to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:00 | 20.01.2021

Πολιτική

Χωρίς σαφή στρατηγική ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξορκίζει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Να δικαιολογήσει την αδράνεια του σε ό,τι αφορά το κρίσιμο ζήτημα των κυρώσεων της ΕΕ προς την Τουρκία επιχείρησε από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Στη δευτερολογία του, δε, άδειασε μεγαλοπρεπώς τα στελέχη του για τα 12 μίλια, ενώ επιτέθηκε στο «κίνημα των πλατειών»


Κατά την ομιλία του για το νομοσχέδιο σχετικά με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης του Ιονίου κατά 12 μίλια, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως σε ό,τι αφορά το ζήτημα των κυρώσεων το σημαντικό είναι η προοπτική λήψης τους κι όχι η λήψη. Και την ίδια στιγμή, είπε πως οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό αλλά μέσο ενώ πρόσθεσε ότι στο ενδεχόμενο που αυτές ληφθούν, θα βλάψουν πρωτίστως τον τουρκικό λαό.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο Κυρ. Μητσοτάκης απέφυγε να μιλήσει για το γεγονός ότι αυτό ήταν κάτι που είχε ξεκινήσει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, οι αναφορές του περιορίστηκαν στην κυβέρνηση του: “Η σημερινή εξέλιξη δεν ήταν τυχαία και τίποτε δεν ήταν αυτονόητο", συνέχισε. «Έγινε εξαιτίας της ενεργητικής διπλωματίας και άφησε πίσω της αγκυλώσεις και φοβικά σύνδρομα. Με λιγότερα λόγια και περισσότερη δράση. Έχουμε καταλήξει σε διαδοχικές συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο. οι συμφωνίες αποτελούν αποτέλεσμα σκληρών και δύσκολων διαπραγματεύσεων υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και πρόσθεσε: : “Πρόκειται για δυο κρίκους ειρήνης και συνεργασίας αλλά και υπόδειγμα ασφάλειας και σταθερότητας σε μία περιοχή που κάποιοι απειλούν να μετατρέψουν σε ναρκοπέδιο. Μόλις πρόσφατα ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η επέκταση στα 12 μίλια είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδος αποδεικνύοντας ότι η Μεσόγειος μπορεί να γίνει θάλασσα ειρήνης”.

Στο ίδιο μοτίβο, σημείωσε πως “η επέκταση των χωρικών υδάτων αποτελούσε μόνιμο επιχείρημα κάθε κυβέρνησης. Σήμερα για πρώτη φορά η έκφραση πρόθεσης μετατρέπεται σε χειροπιαστό αποτέλεσμα και τρέχουσα πραγματικότητα. Ήταν διαφορετική η ελληνική στάση έναντι των προκλήσεων”.

Επιχειρώντας να απαντήσει στα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ περί διαφορετικών γραμμών ανάμεσα σε αυτόν και τον ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, ο Κυρ. Μητσοτάκης πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα: “Άκουσα για κάποιες διαφοροποιήσεις. Είναι ισχυρισμοί χωρίς ίχνος αλήθειας περίεργο να ακούγονται από αυτούς που είχαν δώσει την ευθύνη από την μία στον Καμμένο και από την άλλη στον Κοτζιά”.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε πως “η εμβέλεια του συγκεκριμένου νομοσχεδίου ξεπερνά τα εθνικά όρια”. Ωστόσο, δεν έβαλε στο τραπέζι κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο, αρκούμενος στις παρακάτω δηλώσεις: “Δημιουργεί τετελεσμένο σταθερότητας και ασφάλειας. Η άσκηση κυριαρχικού δικαιώματος στέλνει μήνυμα προς Ανατολάς. Η βία δεν παράγει δίκαιο, αλλά το δίκαιο ειρήνη. Με το ίδιο νομικό πλέγμα μπορούμε να ρυθμίσουμε την διάφορα μας την Τουρκία αρκεί η ηγεσία της να εγκαταλείψει το μονόλογο των αμφισβητήσεων και να προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων”. “Η δική μας θέση ήταν σαφής εξαρχής: Σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως «προσερχόμαστε με αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση, όμως και με μηδενική αφέλεια στις διερευνητικές επαφές που ξεκινούν στις 25 Ιανουαρίου”.

Σε σχέση με την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως “η Ελλάδα παγίως τάσσεται υπέρ του διαλόγου υπό δυο συνθήκες: να πάψουν οι τουρκικές προκλήσεις εντός της ελληνικής ΑΟΖ και να επαναρχίσουν οι διερευνητικές από εκεί όπου διεκόπησαν”. Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις, προχώρησε σε αντιφατικές δηλώσεις που στην πράξη τις ακυρώνουν: “Υπάρχει επίσης η προοπτική των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Τουρκίας με την έκθεση Μπορέλ. Υπάρχει και η αποφασιστική στάση των ΗΠΑ. Οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό αλλά μέσο για να επιστρέψουν οι γείτονες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρόθεση μας είναι η συνολική προσέγγιση που θα μπορούσε να επιλύσει και άλλα ζητήματα όπως το προσφυγικό. Η Ελλάδα κατέστησε τις διαφορές της με την Τουρκία και ευρωπαϊκές. Καμία όμως συζήτηση δεν μπορεί να αφορά στην ελληνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας”.

Η δευτερολογία Μητσοτάκη: Άδειασε μεγαλοπρεπώς τα στελέχη του για τα 12 μίλια

Σε μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει πολλές συζητήσεις στους κόλπους της ΝΔ, προχώρησε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δευτερολογία του.

Επιχειρώντας να απαντήσει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, και στις επισημάνσεις του σχετικά με τα όσα έλεγαν τα στελέχη της ΝΔ όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προετοίμαζε το νομοσχέδιο για την αιγιαλίτιδα ζώνη του Ιονίου, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε πως ο ίδιος δεν είχε υιοθετήσει τις συγκεκριμένες απόψεις!

"Στη ΝΔ πράγματι υπήρχαν ορισμένες σκέψεις για το κατά πόσο αυτή η διαδικασία -πριν την οριοθέτηση ΑΟΖ- θα ήταν ωφέλιμη. Δεν υπήρχε καμία δική μου δήλωση επειδή αντιλαμβανόμουν την περιπλοκότητά του. Το ερώτημα είναι τι έγινε μετά την αποχώρηση του κ.Κοτζιά", δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Και επίθεση στο κίνημα των πλατειών

Επιπλέον, ο Κυρ. Μητσοτάκης ολοκληρώνοντας την απάντησή του στους πολιτικούς αρχηγούς, επιχείρησε να κάνει μια πλήρως ανιστόρητη σύγκριση, λέγοντας πως η εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο προσομοιάζει με το κίνημα των πλατειών κι όχι με την απόπειρα εισβολής των “μακεδονομάχων”, όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας. "Είχα πει ξεκάθαρα ότι διαφωνούμε με τις Πρέσπες αλλά άπαξ και ψηφιστεί είμαστε υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε και αυτό πράττουμε. Εμένα κ. Τσίπρα τα επεισόδια στο Καπιτώλιο μου θύμισαν το 2011 και όχι το 2018, όταν η πάνω και η κάτω πλατεία ενώθηκαν σε ένα παραλήρημα αμφισβήτησης της αστικής δημοκρατίας. Με διχασμό, με απειλές για κρεμάλες, με συνθήματα περί καψίματος του κοινοβουλίου και με εσάς στην πρώτη γραμμή ως νέος καβαλάρης του αντισυστημικού κινήματος", υποστήριξε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)