to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:22 | 17.12.2019

Πολιτική

Χρ. Γιαννούλης: Η κυβέρνηση αφαιρεί 4 εκατομμύρια από τις παροχές σε ανασφάλιστους υπερήλικες

Ομιλία του Χ. Γιαννούλη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Α' Θεσσαλονίκης, στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό


Αναλυτικά η ομιλία του Χρ. Γιαννούλη:

Για την ιστορία κυρία Παπαρήγα να σας πω, πως χθες βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναρωτήθηκε «μα με το πενηντάρικο των συνταξιούχων θα ασχοληθούμε τώρα;». Καταγράφεται και αυτό.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι θα ήθελα να ξεκινήσω με μία απορία. Για το τι απέγινε η πρόσκληση-πρόκληση που απηύθυνε ο κύριος Τσακαλώτος στον κύριο Σταϊκούρα, για να υπάρξει μία συνάντηση όπου θα κατατεθούν τα στοιχεία και των δύο πλευρών ώστε να προκύψει  η αδιαμφισβήτητη αλήθεια για τα δημοσιονομικά. Είναι μία πρόκληση για την οποία δεν έχει λάβει κανείς απάντηση. Ο κύριος Σταϊκούρας λείπει. Τον αντικαθιστά ο κύριος Σκυλακάκης, τον οποίο με πολύ σεβασμό θα πω ότι μπορώ να του έχω τόση εμπιστοσύνη ακούγοντας τον σήμερα να υπερασπίζεται τον κύριο Σαμαρά, όση όταν την περίοδο που ήταν σύμμαχος της κυρίας Μπακογιάννη και του κυρίου Αυγενάκη βρισκόταν σε διαφορετικά πολιτικά στρατόπεδα.  

Επειδή ακούω συχνά την πανομοιότυπη εισαγωγή των συναδέλφων της συμπολίτευσης «καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε έναν από τους πλέον αναπτυξιακούς προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών» αναρωτιέμαι αν έχετε την ιστορική συναίσθηση,  ότι κάποια στιγμή σε αυτήν την αίθουσα πρέπει να πείσουμε τους πολίτες ότι οι κυβερνήσεις δεν πολιτεύονται με ψέματα. Πολύ περισσότερο όταν αυτά τα ψέματα καμουφλάρονται σε έναν προϋπολογισμό που η μία πρόβλεψη αναιρεί την  προηγούμενη. Είναι και αυτό μέρος της νεοδημοκρατικότητας.   Πριν σας παρουσιάσω την άποψη μου για τον προϋπολογισμό,  θα σας καλέσω να θυμηθούμε μαζί ποιους και γιατί δεν τους υπολογίζετε καθόλου. Δεν τηρείτε  ούτε τα προσχήματα.

Δεν υπολογίζετε κατ΄ αρχήν, ότι η ψήφος δεν αποτελεί λευκή επιταγή. Μία επιταγή που οδηγεί με αλαζονεία και έπαρση σε κακή νομοθέτηση στα όρια των κανονισμών της Βουλής και του Συντάγματος

Δεν υπολογίζετε  τους  μισθωτούς και τους συνταξιούχους που παραμένουν ακόμη στην αιώρηση που προκάλεσε η χρεωκοπία που εσείς προκαλέσατε.

Δεν υπολογίζετε τα 400 περίπου εκατομμύρια που κόβετε από την κοινωνική αλληλεγγύη –με βάση τη σύγκριση του προϋπολογισμού του 2019 και του 2020- με πιο ατιμωτικό, πολιτικά ατιμωτικό για την παράταξη σας, τα 4 εκατομμύρια που περικόπτετε από τους κωδικούς για τους ανασφάλιστους υπερήλικες. Έλεος. Ντροπή. 4 εκατομμύρια αφαιρούνται από τους ανασφάλιστους υπερήλικες, για να μην προσθέσω τους υπόλοιπους αριθμούς που συνθέτουν τα 396 εκατομμύρια.

