to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:49 | 07.05.2013

Πολιτική

Χουντής σε Κομισιόν: "Ξεπλένετε το μαύρο χρήμα της Siemens. Έχετε πολιτική ευθύνη!"

Πλήρης ήταν η αμηχανία του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την καταπολέμηση της απάτης όταν ρωτήθηκε από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή, για το σκάνδαλο της Siemens και τις «αστείες ποινές», που προσβάλλουν το αίσθημα δικαίου, που δήθεν επιβλήθηκαν στην εν λόγω εταιρεία από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.


Αυτό προκύπτει από σημερινή απάντηση του Επιτρόπου Semeta σε προφορική ερώτηση του Νίκου Χουντή, στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Χουντής: Είναι σκάνδαλο να κλείνετε τα ναυπηγεία στην Ελλάδα επειδή διαπιστώθηκαν κρατικές ενισχύσεις, και την ίδια στιγμή να κλείνετε τα μάτια στο παγκόσμιο σκάνδαλο της Siemens. Ξεπλένετε το μαύρο χρήμα της Siemens. Έχετε πολιτική ευθύνη!

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του έθετε το θέμα του σκανδάλου της Siemens και συγκεκριμένα της έρευνας που διεξήγαγαν η OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), σχετικά με σκάνδαλα της εταιρείας για έργα που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΤΕπ, η οποία κατέληξε σε έναν «αστείο και προσβλητικό» διακανονισμό που προβλέπει «18μηνη αποχή της Siemens από τα έργα της ΕΤΕπ και ένα ποσό 13.5 εκατ ευρώ που θα δοθούν σε Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις». 

Στη συνέχεια της ερώτησής του ο Νίκος Χουντής κατηγόρησε την OLAF ότι με τη στάση της και την αδιαφορία της «ξεπλένει μαύρο χρήμα» και λειτουργεί ως «κλεπταποδόχος», καταλήγοντας στα εξής ερωτήματα: «Κατόπιν τούτου κ. Σεμέτα θέλω να σας ρωτήσω, θα δώσετε συγκεκριμένα στοιχεία από την έρευνα της OLAF; Για ποια έργα αναφερόσαστε; Τι παραβιάσεις ήταν αυτές που έκανε η Siemens; Και ακόμα, γιατί μιλάμε για έργα που έχουν να κάνουν με κοινοτική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό, εσείς σαν Κομισιόν γιατί δεν τα ζητάτε πίσω τα χρήματα από την εταιρεία;»

Στη δευτερολογία του ο Νίκος Χουντής σημείωσε την πολιτική ευθύνη που έχει, τόσο η Κομισιόν, όσο και ο αρμόδιος Επίτροπος, για τη διεξαγωγή των ερευνών για το σκάνδαλο της Siemens και ανέφερε ότι ενώ «έχουν κλείσει τα ναυπηγεία γιατί διαπιστώθηκαν παράνομες, έτσι λέγεται, κρατικές ενισχύσεις με συνέπεια την άνοδο της ανεργίας» οι πολίτες δεν βλέπουν να δίνεται απάντηση σε μια σειρά από μεγάλα σκάνδαλα, και μάλιστα παγκόσμιων διαστάσεων, όπως αυτό της Siemens.

Semeta: «Εάν παρέμβω στην περίπτωση της Siemens θα παραβιάσω την ανεξαρτησία της OLAF!!!»

Στην αρχική του απάντηση, όπως και στη δευτερολογία του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος απαντούσε μονότονα, παριστάνοντας τον Πόντιο Πιλάτο, ότι «Είναι αρμοδιότητα αποκλειστική της OLAF η ανάληψη δράσης κι επίσης και της εποπτικής επιτροπής της OLAF η οποία προΐσταται αυτού του ερευνητικού έργου».

Ακολουθεί απομαγνητοφωνημένη η πλήρης ερώτηση και απάντηση, όπως και το βίντεο:

Νίκος Χουντής:

Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε,

Κύριε Σεμέτα επικαλούμαι την ιδιότητά σας, είπατε και στην ομιλία σας έχετε την ευθύνη να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή, να χτυπηθεί η απάτη στην ΕΕ. Ξέρετε ότι όλα αυτά ακούγονται στην καλύτερη περίπτωση ως ένας εξωραϊσμός μιας κατάστασης όπου η αξιοπιστία τους κρίνεται από την πρακτική αντιμετώπιση. Είστε προϊστάμενος της επιτροπής OLAF γι αυτό θα σας θέσω ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα. 

Η OLAF μαζί με την ΕΤΕπ έκαναν μια έρευνα σχετικά με σκάνδαλα της Siemens για έργα που χρηματοδοτούσε η ΕΤΕπ. Κατέληξαν σε ένα διακανονισμό ο οποίος είναι και αστείος και προσβλητικός.  Φαντάζομαι θα τον έχετε υπόψη σας κ. Σεμέτα.  

Δεν μπορείτε να πείσετε κανέναν ότι με την 18μηνη αποχή της Siemens από έργα της ΕΤΕπ κι ένα ποσό 13.5 εκατ. που θα δοθούν σε ΜΚΟ, αν κρίνει κανείς το μέγεθος των σκανδάλων και τις αποζημιώσεις που ζητάνε οι ΗΠΑ από τη ίδια εταιρεία, ότι αποδίδεται αίσθημα δικαίου.  Δεν δείχνει πρακτική αντιμετώπιση αυτού το θέματος.

