to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:42 | 21.10.2013

Κοινωνία

Χωρίς βασικά είδη πρώτης ανάγκης οι πρόσφυγες στο Λαύριο - Έκκληση για άμεση βοήθεια

Άθλιες συνθήκες, χωρίς φάρμακα, φαγητό και είδη υγιεινής, για τους 240 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 80 παιδιά, στο Κέντρο Προσφύγων του Λαυρίου. Έκκληση προς τους πολίτες για άμεση βοήθεια απευθύνει η ομάδα στήριξης των προσφύγων


Οι 240 πρόσφυγες, εκ των οποίων 80 παιδιά (τα 15 βρέφη), τρέφονται αποκλειστικά με μακαρόνια, δεν έχουν φάρμακα, κάνουν μπάνιο με κρύο νερό, ενώ δεν υπάρχουν είδη προσωπικής υγιεινής και καθαριστικά.

Παράλληλα, οι φαρμακοποιοί της περιοχής, που είναι απλήρωτοι για δύο μήνες, σταματούν να δίνουν φάρμακα στο Κέντρο, με τον κίδυνο των λοιμώξεων να πολλαπλασιάζεται.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Προσφύγων -το οποίο υπάγεται στο Δημόσιο αλλά η διαχείρισή του γίνεται από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό- παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 10 μήνες.

Το εντυπωσιακό είναι πάντως πως την ευθύνη για όλη αυτή την κατάσταση δεν την έχει η οικονομική κρίση, αφού τα σχετικά κονδύλια έχουν ήδη κοπεί και υπάρχουν, αλλά η γραφειοκρατία και πιο συγκεκριμένα η καθυστέρηση που παρατηρείται από την πλευρά του Ειρηνοδικείου Αθηνών να προχωρήσει στην ανακήρυξη του νέου δ.σ του Ερυθρού Σταυρού το οποίο διόρισε πριν από λίγες ημέρες ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης.  

Να σημειώσουμε προς αυτή την κατεύθυνση πως παρά το γεγονός ότι το Κέντρο προσφύγων Λαυρίου υπάγεται στο δημόσιο, η διαχείρισή του γίνεται από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό μέσω της αξιοποίησης ευρωπαϊκών και άλλων κονδυλίων.  

«Έπειτα από χίλια βάσανα, τελικά πριν από λίγες εβδομάδες εκταμιεύθηκε το ποσό που χρειάζεται το Κέντρο για να ξεχρεώσει τις υποχρεώσεις του, να γίνει η πληρωμή των εργαζομένων και να μπει ξανά σε κανονική λειτουργία. Πάνω όμως που είπαμε ότι τελειώσαμε εμφανίστηκε δεύτερο πρόβλημα, αφού αυτή τη στιγμή ναι μεν ο Ερυθρός Σταυρός έχει πάρει τα χρήματα, δεν μπορεί όμως να τα αποδεσμεύσει διότι δεν υπάρχει δ.σ για να υπογράψει τις σχετικές αποφάσεις ώστε να πληρωθεί το προσωπικό, οι προμηθευτές κ.ο.κ.», αναφέρει ο διευθυντής του Κέντρου κ. Βασίλης Λυρίτσης, προσθέτοντας παράλληλα πως αυτή τη στιγμή τα πάντα υπολειτουργούν, ενώ έχει διακοπεί και η κάθε είδους τροφοδοσία.  

«Οι εργαζόμενοι είναι 10 μήνες απλήρωτοι. Από Δευτέρα το μόνο φαγητό που θα μπορεί να διατεθεί είναι μακαρόνια, αφού για όλο το 2013 δεν έχει πληρωθεί κανένας προμηθευτής. Το ψωμί σταματάει καθώς οι φούρνοι είναι εδώ και πολλούς μήνες απλήρωτοι. Το κρέας έχει ήδη σταματήσει να υπάρχει εδώ και καιρό. Δεν υπάρχουν καθόλου επίσης είδη προσωπικής υγιεινής και καθαριότητας, ούτε καν χλωρίνη, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης λοιμώξεων. Προχθές οι φαρμακοποιοί του Λαυρίου μας έκοψαν και τα φάρμακα και εδώ θα ήθελα να καταγγείλω την απάνθρωπη στάση τους. Στην περιοχή υπάρχουν επτά φαρμακεία, εμείς παίρνουμε κάθε μήνα φάρμακα από ξεχωριστό φαρμακοποιό για να μην έχουμε και πρόβλημα. Χρωστάμε ως εκ τούτου σε κάθε φαρμακοποιό δύο μήνες και γι αυτούς τους δύο μήνες αποφάσισε ο σύλλογος να μην μας δίνει φάρμακα ούτε με πίστωση. Και αυτό παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα τους δίναμε κάποια μετρητά. Έτσι από προχθές κάνουμε έναν αγώνα δρόμου και ψάχνουμε να βρούμε πώς να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς και ιδιαίτερα τα παιδιά. Ενδεικτικά να αναφέρω πως επειδή δεν έχουμε ούτε ζεστό νερό, έχουν αυξηθεί και τα κρούσματα βρογχίτιδας. Είμαι στο Κέντρο από το 2010, αυτό που ζούμε την τελευταία εβδομάδα ξεπερνάει οτιδήποτε έχουμε περάσει στο παρελθόν. Μέχρι τώρα όπου μπορούσαμε οι εργαζόμενοι βάζαμε και από την τσέπη μας, πλέον όμως δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε και αυτό» καταλήγει ο κ. Λυρίτσης.  

