to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:01 | 25.04.2012

left.gr

Πολιτική

Χωρίς εφημερίες από τις 2 Μαΐου το Νοσοκομείο Ρεθύμνου

ΠΗΓΗ: www.goodnet.gr

l2uLYFbDI00


Τον κώδωνα του κινδύνου να μείνει το νοσοκομείο χωρίς εφημερίες από τις 2 Μαΐου κρούουν για μία ακόμα φορά οι γιατροί του νοσηλευτικού ιδρύματος του Ρεθύμνου μετά την ψήφιση νόμου που απαγορεύει στην επίτροπο να υπογράψει τις πρόσθετες εφημερίες που απαιτούνται για την κάλυψη του προγράμματος σε μηναία βάση.

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου διαμηνύει πως οι γιατροί δεν προτίθενται να συνεχίσουν να δουλεύουν «παράνομα και εθελοντικά» και ταυτόχρονα συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας που έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό.

Αναλυτικά, σε δήλωσή της η Ένωση επιτίθεται για μία ακόμα φορά στον διοικητή του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και αναφέρει:

«Το νοσοκομείο Ρεθύμνου δεν θα εφημερεύει μετά τις 2 Μαΐου. Ο υπουργός υγείας ψήφισε νόμο πού απαγορεύει την καθημερινή εφημεριακή κάλυψη του νοσοκομείου. Απαγορεύει στην Επίτροπο να υπογράψει τις πρόσθετες εφημερίες που απαιτούνται για την κάλυψή του σε μηνιαία βάση. 
Ο διοικητής του νοσοκομείου παρά τις επίμονες, συνεχείς και έγγραφες εκκλήσεις των γιατρών αρνείται να υπογράψει πρόγραμμα εφημεριών, αρνούμενος να αναλάβει την νομική ευθύνη της ανεπαρκούς και ανασφαλούς εφημεριακής κάλυψης του νοσοκομείου Ρεθύμνου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αρνείται να λάβει θέση και αποφάσεις τηρώντας στάση Ποντίου Πιλάτου.

Οι γιατροί εφημερεύουν παράνομα και εθελοντικά αρκετούς μήνες και δεν προτίθενται να συνεχίσουν να το κάνουν χωρίς υπογεγραμμένο πρόγραμμα. 
Δεν προτίθενται να συνεχίσουν να έχουν την ευθύνη απέναντι στον άρρωστο και τον νόμο, ενός προγράμματος εφημεριών πού στέλνει τον γιατρό να εφημερεύει κατ’ οίκον και είναι ακραία επικίνδυνο για όλους, ασθενείς και γιατρούς.
Δύσκολοι καιροί περιμένουν τους ασθενείς μας. Καταιγίδες από μνημόνια, τσουνάμια από περικοπές, σεισμοί από επενδυτικές ακρίδες, όλα ενάντια στη δημόσια υγεία την ίδια ώρα που ανηφορίζει το χειρότερο Γολγοθά της, χωρίς ελπίδα σε Ανάσταση.
Τα ψέματα έχουν τελειώσει από καιρό. Κανείς πια δεν πιστεύει ότι προστατεύεται από αυτήν η συμμορία πολιτικών δολοφόνων που δρα και λυμαίνεται τη χώρα, εξαφανίζοντας κάθε έννοια αξιοπρέπειας και κάθε πιθανότητα δημοκρατίας. Είναι υπεύθυνοι για τους θανάτους που θα συμβούν από την ελλιπή κάλυψη των νοσοκομείων και την κατάργηση του κράτους πρόνοιας.
Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από όσους διαχειρίζονται την πολιτική πορεία της χώρας. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα να αλλάξει, εκτός κι αν το αλλάξουμε εμείς.

