to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:46 | 13.09.2013

Κοινωνία

«Χωρίς αφεντικά»: Αυτοδιαχείριση στο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας kazova της Τουρκίας

Μετά από 180 μέρες διαμαρτυρίας και έπειτα από περίπου 50 μέρες κατάληψης του εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας, οι εργαζόμενοι της KAZOVA στη περιοχή του Σισλί της Πόλης, ξεκίνησαν να παράγουν μόνοι τους, χωρίς μεσάζοντες.




Το εργοστάσιο της KAZOVA έκλεισε πριν από περίπου 7 μήνες χωρίς να αποζημιωθούν οι 94 εργάτες αλλά και μη έχοντας καταβληθεί οι τελευταίοι τους μισθοί. Οι εργοδότες Ümit Somuncu και Mustafa Umut Somuncu έδωσαν εντολή, εν μια νυχτί, να αδειάσει το εργοστάσιο και εξαφανίστηκαν.  Έκτοτε έχουν μείνει 10 εργάτες οι οποίοι αντιστέκονται, έστησαν καταυλισμούς μπροστά στο χώρο εργασίας τους και διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα. Η εξέγερση του Γκεζί τους «ενθάρρυνε να κάνουν ένα βήμα παραπάνω» και έτσι στις 28 Ιουνίου κατέλαβαν το εργοστάσιο.



Ο Dursun Ceylan, εργάτης στην KAZOVA δήλωσε «Τεθήκαμε σε διαθεσιμότητα στις 31 Ιανουαρίου και μας υποσχέθηκαν ότι κατά την επιστροφή μας στη δουλειά θα μας καταβάλανε την αποζημίωσή. Γυρίσαμε στις 8 Φλεβάρη και αντικρίσαμε κλειστό το εργοστάσιο με τα εμπορεύματα να έχουν ήδη ξεπουληθεί. Οι δικηγόροι του Somuncu πρότειναν να μας ξεπληρώσουν σε γραμμάτια. Σκεφτήκαμε ότι θα υπογράψει ο εργοδότης για να πληρωθούμε, αλλά ούτε και αυτό έγινε, μας κορόιδεψαν.  Έτσι λοιπόν 94 εργάτες βρεθήκαμε άνεργοι και χωρίς χρήματα». Όταν ξαναήρθαμε την επόμενη μέρα το εργοστάσιο ήταν κλειδωμένο. Οι περισσότεροι από εμάς δεν είχαμε πληρωθεί για τους προηγούμενους 3-4 μήνες,  καθώς μας δίνανε μονάχα ορισμένα χρήματα για τα έξοδα της ημέρας. Δουλεύαμε 4 μήνες δεν μας πληρώσανε και εδώ και 10 μήνες, προσπαθούμε να επιβιώσουμε χωρίς μισθό».



Όσο για την απόφαση κατάληψης του εργοστασίου ο Ceylan συμπληρώνει:


«Η εξέγερση του Γκεζί μας άλλαξε όλους. Βλέπαμε εξάλλου ότι οι μέχρι τότε προσπάθειες μας δεν έφερναν αποτέλεσμα, δεν εισακούστηκαν ποτέ τα αιτήματά μας. Είμαστε εδώ από τις 28 Ιουνίου. Ο εργοδότης, δεν είχε πατήσει καν το πόδι του και τώρα δηλώνει πως «δεν μπορώ να μπω στο εργοστάσιό μου.  Έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα λόγω του Γκεζί… Για παράδειγμα θέλαμε να κάνουμε ανακοίνωση τύπου μπροστά από το σπίτι του πρωθυπουργού την πρώτη μέρα του Ραμαζανιού. Μπήκαμε σε λεωφορείο με σκοπό να κατευθυνθούμε εκεί, αλλά η αστυνομία σταμάτησε το λεωφορείο και μας ζήτησε να κατέβουμε». Αντικρίσαμε κάτι το οποίο δεν είχαμε ξανασυναντήσει πριν. Όλο το λεωφορείο μας συμπαραστάθηκε, μπήκε μπροστά και δεν άφησε κανέναν να μας πειράξει. Αυτοί που τις πρώτες μέρες μας γύριζαν την πλάτη, τώρα στέκονται δίπλα μας».

kazovada-patronsuz-somurusuz-uretim-basliyor-1



 Οι εργάτες ξεκίνησαν την παραγωγή το περασμένο Σάββατο (1/9) με τους εξοπλισμούς και τα υλικά που είχαν απομείνει. Επισκεύασαν δύο από τις μηχανές και έτσι προς το παρόν μπορούν και παράγουν μονάχα ζακέτες. Αυτή τη στιγμή έχουν τη δυνατότητα να παράγουν έως και 200 την ημέρα, ποσότητα την οποία σκοπεύουν να αυξήσουν. Η τιμή είναι περίπου 10 φορές χαμηλότερη, από τη τιμή του αντίστοιχης ποιότητας προϊόντος που μπορεί να εντοπίσει κανείς στα εμπορικά κέντρα. Να σημειωθεί ότι οι πρώτες από αυτές θα σταλούν σε μια γυναίκα και ένα παιδί που βρίσκονται στη φυλακή.



Σύμφωνα με καταγγελίες των εργατών, ο εργοδότης επικοινωνεί τακτικά με συναδέλφους και τους αποκαλεί «τρομοκράτες», ενώ σε ορισμένες πορείες, οι αστυνομικοί τους  φωνάζανε «εθνοπροδότες».



Στόχος των εργαζομένων είναι να φτιάξουν κάποια στιγμή συνεταιρισμό.



«Θέλουμε μια ζωή χωρίς αφεντικά. Να δουλεύουμε ως εργάτες, αλλά σε συνθήκες ανθρώπινες, με κανονικό μεροκάματο και σε ωράριο που δεν θα υπερβαίνει τις 6 ώρες. Ένα κομμάτι από τα κέρδη μας θα το δίνουμε σε άλλους εργαζόμενους για να συνεχίσουν τον αγώνα τους» δήλωσε σχετικά ένας άλλος εργάτης, ο  Bülent Ünal. Επίσης τόνισε ότι δεν υπήρξε εξαρχής καμία στήριξη εκ μέρους των συνδικάτων, πλην του σωματείου ταχυμεταφορών.



Η πρώτη προσπάθεια προώθησης των προϊόντων τους θα γίνει μέσω των λαϊκών συνελεύσεων.

Πηγή: Τη μετάφραση από την τουρκική πολύ καλή ενημερωτική ιστοσελίδα της  Bianet έκανε το sokaki.net

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)