Δυστυχώς στην περίπτωση αυτή θα σας έλεγα ότι η OLAF δούλεψε σαν κλεπταποδόχος και ξέπλυνε μαύρο χρήμα της Siemens. Κατόπιν τούτου κ. Σεμέτα θέλω να σας ρωτήσω:  Θα δώσετε συγκεκριμένα στοιχεία από την έρευνα της OLAF; Σε ποια έργα αναφέρεται; Τι παραβιάσεις ήταν αυτές που έκανε η Siemens; Κι ακόμα, επειδή μιλάμε για έργα που έχουν να κάνουν με κοινοτική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό, εσείς σαν Κομισιόν γιατί δεν ζητάτε πίσω τα χρήματα από την εταιρεία;

Επίτροπος Σεμέτα:

Σωστά είπατε ότι μια από τις αρμοδιότητές μου είναι και να προΐσταμαι στην OLAF. Θα πρέπει πάντως να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Η  OLAF είναι ανεξάρτητη όσον αφορά τις έρευνες τις οποίες διεξάγει. Απόκειται στην OLAF να διαλέξει την κατάλληλη μέθοδο, τον κατάλληλο τρόπο για να ανιχνεύσει τις απάτες, την φοροδιαφυγή κτλ.

Οπότε, έχουμε την περίφημη έκθεση για την προστασία των δημοσιονομικών οικονομικών της ΕΕ κι εκεί μπορείτε να διαπιστώσετε το έργο που έχει επιτελέσει η OLAF, σε αυτό το μέτωπο. Εγώ είμαι υπεύθυνος για το πολιτικό μέρος, για τη χάραξη πολιτικής που θα ακολουθήσει η OLAF. Και για τη λήψη κάποιων μέτρων όπως επιλογή στρατηγικής για την καταπολέμηση της απάτης, αυτό το οποίο τώρα είναι στη φάση της υλοποίησης από τις διάφορες Γενικές Διευθύνσεις της Κομισιόν. Επίσης εκκρεμεί η πρότασή μας για τη μεταρρύθμιση της λειτουργίας της OLAF που πρόκειται να ψηφιστεί στο Ευρ. Κοινοβούλιο και περιμένουμε τα αποτελέσματα της συμφωνίας. Πάντως εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε σε συγκεκριμένες υποθέσεις οι οποίες ερευνούνται από την OLAF.  Είναι αρμοδιότητα αποκλειστική της OLAF η ανάληψη δράσης όπως επίσης και της εποπτικής επιτροπής της  OLAF, η οποία προΐσταται αυτού του ερευνητικού έργου.

Νίκος Χουντής:

Λυπάμαι κ. Επίτροπε, όταν είχατε έρθει για πρώτη φορά με την ιδιότητά σας εδώ, πάλι σας είχα κάνει μια παρόμοια ερώτηση. Μέχρι πού φτάνει η ευθύνη του Επιτρόπου και πόσο ανεξάρτητες είναι αυτές οι επιτροπές τύπου OLAF. Εν πάσει περιπτώσει παραδεχτήκατε ότι υπάρχει θέμα πολιτικής ευθύνης, κι εάν θέλετε πολιτική ευθύνη με την έννοια, του τι εισπράττει ο πολίτης.

Ο πολίτης στην Ελλάδα εισπράττει το γεγονός ότι έχουν κλείσει τα ναυπηγεία γιατί διαπιστώθηκαν παράνομες, έτσι λέγεται, κρατικές ενισχύσεις με συνέπεια την άνοδο της ανεργίας. Εδώ η Κομισιόν βλέπει μια σειρά σκάνδαλα κι ο πολίτης δεν βλέπει απάντηση. Αυτό λοιπόν το πολιτικό ζήτημα δεν μπορούμε να το ξεπερνάμε λέγοντας ότι είναι ανεξάρτητη η OLAF,  αυτό το ξέρουμε, μου το έχετε πει. Εν πάσει περιπτώσει, σας ζητώ, θα βρείτε τον τρόπο, περισσότερα στοιχεία γι αυτή την υπόθεση, πώς έχει και τι προτίθεστε να κάνετε, ξεπερνώντας θα σας έλεγα, την ανεξαρτησία της OLAF.  Έχετε και πολιτική ευθύνη.

Επίτροπος Σεμέτα:

Κοιτάξτε, να είμαστε σαφείς. Είναι πολύ επικίνδυνο να αρχίσουν να παρεμβαίνουν οι πολιτικοί σε μεμονωμένες περιπτώσεις έρευνας της OLAF. Η πολιτική ευθύνη των πολιτικών αφορά τους κανόνες και τα συστήματα που πρέπει να διέπουν τη δουλειά της OLAF, αλλά συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι αντικείμενο χειρισμού της ίδιας της OLAF. Εάν παρέμβω σε μία συγκεκριμένη περίπτωση θα παραβιάσω την ανεξαρτησία της OLAF.  Αυτό είναι σαφές, σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανόνες,  έτσι έχει το σύστημα.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)