Ο ιατρικός κόσμος μαζί με όλο το προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία, είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αντιμετωπίζοντας καθημερινά την πιο αδιέξοδη και επικίνδυνη κατάσταση σε επιστημονικό και κοινωνικό επίπεδο. 
Σε αρκετά νοσοκομεία οι ειδικευόμενοι εφημερεύουν παράνομα με τον ειδικευμένο γιατρό σε εφημερία ετοιμότητας ή μικτή που σημαίνει 10 από τις 18 ώρες σε ετοιμότητα στο σπίτι του.
Ο προϋπολογισμός για τα υγειονομικά υλικά εξαντλείται τις πρώτες τέσσερις ημέρες του μήνα, οι υπερωρίες του νοσηλευτικού προσωπικού αδυνατούν να εξοφληθούν από τον Σεπτέμβριο και για τις εφημερίες, τα διαθέσιμα κονδύλια δεν φτάνουν ούτε τα 2/3 των πραγματικών αναγκών των ασθενών μας.
Ο διοικητής εξαναγκάζεται άνωθεν να επιβάλει άτυπο, ανυπόγραφο πρόγραμμα εφημεριών προσαρμοσμένο στο νέο εφημεριακό κονδύλι, χωρίς έγκριση από το Επιστημονικό Συμβούλιο και χωρίς εγγύηση και προϋποθέσεις ασφάλειας.
Τα όρια για ότι ονομάζεται ασφάλεια έχουν ξεπεραστεί προ πολλού, το υγειονομικό δυναμικό αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της καθημερινότητας και η πολιτεία εξαντλεί την κοινωνική της φροντίδα στο να περικόπτει καθημερινά κονδύλια από τα λειτουργικά έξοδα των νοσοκομείων, τα φάρμακα και τις εξετάσεις των ασθενών και να αποστέλει αλληλοαναιρούμενες εντολές για συνταγογράφηση. Η απειλή της σχιζοφρένειας εξαιτίας των οδηγιών του υπουργείου υγείας, είναι συνεχώς πάνω από τα κεφάλια των γιατρών.

Το νοσοκομείο Ρεθύμνου με το σημερινό πρόγραμμα εφημεριών και την ελλιπή στελέχωση, ακροβατεί πλέον καθημερινά μεταξύ ζωής και θανάτου, εκθέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Μετά τις 9 το βράδυ μέσα στο νοσοκομείο τις περισσότερες ημέρες δεν υπάρχει χειρουργός, νεφρολόγος, καρδιολόγος, πνευμονολόγος, ορθοπεδικός, γυναικολόγος, ακτινολόγος, μικροβιολόγος. Για οφθαλμίατρο, γαστρεντερολόγο, ψυχίατρο και ΩΡΛ βέβαια, ούτε λόγος. Το Τμήμα Επειγόντων είναι ακάλυπτο από ειδικευμένο γιατρό 12 με 13 ημέρες.
Στο άτυπο και ανυπόγραφο πρόγραμμα εφημεριών ελάχιστες ειδικότητες υπάρχουν τελικά εντός νοσοκομείου, μετά τις 9 το βράδυ. Μένει πια στους ασθενείς (και την τύχη), να διαχειρίζονται τον χρόνο που επιλέγουν να αρρωστήσουν.

Το καλοκαίρι ξεκινά, οι επισκέπτες διπλασιάζουν τον πληθυσμό που εξυπηρετεί το νοσοκομείο. Η πολιτεία, όμως, δήλωσε ξεκάθαρα χωρίς ούτε ντροπή ούτε εμφανή αίσθηση ευθύνης, ότι αυτά διαθέτει για την υγεία του νομού και των κατοίκων του.

Ο αξονικός τομογράφος τη μια δεν λειτουργεί λόγω βλάβης, την άλλη δεν καλύπτεται με συμβόλαιο για σέρβις και την επόμενη δεν υπάρχει τεχνολόγος να τον λειτουργήσει. Σ ένα νοσοκομείο που στηρίζει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, υπάρχουν ακάλυπτες βάρδιες λόγω μειωμένου προσωπικού και αξονική τομογραφία δεν εκτελείται σε επείγουσα βάση όλες τις ώρες. Η προμήθεια νέου αξονικού μέσω ΕΣΠΑ και οι υποσχέσεις του κ. Καρατζή για πρόσληψη προσωπικού αναβάλλονται επ’ αόριστον. Ο οργανισμός του νοσοκομείου εξαφανίστηκε σε κάποιο υπουργικό συρτάρι, περιμένοντας κι αυτός τις εκλογές.

