to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:38 | 11.04.2021

Πολιτική

Χρ. Γιαννούλης: Η Προσφυγική μνήμη σε 500 τετραγωνικά - Βαρύτατη προσβολή Μενδώνη κατά του Προσφυγικού Ελληνισμού

«Την «επικινδυνότητα» της ως Υπουργός Πολιτισμού αλλά και όλων όσοι συμβάλουν πρόθυμα και εν κρυπτώ στα σχέδια της κυρίας Μενδώνη, επιβεβαιώνει η προκλητική και προσβλητική επιμονή, αλλαγής του κτιρίου που προβλέπονταν στον αρχικό σχεδιασμό του 2017, για την δημιουργία Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού σε κτίριο του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά», επισημαίνει σε δήλωσή του ο Χρ. Γιαννούλης βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


Δήλωση του βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης και αναπληρωτή τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Χρήστου Γιαννούλη για το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού:

«Η Προσφυγική μνήμη σε 500 τετραγωνικά έναντι 3.900 τ.μ. όπως προβλέπονταν στο σχέδιο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση Αλέξη Τσίπρα.  Βαρύτατη προσβολή Μενδώνη κατά του Προσφυγικού Ελληνισμού η αλλαγή κτιρίου για το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά. Απόφαση «παγίδα»  και για την πιθανή εν κρυπτώ αποθήκευση των αρχαίων της Βενιζέλου εν αναμονή της εκδίκασης της προσφυγής στο  Σ.τ.Ε.

«Την «επικινδυνότητα» της ως Υπουργός Πολιτισμού αλλά και όλων όσοι συμβάλουν πρόθυμα και εν κρυπτώ στα σχέδια της κυρίας Μενδώνη, επιβεβαιώνει η προκλητική και προσβλητική επιμονή, αλλαγής του κτιρίου που προβλέπονταν στον αρχικό σχεδιασμό του 2017, για την δημιουργία Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού σε κτίριο του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά.

Η ιστορική απόφαση  της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα για την παραχώρηση των χώρων του πρώην Στρατοπέδου Παύλου στον Δήμο Παύλου Μελά και στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, συνοδεύτηκε από την υποβολή ενός στρατηγικού σχεδίου όπου μεταξύ άλλων προβλέπονταν η δημιουργία στο κτίριο Α3 εμβαδού 4.000 τ.μ. του εξαιρετικά συμβολικού  και ενωτικού Μουσείου του Προσφυγικού Ελληνισμού.

Τον Δεκέμβριο του 2020 και κόντρα σε όλες τις προηγούμενες αποφάσεις τόσο του Δήμου Παύλου Μελά όσο και των εμπλεκόμενων φορέων, υπερψηφίζεται  στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κατά πλειοψηφία, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η χρήση ενός κυριολεκτικά ερειπίου προς κατεδάφιση, καθαρού εμβαδού 500 τ.μ. για την δημιουργία του Μουσείου  Προσφυγικού Ελληνισμού.

Είναι ακόμη πιο εξοργιστική η απόφαση εάν λάβουμε υπόψη πως το κτίριο Β4 που υποδεικνύεται, είχε κριθεί ακατάλληλο λόγω πυρκαγιάς και προοριζόταν για στεγασμένο κήπο.  Η κατάσταση ερειπίου του κτιρίου Β4 απαιτεί ποσό του 1.342.800 ευρώ για την συνολική αποκατάστασή του,

Επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν η ανάδειξη στο μέγιστο βαθμό της ιστορικής πορείας του ελληνισμού στα εδάφη του Πόντου και της Μικράς Ασίας, με την ανέγερση ενός σύγχρονου διαδραστικού μουσείου, που θα ανασύρει μνήμες και θα φιλοξενεί χιλιάδες εκθέματα και αρχειακό υλικό τιμώντας τον Προσφυγικό Ελληνισμό. Είναι χαρακτηριστική και εξαιρετικά συμβολική του εγχειρήματος η  τεράστια συλλογή  του ομότιμου καθηγητή Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Φωτιάδη.

Η αιτιολόγηση και η επικαιροποίηση αυτής της αλλαγής, συνδυάζεται και με την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας  στο ενδεχόμενο η αλλαγή χρήσης να συνδέεται με την προκλητική απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και Λ. Μενδώνη για την εξεύρεση επαρκώς μεγάλου χώρου για την αποθήκευση των ευρημάτων του Σταθμό Βενιζέλου του ΜΕΤΡΟ, χωρίς να υπάρχει η στοιχειώδης ευαισθησία να αναμείνουν την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας.​

Είναι προφανές ότι αποτελεί μονόδρομο η επιστροφή στο αρχικό πλάνο με βάση το στρατηγικό σχέδιο του 2017 για την δημιουργία του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού σε χώρο επαρκή για τις ανάγκες του εγχειρήματος. Κυρίως για την έμπρακτη αναγνώριση της σημασίας του έργου και του σεβασμού στην μνήμη και τις οδύνες του Προσφυγικού Ελληνισμού και των απογόνων τους στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας. Οποιαδήποτε, ακόμη και νεότερη παρελκυστική προσπάθεια σε δύο ή τρία μη ενιαία κτίρια, δεν ακουμπά στην λογική και την ειλικρινή αρχική πρόθεση να τιμήσουμε τον Προσφυγικό Ελληνισμό όπως του αξίζει».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)