Να σημειώσουμε πως πριν από περίπου 10 ημέρες με παρέμβαση και του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, το υπουργείο Υγείας προχώρησε στον διορισμό νέου δ.σ. στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, η ανακήρυξη του οποίου όμως από το Ειρηνοδικείο Αθηνών δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα, πέραν των προβλημάτων τροφοδοσίας που υπάρχουν στο Κέντρο προσφύγων Λαυρίου, να βρίσκεται σε εκκρεμότητα η επίλυση μιας σειράς θεμάτων που αφορούν στην παροχή βοήθειας από τη Διεθνή Ομοσπονδία προς τον ΕΕΣ, στην αποπληρωμή των εκατοντάδων εργαζομένων του, στην λειτουργία των 80 κέντρων που διατηρεί ο οργανισμός σε όλη τη χώρα, στην υπογραφή των συμβάσεων για ένταξη σε ευρωπαϊκά προγράμματα και στη διεξαγωγή του ετήσιου εράνου. (Με πληροφορίες από efsyn.gr, in.gr)

Έκκληση προς τους πολίτες για συνεισφορά σε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης

Έκκληση προς τους πολίτες για συνεισφορά σε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης απευθύνει η ομάδα στήριξης των προσφύγων που φιλοξενούνται στο κέντρο Προσφύγων του Λαυρίου.

Λίστα αναγκών 20/ 10/ 2013  

Στο κέντρο ζουν 15 βρέφη ,65 παιδιά και 220 ενήλικες  

Για τα βρέφη : παιδικά γάλατα σε σκόνη , πάνες  

Για τα παιδιά : ψωμί , βούτυρο, τυρί κίτρινο (σε φέτες) και σαλάμι  (πρωινό σχολείου) , γάλατα εβαπορέ, αυγά    

Για όλους: λάδι , αλεύρι ,κρέας , ντοματοπελτέ , λαχανικά, φρούτα 

Δευτερευόντως : ζυμαρικά , ρύζι , όσπρια   Καθαριστικά: σαπούνι πράσινο, χαρτί υγείας , σαμπουάν  

Επίσης για όσους δεν μπορούν να συνεισφέρουν σε είδος, μπορούν να βοηθήσουν σε χρόνο. Δηλαδή να ασχοληθούν με τη συγκέντρωση των ειδών , από πέντε σημεία των Αθηνών , (Βόρεια, Νότια, Ανατολικά, Δυτικά , Κέντρο) ώστε να γίνει μια αποστολή αύριο και μία τη Δευτέρα.    

Επίσης όλοι κοινοποιώντας την λίστα σε τοίχους, ομάδες και σελίδες μαζί με το λινκ της ομάδας αυτής για συντονισμό.  

Φυσικά όσοι επιθυμούν μπορούν να τα πάνε και μόνοι τους τα πράγματα στο κέντρο προσφύγων για να δώσουν χαρά και στα παιδιά και στον εαυτό τους, Στην αλληλεγγύη αυτός που δίνει παίρνει περισσότερα από τον παραλήπτη, Αυτό το ξέρουμε όλοι από την εμπειρία μας.  

Σημαντικό είναι να διευκρινήσουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν παίρνουμε ή δεν δίνουμε χρήματα !! Οτι δίνετε , μόνο σε είδος, Όσοι είστε από επαρχία και θέλετε να συνεισφέρετε υπάρχει τρόπος: στέλνετε σε κάποιο δικό σας άνθρωπο στην Αθήνα τα χρήματα, και εκείνος ψωνίζει αυτά που επιθυμείτε, και μας ειδοποιεί να τα παραλάβουμε. Έτσι γλιτώνουμε τα μεταφορικά , και δεν δημιουργούνται και σκοτεινά σημεία στην βοήθεια που καταλήγει αυτούσια στους πρόσφυγες .  

Το τηλέφωνο του κέντρου είναι : 22920 27744  

Συντονισμός συγκέντρωσης των τροφίμων στην ομάδα facebook

https://www.facebook.com/groups/317217015023917/  

Σημείωση: παρακαλούμε τα τρόφιμα να είναι κατά το δυνατόν σε όχι εύθραυστες συσκευασίες (πχ γυάλινα μπουκάλια ή χύμα ) και ακόμα καλύτερα σε χαρτοκιβώτια. Φυσικά κατά την συγκέντρωση θα γίνει διαχωρισμός και τακτοποίηση αλλά όσο μπορούμε να είναι ασφαλή.   

Οι λόγοι για τους οποίους έχει προκύψει το πρόβλημα σίτισης από τον Ερυθρό Σταυρό κοινοποιούνται στην ομάδα (στο facebook) αναλυτικά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)