Δεν υπολογίζετε ότι οι αριθμοί που αραδιάζετε, για να πείσετε ακόμη και τον ίδιο τον εαυτό σας ότι καταθέτετε αναπτυξιακό προϋπολογισμό, απέχουν  χιλιόμετρα από τα πομπώδη ψέματα που είπατε για να εκλεγείτε. Θα φέρω ένα παράδειγμα που αποτελεί ένα είδος κόλπου ή αλχημείας. Η ειδική αγωγή που έχει μία ιδιαίτερη κοινωνική και πολιτική σημασία, εντάσσετε στον κωδικό για τις φυσικές καταστροφές, τις εκλογικές διαδικασίες, για μία σειρά από πράγματα, που από μόνος του αυτός ο συγχρωτισμός αποτελεί ένα κοινωνικό παράδοξο. Μπορεί να είναι τεχνική, αλλά όταν μιλάμε για την ειδική αγωγή ατόμων με ιδιαίτερες δεξιότητες και με αναπηρίες, ακόμη και αυτό θα μπορούσε να δείξει την ευαισθησία σας. Δεν σας ενδιαφέρει. Είναι προφανές. Πως καταφέρνετε επίσης στο χώρο της Παιδείας, με συνεχείς μειώσεις να λέτε ότι θα καλύψετε τα εκπαιδευτικά κενά  μόνο εσείς το ξέρετε.

Βέβαια το λαϊκισμό τον έχετε κάνει επιστήμη. Μόλις σήμερα η «Καθημερινή» μία κατά κοινή ομολογία αξιόπιστη εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του επικεφαλής της ΔΕΗ ο οποίος λέει το εξής τεχνοκρατικά και πολιτικά παράδοξο: Η λιγνιτική μονάδα 5 θα καταργηθεί το 2028 –μία επένδυση 1,5 δισ. ευρώ- αλλά δεν ξέρουμε με ποια τεχνολογία θα την αντικαταστήσουμε. Πηγαίνουμε λοιπόν στα τυφλά.

Βέβαια ο λαϊκισμός που έχετε κάνει επιστήμη έχει ξεκινήσει νωρίτερα. Από τη συμφωνία των Πρεσπών, τη μισαλλοδοξία, τη δημαγωγία, όλα αυτά που σας πνίγουν σήμερα γιατί  υποχρεωθήκατε να αναγνωρίσετε την πραγματικότητα.

Είστε αμετανόητοι . Επιχειρήσατε να εξευμενίσετε μέχρι και το γραφείο τύπου της Χρυσής Αυγής με την φυλλάδα που τιτλοφορείτε «Μακελειό». Το χειρότερο δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο το επιχειρήσατε, αλλά ο τρόπος με τον οποίο προσπαθήσατε να το δικαιολογήσετε.  Είναι τέτοιο το θράσος σας που από αμηχανία ή συνήθεια, πάλι υποστηρίξατε πως έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η μόνιμη επωδός. «Εμείς; Ο ΣΥΡΙΖΑ». Ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε για την ενίσχυση του τύπου με βάση όμως,  κριτήρια και προϋποθέσεις που καθιστούσαν απαγορευτική τη χρηματοδότηση της φυλλάδας που τιτλοφορείται    «Μακελειό» και είναι το γραφείο τύπου της Χρυσής Αυγής. Αλλά ψάχνεται συμμάχους από παντού. Δεν σταματάτε ακόμη και σε αυτό.

Για τον προϋπολογισμό τέλος δεν θα κουραστώ να αναφέρομαι στο χάρισμα σας, το ψέμα να το κάνετε αλήθεια και τις κοινωνικές πληγές επικοινωνία.  Δεν μπορεί η αριθμητική σας, είτε είναι μέσα στον προϋπολογισμό είτε μέσα στην κομματική και πολιτική σας ρητορεία, να έχει λογική. Δεν έχει λογική να επαναπατρίζεται 500 ικανότατους επιστήμονες, αλλά την ίδια ώρα να οδηγείτε άλλους 5500 με το μισό πόδι στο εξωτερικό. Δεν μπορεί να μην έχετε λάβει την παραμικρή πρόνοια για πτυχιούχους υψηλών προσόντων. Αυτοί είναι οι άριστοι και όχι οι Διαμαντάρηδες και όλοι οι άλλοι που ξεφύτρωσαν. Που τους ανακαλύψατε ήθελα να ήξερα. Ποιος ήταν αυτός  ο διαγωνισμός αρίστων που κάνατε για να καταλήξατε σε όλους αυτούς. Δεν λαμβάνεται καμία πρόνοια για τους 5500 επιστήμονες, παρά μόνο διατυμπανίζετε ότι θα επιστρέψουν 500 νέα παιδιά.

Καταψηφίζω αυτόν τον προϋπολογισμό γιατί από την 7η Ιουλίου που οι πολίτες μου εμπιστεύθηκαν αυτή την ευθύνη, αλλά  νιώθω ότι το σημαντικότερο που μου ζητούν είναι να σταματήσει η αλήθεια της κυβέρνησης να είναι το μεγάλο ψέμα στην κοινωνία και τους πολίτες.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)