to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:33 | 23.10.2013

Κοινωνία

“Χόρτο” έναντι $1 ανά γραμμάριο πουλάει το κράτος στην Ουρουγουάη – “Legalize it” και στις ΗΠΑ

Σε τιμή κάτω του ενός δολαρίου ανά γραμμάριο θα διαθέτει νόμιμα τη μαριχουάνα το κράτος στην Ουρουγουάη.


Οι ενήλικες, νόμιμοι κάτοικοι της χώρας θα μπορούν να προμηθεύονται έως 40 γραμμάρια μαριχουάνας μηνιαίως.


Η Κάτω Βουλή της Ουρουγουάης έχει υπερψηφίσει από τον Ιούλιο το νομοσχέδιο που ρυθμίζει την καλλιέργεια και την εμπορική διάθεση της μαριχουάνας σε νόμιμα πλαίσια.


Σύμφωνα με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση της Ουρουγουάης θα ελέγχει την αδειοδοτική διαδικασία για καλλιέργεια και πώληση μαριχουάνας, ενώ θα προωθείται η δημιουργία συνεταιρισμών, με δικαίωμα καλλιέργειας έως 99 φυτά, προκειμένου να νομιμοποιηθεί το σύνολο της παραγωγικής αλυσίδας και να εκτοπιστούν οι παράνομοι καλλιεργητές.


Πλέον το νομοσχέδιο αναμένεται να επικυρωθεί και από τη Γερουσία.

Μέχρι πρότινος, η χρήση της μαριχουάνας ήταν νόμιμη στην Ουρουγουάη, αλλά η καλλιέργεια και διακίνησή της ήταν παράνομη.


Με το νέο νομοσχέδιο έρχεται να δοθεί ένα τέλος στην νομική αντίφαση και να προωθηθεί οικονομικά ένας ιδιαίτερα κερδοφόρος κλάδος, που αυτή τη στιγμή ελέγχεται από παράνομους διακινητές προερχόμενους από την γειτονική Παραγουάη.


Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Ναρκωτικών της Ουρουγουάης, περίπου 120.000 από τα 3,3 εκατομμύρια κατοίκους καπνίζουν κάνναβη τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, ενώ 20.000 κάνουν χρήση κάθε μέρα.


—Τι γίνεται στις ΗΠΑ


Στις ΗΠΑ, οι πολιτείες της Ουάσινγκτον και του Κολοράντο είναι οι πρώτες που αψηφούν την ομοσπονδιακή νομοθεσία και σπεύδουν να νομιμοποιήσουν την κάνναβη, την οποία βέβαια θα φορολογήσουν.

Στην Πολιτεία Ουάσινγκτον, όπου οι πωλήσεις αναμένεται να αρχίσουν το 2014, η τιμή της νόμιμης κάνναβης εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει τα 13 με 17 δολάρια ανά γραμμάριο.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση της Gallup στις ΗΠΑ, για πρώτη φορά στα χρονικά, οι Αμερικανοί πολίτες εμφανίζονται στην πλειονότητά τους θετικά διακείμενοι στη νομιμοποίηση της μαριχουάνας.

Οι ερωτηθέντες απάντησαν “ναι” στη νομιμοποίηση της μαριχουάνας σε ποσοστό 58% έναντι 48% πέρυσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες που ψηφίζουν Δημοκρατικούς τάχθηκαν σε ποσοστό 65% υπέρ της νομιμοποίησης έναντι 35% των υποστηρικτών των Ρεπουμπλικάνων.


Σε ηλικιακό επίπεδο, οι ενάντιοι στη μαριχουάνα επικράτησαν μόνο στην ομάδα άνω των 65 ετών με 53%.

Στην έρευνα που διεξήχθη τηλεφωνικά συμμετείχαν 1028 Αμερικανοί.

Πηγή: econews.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)