to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:12 | 15.06.2019

Κοινωνία

«Χωρίς Συναίνεση, είναι Βιασμός: Ιστορική Νίκη!»

Την περασμένη βδομάδα πετύχαμε μια πολύ μεγάλη νίκη, της εκστρατείας μας για τον νομικό ορισμό του βιασμού τονίζει σε ανακοίνωση η Διεθνής Αμνηστία - Ελληνικό Τμήμα


Η Διεθνής Αμνηστία - Ελληνικό Τμήμα αναφέρει:

Τι άλλαξε στον νομικό ορισμό του βιασμού;

Την περασμένη βδομάδα πετύχαμε μια πολύ μεγάλη νίκη, της εκστρατείας μας για τον νομικό ορισμό του βιασμούΕδώ μπορείς να δείτε το δελτίο τύπου που δημοσιοποιήσαμε.

Η νέα αυτή διατύπωση ενσωματώνει την έννοια της συναίνεσης στον ορισμό του βιασμού όπως τέθηκε καθολικά ως αίτημα στη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, από όλες τις συλλογικότητες και φορείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του γυναικείου κινήματος και αρμόδιων μερών. Η Διεθνής Αμνηστία διεξήγαγε εκστρατεία, στο πλαίσιο της οποίας είχε καταθέσει επίσημο Υπόμνημα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου τόνιζε την ανάγκη να ενσωματωθεί ένας τέτοιος ορισμός στο πλαίσιο των τυπικών δεσμεύσεων της χώρας και τον πολιτικών υποχρεώσεων της κυβέρνησης.

Πώς βοήθησε η εκστρατεία μας τους τελευταίους μήνες;

Στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής, από τις πιο κεντρικές του Ελληνικού Τμήματος, αναλάβαμε και διοργανώσαμε πολλές πρωτοβουλίες και δράσεις (διακίνηση αναλυτικού ενημερωτικού υλικού για την Ελλάδα και την Ευρώπη, συνεντεύξεις/επαφές με ΜΜΕ, διοργάνωση εκδηλώσεων σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη, έκκληση προς το Υπουργείο και συλλογή υπογραφών, διοργάνωση κινηματικών δράσεων, σειρά συναντήσεων θεσμικής πίεσης, τόσο με το Υπουργείο όσο και με κρίσιμους άλλους παράγοντες και φορείς εντός και εκτός Ελλάδας κλπ). Παράλληλα, επιδιώξαμε συντονισμό και συνεργασίες με γυναικείες οργανώσεις και συλλογικότητες, καθώς και οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Η εκστρατεία αυτή κατόρθωσε να συμβάλλει στην ουσιαστική ένταξη του ζητήματος στη δημόσια συζήτηση, στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πλατιών κομματιών της κοινωνίας, και στην κινητοποίηση και την αποτελεσματική άσκηση πίεσης.

Τι αλλάζει επί της ουσίας – και γιατί αποτελεί πράγματι ιστορική νίκη;

Η συγκεκριμένη έμπρακτη αλλαγή στον ελληνικό ποινικό κώδικα, αποτέλεσμα ενός πολύμορφου και πλατιού κινήματος, δεν αλλάζει προφανώς τα πάντα από τη μια μέρα στην άλλη – συνιστά, όμως, ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη μείωση της εκτεταμένης ατιμωρησίας του βιασμού, την απόδοση δικαιοσύνης στα θύματα και την μελλοντική αποτροπή εγκλημάτων – όπως και για την καταπολέμηση της κουλτούρας του βιασμού στην ελληνική κοινωνία. Είναι επιπλέον, μια σημαντική αλλαγή, για κάθε γυναίκα, για κάθε άνθρωπο που υπόκειται ή έχει υποστεί σεξουαλική βία, και που πλέον, μπορεί να νιώθει λίγο πιο δυνατός/ή. Τέλος, και αυτό είναι εξίσου σημαντικό, αποδεικνύει και πάλι, και έμπρακτα, ότι η δράση όλων μας έχει νόημα, ότι η κοινωνική αλλαγή είναι εφικτή, ότι ο αγώνας και η ενεργοποίησή μας μπορεί να έχει πραγματικό και συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Ο αγώνας είναι κοινός – η νίκη είναι όλων μας!

Όλοι και όλες εμείς, η Διεθνής Αμνηστία, οι γυναικείες οργανώσεις και οι οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, άτομα και συλλογικότητες, ενώσαμε τη φωνή μας, δώσαμε έναν κοινό αγώνα, και πετύχαμε μια ιστορική νίκη.

Ευχόμαστε η νίκη αυτή να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για τη μεγαλύτερη, ποιοτικά και ποσοτικά, ενεργοποίηση όλων μας, σε αυτό το δύσκολο αλλά τόσο σημαντικό, και τόσο αναγκαίο έργο, για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Συνεχίζουμε λοιπόν, αλλά συνεχίζουμε πλέον ακόμα πιο αποφασιστικά και επίμονα!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)