to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:56 | 29.05.2020

Πολιτική

Χωρίς σχέδιο ένταξης: Ο Μηταράκης εξαγγέλλει εξώσεις 11 χιλιάδων προσφύγων από 1η Ιουνίου

Χωρίς κανένα σοβαρό σχέδιο ένταξης, το υπ. Μετανάστευσης και ο Ν. Μηταράκης ανακοινώνουν ότι από 1η Ιουνίου θα ξεκινήσει «η σταδιακή αποχώρηση 11.237 ατόμων από τα διαμερίσματα του ESTIA, τα ΚΥΤ, τις δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας και τα ξενοδοχεία του προγράμματος "Filoxenia"».


Χωρίς κανένα σοβαρό σχέδιο ένταξης, το υπ. Μετανάστευσης και ο Ν. Μηταράκης ανακοίνωσαν σήμερα ότι από 1η Ιουνίου (σε τρεις μέρες δηλαδή...) θα ξεκινήσει «η σταδιακή αποχώρηση 11.237 ατόμων από τα διαμερίσματα του προγράμματος ESTIA, τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τις δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας και τις θέσεις υποδοχής σε ξενοδοχεία του προγράμματος "Filoxenia"».

Η διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες σχετικές εξαγγελίες του υπουργείου είναι ότι θέτει ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για να αρχίσει η αποχώρηση, ενώ δεν εισφέρει καμιά συγκεκριμένη πρόταση για το τι ακριβώς θα συμβεί με αυτούς τους 11 χιλιάδες ανθρώπους - εκτός αν σκοπεύει απλώς να τους αφήσει άστεγους στις πλατείες των πόλεων.

Κόβει και τα μετρητά από 1η Σεπτέμβρη

Στο ίδιο, σημερινό δελτίο Τύπου, το υπ. Μετανάστευσης προσθέτει πως κόβει τα χρήματα στους αιτούντες άσυλο, αναφέροντας: «Από την 01-09-2020 οι προπληρωμένες κάρτες που δίδονται στους αιτούντες άσυλο, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από τους δικαιούχους αποκλειστικά και μόνο για την αγορά αγαθών και προϊόντων και όχι για ανάληψη μετρητών». Σημειώνουμε πως οι αιτούντες άσυλο λαμβάνουν περίπου 90€ ανά άτομο το μήνα για τις βασικές πιεστικές ανάγκες που δεν καλύπτουν οι δομές φιλοξενίας ή τα ΚΥΤ.

Τι ανακοίνωσε συγκεκριμένα ο Ν. Μηταράκης

Στο σημερινό δελτίο Τύπου, γίνεται γνωστό ότι ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη, κατά την οποία συζητήθηκαν λεπτομέρειες για την έναρξη των αποχωρήσεων αναγνωρισμένων προσφύγων και μη δικαιούχων ασύλου, από το ελληνικό σύστημα υποδοχής. Ο υπουργός δε, ισχυρίζεται ότι με βάση νόμο του Νοεμβρίου είχε οριστεί ως χρόνος αποχώρησης ο Απρίλιος (δηλαδή έξι μηνες μετά), διάστημα που παρατάθηκε λόγω πανδημίας μεχρι τέλη Μαϊου. 

Ωστόσο, στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα που συνοδεύει το δελτίο Τύπου, δεν υπάρχει καμιά συγκεκριμένη απάντηση στο τι θα απογίνουν οι 11 χιλιάδες άνθρωποι που θα βγάλει (πώς;) από διαμερίσματα, ξενοδοχεία,  δομές και ΚΥΤ ο Ν. Μηταράκης - που προφανώς ενδιαφέρεται μόνο να προβάλλει το αφήγημα πως διώχνοντας τόσες χιλιάδες ανθρώπους από δομές και διαμερίσματα θα μπορέσει μετά να μεταφέρει αντίστοιχο αριθμό από τα υπερ-κορεσμένα καμπ των νησιών.

Οι αριθμοί

Ετσι, διαβάζουμε ότι «η αποχώρηση τους από τις δομές θα εκκινήσει την 1η Ιουνίου 2020 και θα πραγματοποιείται συστηματικά, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Η διαδικασία πραγματοποιείται υπό την εποπτεία της Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ενώ ως αρμόδια αρχή έχει οριστεί η Διεύθυνση Προστασίας Αιτούντων Άσυλο.

Συνολικά, από την 01-06-2020, αναμένεται ότι θα αποχωρήσουν σταδιακά από τα διαμερίσματα του προγράμματος «ESTIA» 4.000 άτομα, 1.200 αυτόνομα διαμένοντες, ενώ από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τις δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας, καθώς και από θέσεις υποδοχής σε ξενοδοχεία του προγράμματος «Filoxenia» επιπλέον 6.037 (σύνολο 11.237). Από την 01-09-2020 οι παροχές σε χρήμα και οι προπληρωμένες κάρτες θα χρησιμοποιούνται από τους δικαιούχους αποκλειστικά και μόνο για την αγορά αγαθών και προϊόντων και όχι για ανάληψη μετρητών».

