to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:25 | 19.12.2012

Διεθνή

Χωρίς νικητή ο διαγωνισμός της Ε.Ε. για τη δέσμευση άνθρακα

Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη συστημάτων δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS), βρίσκεται «στον αέρα», ελλείψει δεσμεύσεων για συγχρηματοδότηση από εταιρίες και κυβερνήσεις, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή



Η εξέλιξη εντείνει τις αμφιβολίες που διατυπώνονται γύρω από την πιθανότητα έγκαιρης ανάπτυξης ενός ασφαλούς και αξιόπιστου συστήματος εγκλωβισμού των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

«Στην πραγματικότητα, λάβαμε αρκετές καλές προτάσεις για πρότζεκτ, τα οποία θα μπορούσαν να υποστηριχθούν, όμως έπρεπε οι σπόνσορες και/ή οι αντίστοιχες χώρες να εγγυηθούν το άλλο 50% [των χρημάτων] για να αποφευχθεί ένα κενό χρηματοδότησης και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους», εξήγησε η κοινοτική επίτροπος αρμόδια για την κλιματική αλλαγή Κόνι Χέντεγκαρντ. «Δυστυχώς, αυτό δεν ίσχυσε για κανένα από τα πρότζεκτ του CCS που πληρούσαν τις προδιαγραφές.»

Η μεγαλύτερη χαλυβουργία του κόσμου, η ArcelorMittal, απέσυρε τη στήριξή της σε γαλλική πρόταση, επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα. Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών, οι οποίες επρόκειτο να στηρίξουν το πρόγραμμα, επίσης έκαναν πίσω λόγω και των πιέσεων που ασκήθηκαν στους προϋπολογισμούς τους από την κρίση στην Ευρωζώνη.

Η κα. Χέντεγκαρντ διευκρίνισε ότι οι προτάσεις για συστήματα CCS θα υποβληθούν εκ νέου, στο πλαίσιο δεύτερης φάσης του διαγωνισμού, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του προσεχούς 12μήνου, προκειμένου τα χρήματα να δοθούν στους συμμετέχοντες που θα πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

«Πρόκειται για ένα χαστούκι για την κλιματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε στο Reuters ο Στιούαρτ Χάζελνταϊν, ειδικός στο CCS από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πουλήσει 200 εκατομμύρια άδειες εκπομπής άνθρακα έναντι 1,5 δις. ευρώ, εκ των οποίων τα 275 εκ. προορίζονταν για προγράμματα CCS. Καθεμία από τις άδειες που χορηγούνται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών, παρέχουν στον αγοραστή το δικαίωμα εκπομπής 1 τόνου CO2.

Η πειραματική τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα είναι εμπορικά αναπόδεικτη και ακριβή, όμως χώρες, οι οποίες θέλουν να περιορίσουν τις εκπομπές τους από τη βιομηχανία παραγωγής ενέργειας, ενδιαφέρονται να την εντάξουν στο «οπλοστάσιό» τους.

Ένα σύστημα CCS θα «αιχμαλώτιζε» το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπεται από εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής ή άλλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, διοχετεύοντάς το σε υπόγειες «δεξαμενές». Η ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος ωστόσο, ενέχει τεχνικές προκλήσεις, π.χ. ως προς τον αποτελεσματικό εγκλωβισμό του αερίου, ενώ δεν έχουν λείψει και οι αντιδράσεις από την πλευρά της Κοινής Γνώμης, όπως συνέβη στην περίπτωση της Ολλανδίας.



Πηγή: Ναυτεμπορική

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)