to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:06 | 31.05.2021

Οικονομία

Χρ. Ανδρέου: Το παράλογο του νέου πτωχευτικού για τους δανειολήπτες πρώτης κατοικίας

"Όχι μόνο αίρεται η προστασία, αλλά εάν κάποιος βρέθηκε με “κόκκινο” δάνειο την περίοδο της πανδημίας τότε μειώνεται το ποσοστό της επιδότησης"


Από αύριο τίθεται σε εφαρμογή ο πτωχευτικός νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ με τον οποίον καταργείται οποιαδήποτε προστασία της πρώτης κατοικίας. Τι σημαίνει αυτό για δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες το εξήγησε η οικονομολόγος Χριστίνα Ανδρέου, μέλος του Συντονιστικού του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη εμπειρία στον τραπεζικό χώρο, μιλώντας στο Κόκκινο και στην εκπομπή “Ξυπνήστε”.

Μεταξύ άλλων, είπε:
—- Όταν κάποιος έχει ένα δάνειο, είτε επιχειρηματικό είτε στεγαστικό, για το όπιο έχει γράψει προσημείωση την κατοικία του, δεν έχει πλέον καμία προστασία γι΄αυτό το ακίνητο.
Στον βαθμό που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις δόσεις του δανείου και έχει καταγγελθεί η σύμβαση, η τράπεζα είναι πλέον ελεύθερη να κινήσει όλες τις διαδικασίες κατάσχεσης και πλειστηριασμού του ακινήτου.
Ανεξαρτήτως αξίας, δε,  διότι οι προηγούμενοι νόμοι (Κατσέλη, Σταθάκη, Φλαμπουράρη) έθεταν κάποια όρια τις αξίες, καθώς δεν μπορούμε να μιλάμε για προστασία μία κατοικίας δύο εκατομμυρίων ευρώ στην Εκάλη με τα ίδια κριτήρια που θα πρέπει να προστατευτεί ένα διαμέρισμα αξίας 150.000 ή 250.000 ευρώ.

 

—- Επίσης, δεν υπάρχει καμία εξαίρεση στην εφαρμογή του νέου νόμου πλέον, καθώς αφορά και όσους επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία. Το μόνο που αφορά όσους “κοκκίνισαν” τα δάνεια τους στην περίοδο της πανδημίας είναι κάποια δυνατότητα επιδότησης των δόσεων ενός δανείου μέχρι πέντε χρόνια αλλά με πολύ αυστηρά κριτήρια.
Για παράδειγμα, εάν εξυπηρετούσε κανονικά το δάνειο του πριν, τότε παίρνει επιδότηση 80% της δόσης η οποία όμως δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 210 ευρώ τον μήνα και ανάλογα με τα μέλη της οικογένειάς του, δηλαδή 70 ευρώ το μήνα για ένα άτομο με προσαύξηση 35 ευρώ για το δεύτερο κλπ.

—- Το παράλογο του πράγματος είναι πως εάν κάποιος βρέθηκε με “κόκκινο” δάνειο την περίοδο της πανδημίας τότε μειώνεται το ποσοστό της επιδότησης. Δηλαδή, όσο πιο αδύναμος είσαι τόσα λιγότερα σου δίνει η κυβέρνηση.
Αν, αντίστοιχα, καταγγέλθηκε το δάνειο εν μέσω της πανδημίας, τότε το ποσοστό της επιδότησης της δόσης πέφτει στο 40%.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)