to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:35 | 05.04.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Χρ. Καραγιαννίδης: Επί μία οκταετία η Ελλάδα ήταν ο πιο «γαλαντόμος» αγοραστής αμυντικού υλικού

Καταβλήθηκαν 25 δισ. ευρώ και δεσμεύτηκαν 50 δισ. ευρώ στις αμυντικές δαπάνες την περίοδο της υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου, «ξοδεύαμε αδρά, ήμασταν γαλαντόμοι» χωρίς τις περισσότερες φορές ουσιαστικό όφελος για την άμυνα, είπε το μέλος της προανακριτικής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Προκόπη Αγγελόπουλο και Γιώργο Τραπεζιώτη.


Θα πρέπει να να ξέρει ο κόσμος πόσα κεφάλαια δόθηκαν την επίμαχη περίοδο που θα εξετάσει η προανακριτική, πού πήγαν αυτά τα χρήματα, κατά πόσο ήταν λειτουργικά τα συστήματα που αποκτήθηκαν και πόσο κοστίζει, μέχρι και σήμερα, η συντήρησή τους, που έχει δεσμεύσει την Ελλάδα και μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού του υπουργείου, είπε ο κ.Καραγιαννίδης.
Ανέφερε χαρακτηριστικά περιπτώσεις όπως πρόγραμμα ηλεκτρονικού πολέμου για το οποίο εταιρεία είχε πάρει 37-38 εκατ. ευρώ χωρίς να γίνει τίποτε και όταν το Δημόσιο σταμάτησε να πληρώνει, η εταιρεία προσέφυγε στα Δικαστήρια και κέρδισε, ειστράττοντας ακόμη 4 εκατ. ευρώ, χωρίς και πάλι να γίνει τίποτε.

Επίσης, για δεξαμενόπλοιο που αποκτήθηκε ουσιαστικά στην κανονική του τιμή αλλά... τρεις φορές, ή την απόκτηση των ελικοπτέρων Night Hawk ΝΗ90 που αν και τελικά η Ελλάδα παρέλαβε τα μισά, πλήρωσε τα διπλάσια.
 
«Είναι αδιανόητο σε εκείνη την οκταετία πόσα χρήματα ξοδεύτηκαν ... ο Σπήλιος Σπηλιοτόπουλος της ΝΔ είχε αναφέρει ότι τότε καταβλήθηκαν 25 δισ. ευρώ ενώ το σύνολο των δεσμεύσεων ήταν 50 δισ. ευρώ» είπε ο κ.Καραγιαννίδης. Και το χειρότερο είναι ότι, αν εξαιρέσει κανείς τα άρματα μάχης Leopard (που και αυτά είχαν θέμα με τα πυρομαχικά που έπρεπε να διαθέτουν) «σχεδόν τίποτε δεν αξιοποιείται σήμερα», υπογράμμισε.

Η Ελλάδα με τα παραπάνω βρέθηκε το 2002-2003 να είναι πρώτη στον κόσμο σε εξοπλισμούς ως προς το ποσοστό του προϋπολογισμού, που έφτασε το 4,6%, ενώ ως το 2009 συνέχιζε να κατευθύνει εκεί σημαντικό ποσοστό κεφαλαίων. «Ξοδεύαμε αδρά, ήμασταν γαλαντόμοι», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Πολλά πράγματα τα πληρώναμε δύο και τρεις φορές, δεν παρέδιδαν, το Δημόσιο έχανε τις περισσότερες φορές στα δικαστήρια και συνέχισε να πληρώνει ... αυτό έγινε και με τα υποβρύχια ... μην νομίζετε ότι κόστισαν λιγότερο», είπε επίσης ο ίδιος αναφερόμενος στην συνέχεια των προβληματικών εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ο κ.Καραγιαννίδης εξάλλου εκτίμησε ότι παρότι η προθεσμία για την εξέταση των παραπάνω λήγει στις 28 Ιουνίου, το διάστημα είναι επαρκές, «εφόσον θα υπάρχουν συνεδριάσεις σε εβδομαδιαία βάση και όχι μία-δύο. Μας αρκεί».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)