to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:38 | 31.01.2014

πηγή: Καθημερινή

Κοινωνία

Χωριό κοντά στην Αρχαία Ολυμπία κόπηκε στα δύο

Το φαινόμενο των καθιζήσεων στην Καυκανιά πρωτοεμφανίστηκε τον Φεβρουάριο του 2013, επαναλήφθηκε την περασμένη Κυριακή και εντάθηκε ξημερώματα Τετάρτης.


Με τον εφιάλτη των καθιζήσεων και των κατολισθήσεων ζουν οι κάτοικοι της Καυκανιάς, κοντά στην Αρχαία Ολυμπία, που βλέπουν το χωριό τους να κόβεται στα δύο και τη γη που υποχωρεί, να απειλεί περιουσίες. Οπως ανέφεραν κάτοικοι της Καυκανιάς, κατά τη διάρκεια των προχθεσινών κατολισθήσεων «όλος ο τόπος έτριζε, ακούγονταν κρότοι και στη συνέχεια άρχισαν να πέφτουν κεραμίδια». Το φαινόμενο των καθιζήσεων, σύμφωνα με τους κατοίκους, πρωτοεμφανίστηκε τον Φεβρουάριο του 2013, επαναλήφθηκε την περασμένη Κυριακή και εντάθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης. Επειτα από έντονες βροχοπτώσεις τρία σπίτια, ένα καφενείο και ο κεντρικός δρόμος υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Συγκεκριμένα, ο κεντρικός δρόμος έχει υποστεί καθίζηση σε δύο σημεία, με αποτέλεσμα να είναι αδιάβατος. Επίσης ένα ισόγειο οίκημα, όπου στεγάζεται καφενείο, έχει υποστεί ζημιές στην τοιχοποιία και στη στέγη, ενώ έχουν «χτυπηθεί» και τρία γειτονικά σπίτια.

Χθες το πρωί επισκέφθηκε την Καυκανιά κλιμάκιο μηχανικών της περιφέρειας και έκανε αυτοψία στην περιοχή, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνταχθεί πόρισμα, για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. «Περιμένουμε το πόρισμα των μηχανικών, το οποίο θα καθορίσει τις δικές μας ενέργειες. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που απαιτεί εξειδικευμένη αντιμετώπιση» είπε ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζιάς. Επιχειρώντας να δώσει μία πρώτη εξήγηση για το φαινόμενο, ανέφερε πως η κατολίσθηση πιθανώς να οφείλεται σε υλικά που ολισθαίνουν στο υπέδαφος με τη βοήθεια του νερού. Γι’ αυτό, όπως πρόσθεσε, θα χρειαστεί να γίνουν γεωτρήσεις.

Σχετικά με τους ιδιοκτήτες του καφενείου και των σπιτιών που έχουν υποστεί ζημιές, ο Ευθύμιος Κοτζιάς τόνισε ότι «θα απευθυνθούμε στις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να ενταχθούν σε πρόγραμμα αντίστοιχο με αυτό των σεισμοπαθών ή των πυροπαθών, για να πάρουν δάνεια και να μπορέσουν να φτιάξουν τα σπίτια τους σε άλλο σημείο του χωριού».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)