to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:57 | 31.03.2013

Πολιτική

«Χωρίς ταμπού, πλέον»

Άρθρο του Νίκου Βούτση για την Αυγή της Κυριακής


Τα γεγονότα είναι καταιγιστικά, τα γεγονότα της κρίσης οριοθετούν τον ολισθηρό και αυτοκαταστροφικό δρόμο της σημερινής ΕΕ στον οικονομικό πόλεμο που διεξάγουν, με ταξικό πρόσημο εναντίον των λαών εννοουμένων ως σύνολα, οι νεοφιλελεύθερες ελίτ με τη γερμανική πρωτοκαθεδρία.

Τα θεωρούμενα ως ταμπού του νεοφιλελεύθερου παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο στο όνομα της υπέρβασης της κρίσης με σαφή στόχο να πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση και να βγει δυναμωμένος ο καπιταλισμός, με καρδιά ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα με νέες ισορροπίες, από αυτήν. Τα κρατικά ομόλογα κουρεύτηκαν και κουρεύονται ενώ αποτελούσαν για χρόνια το καταφύγιο μικρο-ομολογιούχων, Ταμείων, ιδρυμάτων κοινωνικής ωφέλειας. Οι καταθέσεις μπαίνουν στο κάδρο της διακινδύνευσης καθιστώντας τους αποταμιευτές συμμέτοχους και συνένοχους στις τραπεζικές φούσκες, το μαύρο χρήμα, τα τοξικά παιχνίδια πολύ μακράν της πραγματικής οικονομίας. Το ελληνικό μνημόνιο περιέχει εξαρχής τη ρήτρα της μη δυνατότητας για προσφυγή σε άλλες πηγές δανειοδότησης πέραν της ΕΕ. Η απόφαση του Αυγούστου για την τραπεζική ένωση με την υποχρέωση για ανακεφαλαίωση των τραπεζών εκτός τους συνυπολογισμούς της στα χρέη των κρατών έμεινε στα αζήτητα και υπονομεύτηκε αποτελεσματικά από τη Γερμανία.

Βεβαίως είχαν προηγηθεί οι καταρρεύσεις των δημοκρατικών και κοινωνικών ταμπού, δηλ. των κατακτήσεων των εργαζομένων μετά και μέσα από πολύχρονους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες• ακόμα κι ο νομικός πολιτισμός και τα αντιπροσωπευτικά δημοκρατικά συστήματα έχουν υποστεί πρωτοφανή συρρίκνωση. Η συμπεριφορά της ηγεσίας της ΕΕ προς την Κύπρο και τους Κυπρίους υπήρξε απολύτως αποκαλυπτική και στο επίπεδο της δημοκρατίας και σε αυτό των προφανών δραματικών κοινωνικών συνεπειών, υπό το πρόσχημα πάντοτε της οικονομικής διάσωσης.

Η παραδοχή από το ίδιο το ΔΝΤ για «λάθος συνταγή» στα προγράμματα εσωτερικής υποτίμησης και λιτότητας αντί να αφεθεί να δημιουργήσει ένα πραγματικό σοκ που θα οδηγούσε σε μια ριζοσπαστική «λύση χρέους» σε κλίμακα Ευρώπης μετά από την άμεση ακύρωση των εφαρμοζόμενων μνημονιακών προγραμμάτων, επιτάχυνε αντίθετα τις ιδεοληπτικές προσεγγίσεις προσδίδοντας έναν απίστευτο κυνισμό και μια πρωτοφανή επιθετικότητα στην εκβιαστική επιβολή νέων μόνιμων και εκτεταμένων υφεσιακών πολιτικών, αρχής γενομένης από την Κύπρο αλλά και με εμφανή τα σήματα προς όλες τις χώρες του Νότου και όχι μόνο. Είναι προφανής λοιπόν η αδυναμία άμεσων προοδευτικών λύσεων που προκύπτει λόγω έλλειψης νέων προοδευτικών πολιτικών συσχετισμών στη διαχείριση των υπαρκτών και οξυνόμενων αντιφάσεων της παρούσας συστημικής κρίσης.

Αλίμονο αν αυτή η αδυναμία και οι δυσκολίες που συνεπάγεται για την αναγκαία ανατροπή της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης και του κοινού νομίσματος, συνειδητοποιηθεί ως διαχρονική ηγεμονία του μονόδρομου των στρατηγικών επιλογών που οδηγούν τους εργαζόμενους στην κόλαση και την ΕΕ σε πλήρη ανυποληψία και πολύ πιθανή κατάρρευση. Η τόσο επιθετική στάση της σημερινής γερμανικής ηγεσίας και των πιστών της συμμάχων υποδηλώνει καταρχήν την έλλειψη ηγεμονίας και την αγχωτική επιβολή απόλυτα αντιδημοφιλών πολιτικών στους λαούς του Νότου.

Όποιος παραγνωρίζει αυτήν την έλλειψη πραγματικής ηγεμονίας των κυρίαρχων σήμερα δυνάμεων και θεωρεί ότι είναι άνετες και πανίσχυρες αυτές οι δυνάμεις για να οδηγήσουν στην υπέρβαση της κρίσης υπέρ των συμφερόντων τους κερδίζοντας ταυτόχρονα ευρύτατες συναινέσεις και ανανεώνοντας τις αγορές τους μέσα στην Ευρώπη, πλανάται πλάνη οικτρά.

Αντίθετα περισσότερο από ποτέ, καθώς η σύγκρουση εξελίσσεται και κορυφώνεται προκαλώντας μαζικές ανθρωποθυσίες στη χώρα μας και σε όλο και περισσότερες χώρες της ευρωζώνης ή και της ΕΕ των 27, επαληθεύονται και γίνονται κτήμα στο δημόσιο διεθνή διάλογο και στη μαζική συνείδηση μια σειρά από εκτιμήσεις που η δικιά μας Αριστερά μαζί και με τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς έχει έγκαιρα συνομολογήσει.

