to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Χωρίς επιστροφή

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν σε όλη την Ελλάδα -πολλοί και πολλές για πρώτη φορά- για να γίνουν «η φωνή των νεκρών»


8 Μαρτίου 2023. Μια ημερομηνία που θα ανακαλούμε για πολλά χρόνια. Χθες, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έμελλε να μετατραπεί σε ποτάμι λαϊκής οργής που σάρωσε όλη τη χώρα. Ο θρήνος και το σοκ που ακολούθησαν το ανείπωτο δυστύχημα των Τεμπών μετατρέπονται πια σε θυμό, με σαφή αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά. Οι μαζικότερες διαδηλώσεις της τελευταίας δεκαετίας δεν είχαν τα χαρακτηριστικά του παρελθόντος. Πρωταγωνιστής είναι η ίδια η κοινωνία. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν σε όλη την Ελλάδα -πολλοί και πολλές για πρώτη φορά- για να γίνουν «η φωνή των νεκρών», να διατρανώσουν πως «το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί».

Οι χθεσινές μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις βάζουν τη σφραγίδα τους, θέτουν νέα δεδομένα στο τραπέζι: την αποφασιστική και εμφατική παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα. Αυτό ακριβώς βάζει «φωτιά» στα επικοινωνιακά και πολιτικά επιτελεία του Μεγάρου Μαξίμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εισπράττει τη φθορά και την αποδοκιμασία. Η κοινωνία τού προσάπτει την ευθύνη που ο ίδιος άγαρμπα και κυνικά επιχειρεί να απεμπολήσει. Τίποτε πια, κανένας ακριβοπληρωμένος επικοινωνιολόγος δεν μπορεί να αλλάξει την κατάσταση. Ο Μητσοτάκης πλέον δεν μπορεί να επιτελέσει τον πολιτικό του ρόλο. Δεν εγγυάται ούτε τη σταθερότητα ούτε την ασφάλεια ούτε την κοινωνική συνοχή.

Μα, κυρίως, κανείς πια δεν πιστεύει ότι αυτός και οι υπουργοί του είναι ικανοί να ρίξουν φως και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πραγματικά αναλογούν. Η λέξη «συγκάλυψη» έρχεται αβίαστα στα χείλη των πολιτών, ιδιαίτερα των νέων. Εξάλλου η κυβέρνηση Μητσοτάκη με αυτή την έννοια έχει ταυτιστεί.

Τίποτα πια δεν είναι το ίδιο. Βρισκόμαστε στο σημείο χωρίς επιστροφή, στην καμπή που εκφράστηκε με σαρωτικό τρόπο χθες στους δρόμους της χώρας. Πού θα πάει; Κανείς δεν μπορεί ακόμα να πει με βεβαιότητα. Η τομή, εντούτοις, έχει συντελεστεί. Η 8η Μάρτη 2023 θα μνημονεύεται στις σελίδες της Ιστορίας που τώρα γράφεται.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)