to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:44 | 08.04.2022

Πολιτική

Χωρίς ...Αζόφ η ομιλία Ζελένσκι στην κυπριακή Βουλή - Δεν έκανε καμιά αναφορά στην τουρκική εισβολή

Ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησε στη Βουλή της Κύπρου και περιορίστηκε στο δικό του μήνυμα, χωρίς να δώσει τον λόγο σε μαχητές του Τάγματος Αζόφ, αντίθετα με ό,τι έκανε στην Ελλάδα. Ο Ζελένσκι μεταξύ άλλων δήλωσε ευγνώμων «για τη στάση αρχής» της Κύπρου, χωρίς ωστόσο να κάνει κάποια αναφορά στην τουρκική εισβολή το 1974 - Απείχε το ΑΚΕΛ την ώρα της ομιλίας, αντίδραση και από την πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, δυσαρέσκεια κι από Αναστασιάδη.


Στα χέρια της Ελλάδας παρέμεινε το αποκλειστικό – ντροπιαστικό «προνόμιο», με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να έχει δώσει το βήμα της Βουλής σε μέλη του ναζιστικού τάγματος Αζόφ, κατά τη διάρκεια των σχετικών ομιλιών του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά και τη σημερινή παρουσία του στην κυπριακή Βουλή.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, όπως ήταν προγραμματισμένο, μίλησε το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή της Κύπρου και μεταξύ άλλων δήλωσε ευγνώμων «για τη στάση αρχής» της Κύπρου, χωρίς ωστόσο να κάνει κάποια αναφορά στην τουρκική εισβολή το 1974. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «δεν ήταν αυτό το οποίο περιμέναμε».

->Διαβάστε ακόμη: Κύπρος: «Έπεσε η σύνδεση» με Ζελένσκι όταν η πρόεδρος της Βουλής αναφερόταν στην τουρκική εισβολή

«Αντιδράσατε στην εισβολή της Ρωσίας και απαγορεύσατε τη στάθμευση ρωσικών πλοίων στα λιμάνια σας. Είμαστε ευγνώμονες για την ανθρωπιστική βοήθεια. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εργαλεία πίεσης κατά της Ρωσίας. Κλείστε τα λιμάνια για τα πλοία, αλλά και τα ιδιωτικά σκάφη, των Ρώσων. Να πάψουν τα χρυσά διαβατήρια Ρώσων, η διπλή υπηκοότητα. Μόνο με αποδείξεις ότι κάποιοι από αυτούς δεν βλάπτουν την Ουκρανία, να παραμείνουν τα προνόμια», σημείωσε ο Β. Ζελένσκι.

Μετά σάλο που ξέσπασε σήμερα από την παρουσία δύο μελών του ακροδεξιού ουκρανικού τάγματος, του «Μιχαήλ» και του «Αναστάσιου», στην ελληνική Βουλή ο Ουκρανός πρόεδρος μιλώντας στην Κύπρο περιορίστηκε στο δικό του μήνυμα χωρίς «εκπλήξεις».

Υπενθυμίζεται ότι μετά και τα όσα ντροπιαστικά έγιναν στην Ελλάδα, το ΑΚΕΛ ανακοίνωσε ότι δεν θα παραστεί στην κυπριακή Βουλή κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Ζελένσκι, καθώς «η σημερινή εξέλιξη (σ.σ. στην Ελλάδα) αποτελεί πρόκληση για κάθε δημοκράτη».

Η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Αννίτα Δημητρίου άφησε σαφείς αιχμές σχετικά με την απουσία αναφοράς στην τουρκική εισβολή, από τον Β. Ζελένσκι καθώς απευθυνόμενη στον Ουκρανό πρόεδρο σημείωσε ότι «καταλαβαίνουμε πολύ καλά τι βιώνετε. Η ίδια εισβολή αλλά με άλλους πρωταγωνιστές συντελέστηκε το 1974 στην Κύπρο από την Τουρκία. Η Κύπρος, όπως και η Ουκρανία, είναι θύματα της εισβολής μιας ισχυρότερης γείτονας χώρας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και ο Β. Ζελένσκι έχει παρέμβει σε δεκάδες κοινοβούλια, αλλά μόνο στην Ελλάδα εμφανίστηκαν μέλη του τάγματος Αζόφ.

Δυσαρέσκεια Αναστασιάδη

Δυσαρεστημένος εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης μετά τη σημερινή ομιλία Ζελένσκι στην Βουλή, καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος όχι μόνο δεν καταδίκασε την εισβολή της Τουρκίας το 1974 αλλά δεν έκανε καν αναφορά σε αυτή.

Συγκεκριμένα, ο Ν. Αναστασιάδης, εξερχόμενος της Ολομέλειας της Βουλής δήλωσε ότι η ομιλία Ζελένσκι «δεν ήταν αυτό το οποίο περιμέναμε σήμερα». «Βεβαίως και αυτό θα έπρεπε να γίνει, θέλω να είμαι ευθύς και κατηγορηματικός. Αυτό που σήμερα αναμέναμε, είναι να ακούσουμε αυτά που υποφέρει ο ουκρανικός λαός τώρα, αλλά τα ίδια που είχαμε υποφέρει το 1974. Μας ενοχλεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε η οποιαδήποτε αναφορά», σημείωσε ο πρόεδρος της Κύπρου.

Ο ίδιος υπογραμμίζοντας ότι «οι αρχές δικαίου δεν διακρίνουν μεταξύ κρατών», όταν παραβιάζονται τα δικαιώματα, επεσήμανε ότι δεν γίνεται να αναφέρονται κάποιες παραβιάσεις δικαιωμάτων και άλλες να αγνοούνται.

«Αυτό που εμείς πράξαμε είναι το προς την διεθνή νομιμότητα καθήκον μας. Αν υπάρχουν άλλοι με ελαστικότερες συνειδήσεις ή που μπορεί να ανεχθούν ανάλογες πράξεις αρκεί να μην επηρεάζονται οι ίδιοι, αυτό είναι παντελώς ξένο προς τις αρχές που διέπει μια ευρωπαϊκή χώρα και ιδιαίτερα μια χώρα που βίωσε και βιώνει ακόμα μέχρι και σήμερα τα δεινά μιας εισβολής που στήθηκε ή αιτιολογήθηκε πάνω στα ίδια ακριβώς επιχειρήματα και πάνω στα ίδια, δυστυχώς, ανύπαρκτα γεγονότα» υπογράμμισε ο Ν. Αναστασιάδης.

Σχετικά με το αν υπάρχει περίπτωση ανάκλησης διαβατηρίων Ρώσων ολιγαρχών, όπως ζήτησε νωρίτερα ο Β. Ζελένσκι, ο Πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε σήμερα τον υπουργό Εσωτερικών να προχωρήσει με την διαδικασία ανάκλησης 4 από τα 850 που είναι στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ. Οι υπόλοιποι (στη λίστα), οι οποίοι έχουν διαβατήρια δεν έχουν πάρει το σχετικό διαβατήριο από την Κυπριακή Δημοκρατία».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)