to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας: Kλειστόν μέχρι νεωτέρας

Κοινό άρθρο του Κώστα Ζαχαριάδη, Τομεάρχη Εσωτερικών και βουλευτή στη Β1 εκλογική περιφέρεια βορείου τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και του Γρηγόρη Θεοδωράκη, πρώην Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στο ieidiseis.gr


Θα ήταν απλώς άλλη μια ιστορία Ελληνικού παραλογισμού και γραφειοκρατίας εάν δεν ήταν ένα ακόμα δείγμα κυβερνητικής πολιτικής υποκρισίας και απανθρωπιάς.

Το γεγονός: οι περιβόητες εξετάσεις αλλοδαπών των νομίμως διαμενόντων στην Ελλάδα για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων που αποτελεί προϋπόθεση για την υποβολή και εξέταση αίτησης πολιτογράφησης. 

Ερωτήσεις ανεκδιήγητες όπως:  «Ποια βασίλισσα της Ελλάδας ήταν αδερφή του Κάιζερ του Γουλιέλμου του Β¨» ή «ποιος ήταν ο δεύτερος βασιλιάς της Ελλάδος» και άλλες παρόμοιες που παραπέμπουν σε τηλεπαιχνίδι γνώσεων,  τι προστιθέμενη αξία έχουν  άραγε στη διαδικασία πολιτογράφησης; Η απάντηση είναι προφανής. Το μόνο που επιτυγχάνεται με αυτή τη διαδικασία είναι μια πρωτοφανής ώθηση σε  στείρα αποστήθιση γνώσεων που καμία σχέση δεν έχουν  με το ουσιαστικό διακύβευμα που έγκεινται στην  προσπάθεια διάγνωσης του βαθμού  ένταξης αυτών των ανθρώπων στην  Ελληνική κοινωνία.

Όμως δεν είναι αυτό το μόνο πρόβλημα.

Η επιτυχία στις εξετάσεις  είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης για την Ελληνική ιθαγένεια, αλλά στην πράξη δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Διότι με τις φαεινές ιδέες της κυβέρνησης της ΝΔ, για να μπορέσει κάποιος να διεκδικήσει το δικαίωμα στο όνειρο της Ελληνικής ιθαγένειας,  θα πρέπει να αποδείξει  ότι τα τελευταία 5 μέχρι 7 χρόνια είχε σταθερό εισόδημα κοντά στις 8.000 ευρώ τον χρόνο. Στην Ελλάδα της 10ετούς μνημονιακής κρίσης, στην Ελλάδα της πανδημίας, ζητούνται από αυτούς τους ανθρώπους όροι και προϋποθέσεις που δεν   εκπληρώνουν ούτε οι Έλληνες πολίτες.

Και το βασικότερο: Οι όροι αυτοί  τέθηκαν αναδρομικά. Χιλιάδες αλλοδαποί που διαμένουν νόμιμα στη χώρα είδαν ξαφνικά να αλλάζει το νομικό καθεστώς που διέπει τον τρόπο πολιτογράφησης κατά παράβαση κάθε  έννοιας ασφάλειας δικαίου και χρηστής διοίκησης. Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Ουσιαστικά έχει παγώσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων. Εκεί που σε κάθε  αρμόδια Διεύθυνση  της Αττικής κατατίθεντο  100 – 150 αιτήσεις το μήνα για απόκτηση ιθαγένειας, μετά την εφαρμογή των νέων διαδικασιών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ζήτημα αν οι νέες  αιτήσεις που έχουν κατατεθεί συνολικά όλους αυτούς τους μήνες και σε όλες τις Διευθύνσεις της Αττικής υπερβαίνουν τις 80! Αυτό από μόνο του αποδεικνύει σε τι αποσκοπούσε η κυβέρνηση με το νέο σύστημα πολιτογράφησης.

Αλλά και  από τους επιτυχόντες  των εξετάσεων ένα ποσοστό πάνω από 70% αποκλείεται με το καλημέρα από την περαιτέρω διεκδίκηση του αιτήματος για πολιτογράφηση λόγω έλλειψης των απαιτούμενων  εισοδηματικών  κριτηρίων. Και όμως αυτοί οι άνθρωποι καλούνται σε περαιτέρω διαδικασίες και συνέντευξη ενώπιον 3μελούς Επιτροπής,  ενώ είναι προαποφασισμένο ότι έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις τους!  Με άλλα λόγια χιλιάδες άνθρωποι ταλαιπωρούνται σε μια διαδικασία  που είναι εκ των προτέρων ναρκοθετημένη. Εσκεμμένη ταλαιπωρία αδύναμων συμπολιτών μας;  Κυβερνητική αναλγησία και «γυμνάσια» στρατιωτικού τύπου άλλων εποχών.

Δεν δικαιούνται καν να διεκδικήσουν το δικαίωμα  χιλιάδες άνθρωποι που διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στη χώρα εδώ και δεκαετίες. Δεν δικαιούται ο γείτονας μας που τα παιδιά μας πηγαίνουν μαζί στο σχολείο και είναι αχώριστοι φίλοι. Δεν δικαιούται ο μικρομαγαζάτορας και βιοπαλαιστής της γειτονιάς που ζει νόμιμα και ειρηνικά στη χώρα μια ολόκληρη ζωή.  Δεν δικαιούνται οι -κυρίως- Αλβανικής  καταγωγής συνάνθρωποί μας  που επί δεκαετίες έχουν συμβάλλει με τον ιδρώτα τους στην παραγωγική επιβίωση της χώρας. Δεν δικαιούνται ακόμη (άκουσον - άκουσον)  σύζυγοι και παιδιά Ελλήνων πολιτών επειδή έτυχε μια – δυο χρονιές μέσα  στην κρίση να μην έχουν υψηλά εισοδήματα.

Δεν δικαιούνται  γονείς  παιδιών που γεννήθηκαν εδώ,  σπούδασαν, δούλεψαν και κατάφεραν μετά από χρόνια να πολιτογραφηθούν΄ Ελληνες.

Με λίγα λόγια οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, οι δικοί  μας άνθρωποι δεν δικαιούνται ιθαγένεια.  Δικαιούνται μόνο οι vip φίλοι του κ. Μητσοτάκη. Αλήθεια ως πότε η Ελλάδα θα διώχνει περιπτώσεις σαν του Οδυσσέα Τσενάι στο εξωτερικό; Τελικά ήταν πολύ τυχερός ο Γιάννης Αντετοκούμπο που είχε ταλέντο στο μπάσκετ. Διότι  σε διαφορετική περίπτωση με τα μυαλά που κουβαλάνε ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Βορίδης δεν θα έπαιρνε ποτέ την Ελληνική ιθαγένεια. Πόσους Αντετοκούμπο χάνουμε κάθε χρόνο; Το διδάγματα βγάλαμε ως κοινωνία από την ιστορία με τον Άριστο Οδυσσέα Τσενάι που διαπρέπει στο εξωτερικό;

Η πολιτική της ΝΔ στο συγκεκριμένο  θέμα δεν είναι απλά εσφαλμένη.  Είναι παράλογη και κοντόφθαλμη. Κυρίως, είναι απάνθρωπη, αντιδημοκρατική είναι εκτός του πυρήνα του Ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καλεί σε συστράτευση όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες ώστε να απαλλαγεί η χώρα το συντομότερο από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη,  η οποία υποταγμένη πλήρως στην ακροδεξιά τρόικα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού γυρίζει τη χώρα δεκαετίες πίσω.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)