς παρατήρησε: «Μία λαϊκή εντολή που θα εκφραστεί με ένα σημαντικό ποσοστό και στη συμμετοχή και στην πλευρά του "ναι" θα βοηθήσει αποφασιστικά τα επόμενα βήματα. Αυτό επιδιώκεται από τον Ζόραν Ζάεφ και θεωρώ ότι είναι και μία απάντηση σε όλες αυτές τις φωνές και τις απόψεις, όπως του προέδρου Ιβάνοφ ή του VMRO, που όλως παραδόξως συμπίπτουν με απόψεις που κυκλοφορούν και στη χώρα μας, ότι η συμφωνία είναι καταστροφική, μη επωφελής και πολλά άλλα. Με αυτή την έννοια νομίζω ότι ο γειτονικός λαός, με ελευθερία και με καθαρό βλέμμα στο μέλλον, μπορεί πράγματι να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα ότι θέλουμε να γυρίσουμε σελίδα στα Βαλκάνια, θέλουμε να πάμε σε συνθήκες ειρήνης, σταθερότητας και συνανάπτυξης στην περιοχή, που είναι προς το συμφέρον και των δύο λαών. Αυτό νομίζω ότι είναι το κρίσιμο».

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει τη διερεύνηση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ενδεχόμενης κακοδιαχείρισης κονδυλίων στο προσφυγικό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε: «Αυτή η έρευνα, όπως είπε και η πλευρά της OLAF, ήλθε μέσα από δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο και καταγγελίες για συγκεκριμένα θέματα. Από εκεί και πέρα πάντα είναι καλό να ερευνώνται όλα μέχρι τελευταία λεπτομέρεια, μέχρι το τελευταίο σεντ. Πραγματικά όλα πρέπει να ερευνηθούν, όλα να έλθουν στο φως. Όμως είναι διαφορετικό πράγμα αυτό και διαφορετικό (σ.σ. να τα λέει) μία πολιτική δύναμη, η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία έχει τη γνωστή στάση -αλλά ντρέπεται και δεν το λέει ακριβώς- με άλλες δυνάμεις στην Ευρώπη, οι οποίες λοξοκοιτάνε σε καθαρά αντιμεταναστευτικές πολιτικές τύπου Όρμπαν, Σαλβίνι [...] Η κυβέρνηση έχει διαχειριστεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα, όχι χωρίς λάθη παραλείψεις και δυσκολίες [...] και αυτό που πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις στη χώρα μας να κάνουν είναι να πιέζουν την Ευρώπη να αντιμετωπίσει το προσφυγικό με ευρωπαϊκούς όρους».

Με αφορμή την πολιτική αντιπαράθεση γύρω από την πρόταση του προέδρου της ΝΔ για τη μεταφορά στους δήμους της είσπραξης του φόρου ακίνητης περιουσίας ο κ. Μαντάς σημείωσε: «Αν δεν γνωρίζαμε πόσο ακραία νεοφιλελεύθερος είναι ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να ονοματιστεί αυτή του εξαγγελία σαν η μεγάλη του γκάφα στη ΔΕΘ. Μετά την ανατριχιαστική πρότασή του για το ασφαλιστικό σύστημα και για τη διάλυση ουσιαστικά της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης με τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα, έτσι όπως τη γνωρίζουμε και έτσι όπως θα την εξελίξουμε, μετά από αυτό έρχεται και το δεύτερο χτύπημα σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ. Αυτό δεν είναι γκάφα, είναι ο προσανατολισμός του, δεν είναι τάχα η αποκέντρωση αυτού του φόρου στους κατά τόπους δήμους, πράγμα για το οποίο έγκριτοι συνταγματολόγοι λένε ότι είναι και αντισυνταγματικό εκτός των άλλων. Η ουσία του όμως, το “πυρηνικό” θέμα, είναι ότι θέλει να ακολουθήσει και εδώ και στην τοπική αυτοδιοίκηση μία ακραία νεοφιλελεύθερη γραμμή, που λέει “βγάλτε τα πέρα μόνοι σας, φορολογήστε και μέσω του ΕΝΦΙΑ και με άλλους τρόπους τους πολίτες, τους δημότες, έτσι ώστε να τα βγάλετε πέρα, για να μπορείτε να προσφέρετε τις υπηρεσίες”».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)