Εκτίμηση πρώτη, ότι η κρίση είναι συστημική και ότι «οι ιδιαιτερότητες» κάθε χώρας δεν επιδέχονται μια μοναδική και ιδιαίτερη αντιμετώπιση σε βάρος μάλιστα των ανθρώπινων, των φυσικών πόρων, των υποδομών που αποτελούν προϋποθέσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την κοινωνική συνοχή. Ως συνέπεια η μόνη πραγματική λύση θα πρέπει να οικοδομηθεί, μέσα από σκληρές αντιπαραθέσεις και τη διαμόρφωση νέων ευνοϊκών συσχετισμών, σε κλίμακα Ευρώπης. Σ’ αυτή την κατεύθυνση αποτελεί θετική συμβολή η πρόταση για τη σύγκλιση διεθνούς διάσκεψης με αντικείμενο αποφάσεις για το γενναίο κούρεμα των χρεών, κρατικών και ιδιωτικών, με ταυτόχρονη επίσης γενναία αναπτυξιακή πρωτοβουλία και με στόχο τη σύγκλιση και τη σταδιακή άρση των εγγενών και οξυνόμενων σήμερα ανισοτήτων.

Εκτίμηση δεύτερη, ότι οι χώρες που πλήττονται από αυτήν την πρώτη σειρά του «ντόμινο» δηλ. οι χώρες του Νότου, θα πρέπει να συμπτύξουν ένα αποφασιστικό μέτωπο όχι γενικά και αόριστα εναντίον του Βορρά στα πλαίσια επικίνδυνων νέων εθνικών συγκρούσεων, αλλά με σαφές κοινωνικό πρόσημο που θα διασφαλίζει την άνετη και διεθνοποιημένη κινηματική δράση των εργαζομένων, της νεολαίας, των περιθωριοποιημένων κοινωνικών στρωμάτων μέσα σε όλη την ευρωζώνη και κατ’ επέκταση σε όλη την Ευρώπη. Γιατί βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνούν, κυρίως όσοι ομνύουν στην αριστερή εθνική αναδίπλωση, ότι οποιαδήποτε εφαρμοζόμενη ήδη είτε και εναλλακτική αριστερή πολιτική για την υπέρβαση της κρίσης εγγράφεται και οριοθετεί στην παρούσα φάση την κοινωνική-ταξική σύγκρουση. Εν προκειμένω μάλιστα στη χώρα μας σήμερα μέσα από την τρίχρονη εμπειρία μπορούμε πλέον να ονοματίσουμε συγκεκριμένα συμφέροντα, κοινωνικές δυνάμεις και στρώματα που κερδοσκοπούν και κερδίζουν όταν όλοι οι υπόλοιποι χάνουν και οδηγούνται σε ανθρωπιστική καταστροφή.

Εκτίμηση τρίτη την οποία έχουμε καταγράψει σε όλα μας τα συλλογικά ντοκουμέντα είναι αυτή που διακινδυνεύει την πρόβλεψη ότι, με ευθύνη τους οι δυνάμεις που απεργάζονται ή ανέχονται την οικοδόμηση μιας γερμανικής Ευρώπης, ανεξάρτητα του βαθμού επίγνωσης που λίγη σημασία όμως έχει πολλές φορές στα εγχειρήματα ιστορικής διάστασης, οδηγούν στην πιθανή διάλυση της ευρωζώνης. Είτε σε ουσιαστική με τη διαμόρφωση σχέσεων σαν της σημερινής με την Κυπριακή Δημοκρατία είτε σε τυπική με την εξώθηση χωρών σε προσφυγή σε εθνικά νομίσματα, διαδικασία που το κόστος της θα επιφέρει ισχυρότατο πλήγμα και μη αντιμετωπίσιμο «ντόμινο» στη σημερινή ΕΕ.

Η αποσόβηση μιας τέτοιας αρνητικής εξέλιξης δεν μπορεί να γίνει με τους όρους που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν επιλέξει τη σιωπή, τη συνηγορία και τελικά την απόλυτη συνενοχή στις αντικοινωνικές πολιτικές. Αντίθετα μια νέα δυναμική για μια άλλη πορεία και αρχιτεκτονική της ενωσιακής συγκρότησης των ευρωπαϊκών λαών μπορεί να εγγυηθεί ένας νέος προοδευτικός συσχετισμός δυνάμεων που θα οξύνει τις προφανείς αντιφάσεις και τις εσωτερικές συγκρούσεις μέσα στο μπλοκ των κυρίαρχων σήμερα δυνάμεων, στο όνομα της αλληλεγγύης και της εναλλακτικής πρότασης για την ανάκτηση σε πρώτη φάση των δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων.

Με αισιοδοξία πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον δύσκολο αγώνα γιατί η ιστορία έδειξε πολλές φορές και με πολύ διαφορετικά πρόσωπα ακόμα και τα τελευταία χρόνια ότι κρύβει εκπλήξεις, προσδοκίες αλλά και διαψεύσεις. Όχι μόνον για τους αδύναμους αλλά και για τους θεωρούμενους δυνατούς όταν οι λαοί αγωνίζονται έχοντας το δίκαιο με το μέρος τους και βέβαια, όπως εν προκειμένω συμβαίνει, όταν οι εμφανιζόμενες ως δήθεν μόνες «υπαρκτές λύσεις» υπονομεύονται και συντρίβονται στο πεδίο των πολύ πραγματικών αντιθέσεων που οι ίδιες όξυναν.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)