to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:17 | 03.08.2014

Διεθνή

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στη Γάζα (συνεχής ενημέρωση)

Πάνω από 1815 Παλαιστίνιοι νεκροί, το 80% εκ των οποίων άμαχοι - Τουλάχιστον 354 παιδιά έχουν δολοφονηθεί, σύμφωνα με τη Unicef - 63 οι νεκροί ισραηλινοί στρατιώτες, 3 άμαχοι νεκροί στο Ισραήλ από ρουκέτες


Το hashtag στο Twitter: #GazaUnderAttack και #Gaza - Η συνεχής ενημέρωση από τον βρετανικό Guardian, την ισραηλινή Haaretz και επίσης από το live blog του Αλ Τζαζίρα

Το χθεσινό ρεπορτάζ ΕΔΩ.

Σύνοψη των εξελίξεων - Ακολουθεί η συνεχής ενημέρωση

 

Ο Χαντάρ Γκολντίν, ο Ισραηλινός στρατιώτης, για τον αρχικά το Ισραήλ ισχυριζόταν ότι είχε αιχμαλιωτιστεί από μαχητές της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, φέρεται πως σκοτώθηκε εν ώρα δράσης κατά τη διάρκεια επιχείρησης στη Γάζα, μεταδίδει το πρακτορείο Ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή ο στρατός.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίστηκαν και χθες ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων στους 1.675 εκ των οποίων οι περισσότεροι άμαχοι. Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι 64 στρατιώτες του και 3 άμαχοι σκοτώθηκαν από την εκτόξευση ρουκετών.

Τουλάχιστον 296 ανήλικοι Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη της επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στις 8 Ιουλίου, σύμφωνα με τη Unicef. «Τα παιδιά είναι το 30% των άμαχων θυμάτων», εκτιμά η Unicef, ο απολογισμός της οποίας βασίζεται στον αριθμό των νεκρών που η οργάνωση του ΟΗΕ έχει καταφέρει να επιβεβαιώσει.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα του ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου δήλωσε ότι η Χαμάς θα πληρώσει αφόρητο κόστος εάν συνεχίσει τις επιθέσεις. 

Το Ισραήλ ξεκαθάρισε, θα συνεχίσει τη δράση του ωσότου αποκατασταθεί πλήρως η ασφάλεια στα σύνορά του.

Εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε ότι η οργάνωση θα συνεχίσει τη δράση της μέχρι να επιτύχει τους στόχους της.

----------------------------------

-> Η συνέχεια της ενημέρωσης, την Τρίτη 5/8, εδώ: 3ήμερη εκεχειρία στη Γάζα - Αποχωρούν τα ισραηλινά στρατεύματα - Διαπραγματεύσεις στο Κάιρο 

 Συνεχής ενημέρωση - Δευτέρα 4/8

21:00 Για σαφή παραβίαση των κανόνων πολέμου που αφορά στην προστασία των αμάχων κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW):

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησε σήμερα τον ισραηλινό στρατό ότι σκότωνε πολίτες ενώ προσπαθούσαν να φύγουν για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς σε έναν τομέα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, γεγονός που σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση συνιστά έγκλημα πολέμου. Διαβάστε περισσότερα

18:40 Νετανιάχου: Οι επιχειρήσεις στη Γάζα θα συνεχιστούν

Με τις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχουν ότι οι επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας θα συνεχιστούν έληξε και επίσημα η μονομερής ανθρωπιστική εκεχειρία που είχε κηρύξει το Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Η επιχείρηση στη Γάζα συνεχίζεται (. . .) δεν θα τερματιστεί παρά μόνο όταν έχει επανέλθει η ηρεμία και η ασφάλεια για τους πολίτες του Ισραήλ για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε ο Νετανιάχου, έπειτα από συνάντηση που είχε με την στρατιωτική ηγεσία της χώρας και τον υπουργό Άμυνας.

16.50 Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον συνεργείου του πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή, όπως μετέδωσε το CNN-Türk από τη Λωρίδα της Γάζας.
  