Οι γιατροί του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και των Κέντρων Υγείας του νομού συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας, απέχοντας από κάθε τακτική εργασία, αντιμετωπίζοντας όμως τα επείγοντα περιστατικά ανάλογα με τις δυνατότητες του νοσοκομείου, ώστε να μην κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή. 
Απαιτούμε ένα πρόγραμμα εφημεριών υπογεγραμμένο και υπεύθυνο, που θα εγγυάται ασφάλεια για τον άρρωστο στο τμήμα επειγόντων και στις κλινικές και θα αποζημιώνεται πλήρως και εμπρόθεσμα. Απαιτούμε πλήρη αποζημίωση των δεδουλευμένων εφημεριών. Απαιτούμε ένα ποιοτικό δημόσιο σύστημα υγείας για όλους».

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ 6ης ΜΑΗ
Οι λειτουργοί της δημόσιας υγείας εξέδωσαν διακήρυξη ενόψει των εκλογών της 6ης Μαΐου, καλώντας τους υποψηφίους να δεσμευτούν για την προάσπιση του κοινωνικού κράτους. Αναφέρει:
«H προάσπιση και στήριξη της δωρεάν, ισότιμης και ποιοτικής δημόσιας υγείας είναι κοινωνικός πολιτισμός. Η πολιτεία υποχρεούται να παρέχει σε όλους, τις αναγκαίες συνθήκες ασφάλειας στην ζωή, την ασθένεια και την αξιοπρέπεια. Το μνημόνιο ακύρωσε το κράτος πρόνοιας μαζί με κάθε έννοια δημοκρατίας.
Απαιτούμε ένα συμβόλαιο δέσμευσης από όλους για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Η υγεία απαιτεί από την πολιτεία:
• ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό και ως ανθρώπινο δικαίωμα, να παρέχεται χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση και ισότιμα σε όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο.
• ανάληψη από την πολιτεία του κόστους νοσηλείας και φαρμακευτικής κάλυψης όλων των ανασφάλιστων ασθενών 
• κατάργηση του εισιτηρίου στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων καθώς και των δηλώσεων αποδοχής χρέους για τα νοσήλια
• επαρκή χρηματοδότηση των νοσοκομείων για υγειονομικό υλικό, φάρμακο και υπερωριακή -εφημεριακή κάλυψη, πού θα είναι ασφαλής για τον άρρωστο 
• πλήρη και δωρεάν εμβολιασμό για όλα τα παιδιά 
• να γίνουν άμεσα οι προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού όπου απαιτούνται λόγω συνταξιοδότησης ή μειωμένης σύνθεσης 
• να προχωρήσουν οι διορισμοί των γιατρών πού έχουν κριθεί και να προκηρυχθούν οι κενές οργανικές θέσεις στα τμήματα με μειωμένη σύνθεση 
• να στηριχθεί με προσωπικό η πρωτοβάθμια υγεία σε δημόσιο και ιδιωτικό επίπεδο και να θεσμοθετηθεί ο οικογενειακός γιατρός για όλους  
• συλλογικές συμβάσεις για τους γιατρούς ΕΟΠΥΥμε αξιοπρεπή αμοιβή και ελεύθερη πρόσβαση του ασθενούς σε οικογενειακό γιατρό 
• οι άνεργοι να λαμβάνουν τα φάρμακά τους χωρίς συμμετοχή και να υποβάλλονται στις απαιτούμενες εξετάσεις χωρίς οικονομική συμμετοχή».

ΠΗΓΗ: http://goodnet.gr/index.php?id=5,68274,0,0,1,0

<div class='embed-container'><iframe src='https://footage.ert.gr/events/syriza_ssl.html' style='border:0'></iframe></div>

tags: τοπικά

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)