to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:49 | 28.03.2018

Πολιτική

Χρ. Μαντάς: Δεν μπαίνει κανένα ζήτημα παράτασης του παρόντος οικονομικού προγράμματος

Στην ραδιοφωνική ενημερωτική εκπομπή «GPS» του Πρώτου Προγράμματος της ΕΡΑ και στoν Θάνο Σιαφάκα και τον Γιώργο Νερούτσο μίλησε σήμερα ο βουλευτής Ιωαννίνων και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς.


 Καλούμενος να πάρει θέση στη συζήτηση για προγραμματική σύγκλιση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής, ο Χρήστος Μαντάς είπε:

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε η κίνηση της κ. Γεννηματά, όπως εμφανίστηκε στο πολιτικό προσκήνιο, είναι προφανώς μια κίνηση καλοδεχούμενη. Πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα; Βεβαίως και πρέπει να αλλάξει. Και έχουμε δεσμευτεί πως θα ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση, σαν ΣΥΡΙΖΑ και ως κυβέρνηση πριν τη λήξη της (κυβερνητικής) θητείας μας.  Η συζήτηση αυτή είναι επίκαιρη όσο ποτέ, καθώς τώρα συζητάμε σε επίπεδο κοινοβουλευτικής διαδικασίας και θέματα που, αν δεν υπήρχε το άρθρο 86 του Συντάγματος και ο Νόμος περί ευθύνης υπουργών, δεν θα ήταν δική μας δουλειά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρωπαϊκή Αριστερά σε ένα ευρωπαϊκό επίπεδο, επιχειρούν να συνομιλήσουν με τον χώρο της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, της σοσιαλδημοκρατίας και των οικολόγων πρασίνων. Αυτό δεν μπορεί να μην έχει την αντανάκλασή του και στο εσωτερικό της χώρας. Με αυτή την έννοια  καλό είναι να υπάρχει προγραμματικός διάλογος με τις δυνάμεις που εκφράζουν την εγχώρια σοσιαλδημοκρατία. Είναι όμως επίσης προφανές πως έτσι όπως έχει συγκροτηθεί το Κίνημα Αλλαγής, βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση και χρειάζεται χρόνος ώστε να ωριμάσει αυτό το κλίμα. Αν και υπάρχουν φωνές στο Κίνημα Αλλαγής που επιδιώκουν τον διάλογο, για να είμαστε ρεαλιστές πρέπει να παραδεχτούμε πως είμαστε σήμερα μακριά από αυτό το σημείο. Είναι όμως προς το συμφέρον της χώρας & του προοδευτικού κινήματος, να γίνεται διάλογος και αυτό να αποτυπωθεί και σε συγκλίσεις. Την στιγμή μάλιστα που έχουμε μια ακροδεξιά μεταμόρφωση της ΝΔ, η οποία παίρνει ακραίες θέσεις.»

Σε ερωτήματα για την αντίδραση του κ. Βενιζέλου στην κίνηση Γεννηματά, ο κ. Μαντάς τόνισε:

«Εκτιμώ πως ο κ. Βενιζέλος έχει  μια αντιΣΥΡΙΖΑ πολιτική προσέγγιση, πράγμα που θολώνει κάθε νηφάλια οπτική. Φαίνεται με την αντίδρασή του να πιστεύει πως κάθε πολιτική επιλογή που προκρίνει, περνάει μέσα από μια στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλλον προσπαθεί να σπρώξει το Κίνημα Αλλαγής (τουλάχιστον αυτή την περίοδο) σε μια συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.»   

Σε ερώτημα για την στάση και τις επιδιώξεις του κ. Ερντογάν,  ο κ. Μαντάς σημείωσε:

«Ο κ. Ερντογάν σε ένα σύνολο πολιτικών εσωτερικών και διεθνών επιδιώξεων, επιλέγει αυτή τη στιγμή να μιλήσει ουσιαστικά για ένα παζάρι, αν και ταυτόχρονα χρησιμοποιεί ευρωπαϊκούς όρους λέγοντας πως το λόγο τώρα έχει η τουρκική δικαιοσύνη. Το ουσιαστικό ζήτημα είναι (νομίζω) να επιταχυνθεί όσο γίνεται η διαδικασία της δίκης. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα ζητήματα αυτά κανονικά λύνονται σε επίπεδο διοικητών των  τοπικών μονάδων. Σε καμιά περίπτωση δεν τίθεται για μας θέμα παζαριού και επιμένουμε στις διαδικασίες της δικαιοσύνης. Έστω κι αν ακούγονται κάποιες διαφορετικές απόψεις, τονίζω σαφώς πως δεν τίθεται για μας κανένα ζήτημα ανταλλαγής.»

Κλείνοντας ο Χρήστος Μαντάς  τοποθετήθηκε επίσης ξεκάθαρα, πως δεν μπαίνει επίσης κανένα ζήτημα παράτασης του παρόντος οικονομικού προγράμματος. «Βλάπτουν το συμφέρον της χώρας και είναι ύποπτα τα αντίθετα σενάρια που κυκλοφορούν. Εμείς έχουμε μπροστά μας την 4η αξιολόγηση, που δεν θα είναι μια εύκολη διαδικασία. Είμαι όμως αισιόδοξος πως φτάνουμε στο τέλος του δρόμου. Θα δεχτούμε πιέσεις, θα έχουμε ίσως πισωγυρίσματα, αλλά είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών και υπάρχει η σχετική βούληση, να υπάρξει το τέλος του προγράμματος. Και νομίζω τον Ιούνιο θα έχει συμφωνηθεί όλο το πλαίσιο εξόδου της χώρας από αυτή την τρομακτική περιπέτεια.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)