Οι γενικόλογες αναφορές

Το υπουργείο ισχυρίζεται ότι για την «ομαλή μετάβαση των δικαιούχων διεθνούς προστασίας από το εθνικό σύστημα υποδοχής στην κοινωνική ένταξη»  έχει προβλέψει τα εξής, απολύτως νεφελώδη:

 α) Συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ για το σχεδιασμό νέων ή την προσαρμογή υπαρχόντων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των δικαιούχων διεθνή προστασία σε αυτά 

β) Συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ για την πρόσβαση σε κοινωνικά επιδόματα,

γ) πρόσβαση όλων των αιτούντων διεθνή προστασία σε τραπεζικούς λογαριασμούς, μέσω των οποίων θα λαμβάνουν εφεξής το οικονομικό τους βοήθημα (ESTIA II cash assistance),

δ) προσαρμογή του προγράμματος ΗΛΙΟΣ και εξέταση βραχυπρόθεσμων λύσεων, όπως εφάπαξ χρηματικό βοήθημα πριν την υπογραφή συμβολαίου ενοικίασης στέγης από τον ωφελούμενο (με σκοπό τη δυνατότητα πληρωμής της προκαταβολής του ενοικίου και την κάλυψη βασικών αναγκών του νοικοκυριού) και  επικέντρωση σε ομάδες πληθυσμού των αναγνωρισμένων προσφύγων που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες ευαλωτότητες, όπως ηλικιωμένοι χωρίς υποστηρικτικό δίκτυο, άτομα με αναπηρίες, ψυχικά ασθενείς. 

Κανένα ωστόσο από αυτά τα 4 μέτρα δεν απαντά στα συγκεκριμένα ζητήματα. Μοιάζουν με γενικόλογη παραπομπή στις υπηρεσίες προς αναζήτηση επδιομάτων, ενώ στο σημείο (δ) υπόσχεται μόνο ένα βοήθημα για ενοικίαση σπιτιού, όσο η προκαταβολή που ζητάει συνήθως κάθε ιδιοκτήτης.

Απουσία κάθε πολιτικής ένταξης

Το υπουργείο προσπαθεί ακόμη να «κουκουλώσει» την ανυπαρξία οποιασδήποτε πραγματικής πολιτικής κοινωνικής και οικονομικής ένταξης των ανθρώπων που λαμβάνουν άσυλο, λέγοντας πως από τους «6.557 αναγνωρισμένους πρόσφυγες που φιλοξενούνται, αυτή τη στιγμή, σε διαμερίσματα, το 94% αυτών έχουν ήδη ΑΜΚΑ, το 78% ΑΦΜ, το 36% έχει ήδη εγγραφεί στα μητρώα του ΟΑΕΔ, ενώ το 82% των παιδιών έχει εγγραφεί σε κάποιο σχολικό ίδρυμα». Παραμένει ωστόσο απορίας άξιο πώς περιμένει το υπουργείο να αυτοσυντηρηθούν, να βρουν δουλειά και να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες προσαρμογής τόσες χιλιάδες άνθρωποι χωρίς κανένα σοβαρό σχέδιο ένταξης.

Εξαιρέσεις

Σε σχετική αναφορά, το υπουργείο προσθέτει πως προβλέπονται εξαιρέσεις για ευάλωτες ομάδες - κι αυτές μόνο για 1 ή 2 μήνες όμως. Όπως αναφέρει: «Αναλυτικότερα, η παράταση παροχών μπορεί να λάβει χώρα για: i) οικογένειες, μέλος των οποίων αντιμετωπίζει πολύ σοβαρούς λόγους υγείας, οι οποίοι καθιστούν απολύτως αναγκαία τη μη αλλαγή περιβάλλοντος λόγω κινδύνου ζωής και για χρονικό διάστημα δύο (2) μηνών, ii) για επωφελούμενες σε προχωρημένη ή επαπειλούμενη εγκυμοσύνη και σε κατάσταση λοχείας, καθώς και για τα μέλη της οικογένειάς τους για χρονικό διάστημα δύο (2) μηνών από τον τοκετό και iii) για ασυνόδευτα ανήλικα μετά την ενηλικίωση και τοποθέτηση τους σε θέσεις προσωρινής φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, όπου συντρέχουν λόγοι ευαλωτότητας ή συνέχισης σπουδών και για χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών». 

Oλόκληρο το δελτίο Τύπου του υπ. Μετανάστευσης:

Διαβάστε ακόμα:

«Το υπ. Μετανάστευσης οδηγεί χιλιάδες αναγνωρισμένους πρόσφυγες στην αστεγία»

«Δεν ξέρει, δεν είδε» ο Μηταράκης το έγγραφο που του καταλογίζει αδράνεια και κακοδιαχείριση

Βουλή: Ο Μηταράκης καλύπτει τον ακροδεξιό που διόρισε διοικητή σε δομή φιλοξενίας προσφύγων

29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον υπ. Μετανάστευσης για τη δομή Θερμοπυλών

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)