Το επεισόδιο αυτό σημειώθηκε μετά την κήρυξη της σημερινής επτάωρης κατάπαυσης του πυρός (10:00 - 17:00). Από τα πυρά τραυματίσθηκε στο χέρι ο εικονολήπτης Μετίν Γιουκσέλ Καγιά. Το συνεργείο του Ανατολή κατόρθωσε να απομακρυνθεί από την περιοχή χρησιμοποιώντας παράδρομους, όπως υποστήριξε το CNN-Türk.

16:30 Εκσκαφέας προσέκρουσε σε ένα άδειο λεωφορείο στην Ιερουσαλήμ ανατρέποντάς το: Σκοτώθηκε ένας πεζός και τραυματίστηκαν πέντε άτομα. Ο οδηγός του εκσκαφέα σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών, ενώ οι ισραηλινές αρχές κάνουν λόγο για τρομοκρατική ενέργεια. (πηγή: haaretz)

14:50 Λ. Φαμπιούς: Δεν δικαιολογείται η σφαγή αμάχων στη Γάζα: Το "απόλυτο" δικαίωμα το Ισραήλ στην ασφάλεια "δεν δικαιολογεί" τη "σφαγή" αμάχων στη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς. (περισσότερα εδώ)

13:40 Νεκρή οκτάχρονη στη Γάζα εν μέσω της ισραηλινής «εκεχειρίας»: Κενό γράμμα η μονομερής ανθρωπιστική εκεχειρία διάρκειας επτά ωρών που κήρυξε το Ισραήλ τη Δευτέρα μετά τη διεθνή κατακραυγή για τη νέα αιματοχυσία σε σχολείο-καταφύγιο του ΟΗΕ. Αεροπορική επιδρομή σε προσφυγικό καταυλισμό της Πόλης της Γάζας σκότωσε οκτάχρονο κορίτσι και τραυμάτισε δεκάδες Παλαιστινίους μόλις έξι λεπτά μετά την έναρξη ισχύος της προσωρινής, μερικής εκεχειρίας. (Περισσότερα εδώ)

12:15 Τους 1.815 νεκρούς αγγίζουν πλέον οι παλαιστινιακές απώλειες: Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας, στους νεκρούς περιλαμβάνονται 401 παιδιά, 238 γυναίκες και 74 ηλικιωμένοι. 

 

11:15 30 λεπτά κράτησε η εκεχειρία στη Γάζα, σύμφωνα με τη Χαμάς: Η ισλαμική οργάνωση Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι πριν λίγο έσπασε την ανθρωπιστική εκεχειρία, που το ίδιο είχε κηρύξει μονομερώς, βομβαρδίζοντας σπίτι στη Γάζα. Σύμφωνα με τη Χαμάς, από το βομβαρδισμό της οικίας τραυματίστηκαν 15 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Αν οι ισχυρισμοί της Χαμάς ισχύουν, πρόκειται για την όγδοη κατά σειράν εκεχειρία, που καταρρέει και μάλιστα δεν διήρκεσε πάνω από 30 λεπτά περίπου...

 

10:50 Στις 10 το πρωί της Δευτέρας αναμένεται να ξεκινήσει η επτάωρη ανθρωπιστική εκεχειρία που κήρυξε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας για το βομβαρδισμό ενός σχολείου του ΟΗΕ που προκάλεσε το θάνατο δέκα Παλαιστινίων.

Όπως μετέδωσαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ σε όλη τη Γάζα, εκτός από την περιοχή ανατολικά της πόλης Ράφα, ωστόσο σε περίπτωση που ο ισραηλινός στρατός δεχθεί επίθεση θα αντεπιτεθεί.

Η επτάωρη εκεχειρία θα επιτρέψει την παράδοση ανθρωπιστικών προμηθειών, ενώ οι Παλαιστίνιοι που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους θα είναι σε θέση να επιστρέψουν, δήλωσε ο στρατηγός Γιοάβ Μορντεκάι.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ισραηλινός στρατός έπληξε σχολείο του ΟΗΕ στη νότια Λωρίδα της Γάζας, το οποίο λειτουργεί ως καταφύγιο για χιλιάδες εκτοπισμένους από τις συγκρούσεις ανθρώπους, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 10 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 27.

Σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν χαρακτήρισε την επίθεση «εγκληματική ενέργεια» που αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». (Αυγή)

------------------------------------------------------------------

Κυριακή 3/8

20.30 Τον τερματισμό της βίας στη Γάζα ζήτησαν εκ νέου ο Πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρομπάι, και ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σε κοινή δήλωση τους αναφέρουν:

«Η Γάζα υποφέρει από αφόρητα δεινά εδώ και τρεις εβδομάδες τα οποία έχουν στοιχίσει πολλές ζωές, ανάμεσά τους και πολλών γυναικών και παιδιών. Αυτό πρέπει να σταματήσει αμέσως. Καταδικάζουμε έντονα τις συνεχιζόμενες ρίψεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ, οι οποίες απειλούν τον λαό του. Αναγνωρίζουμε το νόμιμο δικαίωμα στην άμυνα, όμως πρέπει να διέπεται από την αναλογικότητα. Υπάρχουν στόχοι τους οποίους δεν μπορούν να επιτύχουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Γι’ αυτό τον λόγο ενώνουμε τις φωνές μας με αυτούς που ζητούν από τις δύο πλευρές να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες. Είμαστε έτοιμοι να διευκολύνουμε τις διαπραγματεύσεις. Οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί ηγέτες πρέπει να βρουν το κουράγιο να τερματίσουν αυτή την παράλογη βία».

18:30 Εγκληματική ενέργεια χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν την αιματηρή επίθεση σε άλλο ένα σχολείο του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας. Ζήτησε μάλιστα, να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι «για την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

16:50 Περισσότερα από 10.000 σπίτια Παλαιστινίων έχουν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ, σύμφωνα με το AL Jazeera. Χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό 30.000 με 40.000 άνθρωποι.

 

14:37 Έκκληση για εκεχειρία στη Γάζα έκανε ο γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα να υπάρξει εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, με την ευκαιρία των τελετών για την επέτειο από την κήρυξη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου στο πλάι του γερμανού ομολόγου του Γιόαχιμ Γκάουκ.

12:28 Τουλάχιστον επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα και 30 τραυματίστηκαν από ισραηλινό βομβαρδισμό εναντίον σχολείου του ΟΗΕ στη νότια Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με γιατρούς και αυτόπτες μάρτυρες.

Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει. Οι ίδιες πηγές είπαν ότι η πυραυλική επίθεση έπληξε την είσοδο του σχολείου στη Ράφα.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι κάτοικοι της περιοχής, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις του ισραηλινού στρατού με την Χαμάς, είχαν βρει καταφύγιο στο σχολείο.

11:25 Αντιπροσωπεία της Χαμάς έφθασε στο Κάιρο την Κυριακή για να συμμετάσχει στις συνομιλίες που αναμένεται να διεξαχθούν στην Αίγυπτο.


Η εξαμελής αντιπροσωπεία υπό τον Εζατ αλ-Ρισκ, ανώτερο αξιωματούχο της Χαμάς, έφθασε στο Κάιρο από τη Ντόχα καθώς κάποια μέλη της αντιπροσωπείας δεν μπόρεσαν να περάσουν από τη Λωρίδα τη Γάζας στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα.

Άλλα μέλη αναμένονται μέσα στη μέρα είπε αξιωματούχος που παρέλαβε την αντιπροσωπεία στο αεροδρόμιο του Καϊρου.

11:15 Το Ισραήλ ξεκίνησε σήμερα να αποσύρει μέρος των δυνάμεών του από τη Λωρίδα της Γάζας και να μεταφέρει άλλες στο εσωτερικό του παλαιστινιακού θύλακα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του στρατού.

 

9:15 Δώδεκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί από τις ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι παλαιστινιακές υπηρεσίες αρωγής. Τα εννέα θύματα σκοτώθηκαν στη Ράφα και τα τρία στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, διευκρινίζει η ίδια πηγή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)