to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:35 | 12.12.2021

πηγή: 2020mag.gr

Πολιτισμός

Χορεύοντας χωρίς... καθηγητές: Η απίστευτη ιστορία των κενών στα Καλλιτεχνικά Σχολεία

Η απίστευτη ιστορία των κενών και της έλλειψης καθηγητών στα καλλιτεχνικά σχολεία - Καμία απάντηση από το υπουργείο Παιδείας.


Όπως γράφει αναλυτικά η Μαρία Κεφαλά στο 2020mag.gr:

Το σχολείο που πέρασε ο γιος μου, έχει δύο αίθουσες χορού. Όχι όμως και δασκάλους χορού.

Το σχολείο που πέρασε ο γιος μου, είναι καλλιτεχνικό. Τα παιδιά που -στα 11 τους χρόνια- δίνουν εξετάσεις στο χορό, στα εικαστικά και το θέατρο και περνάνε την πόρτα του, είναι ελάχιστα. Δεκαοκτώ -φέτος- σε κάθε κατεύθυνση. Κι ας διαγωνίζονται εκατοντάδες. Με το ίδιο ταλέντο, την ίδια αγάπη, το ίδιο πάθος. Για την τέχνη.

Το σχολείο που πέρασε ο γιος μου, είναι το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα. Κι όπως και τα υπόλοιπα λιγοστά δημόσια καλλιτεχνικά σχολεία της χώρας κουβαλάει την αίγλη που του προσδίδουν τα παιδιά του. Και την αδιαφορία της πολιτείας.

Τρεις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς το σχολείο μας, δεν έχει δασκάλους χορού και κινηματογράφου.

Για την ακρίβεια, κανένα καλλιτεχνικό δεν έχει δασκάλους χορού και κινηματογράφου. Και για ακόμη περισσότερη ακρίβεια αυτό είναι ένα ζήτημα μέγιστο, ένα άλυτο μυστήριο, μια τεράστια δυσκολία που χρονίζει. Και αποτελεί δυσεπίλυτο, ανυπέρβλητο πρόβλημα από την αρχή λειτουργίας των Καλλιτεχνικών σχολείων. Μαζί βέβαια με όλα τα γνωστά χρονίζοντα αλλά και νέα (λόγω κάκιστης κυβερνητικής διαχείρισης) λειτουργικά θέματα της Δημόσια εκπαίδευσης.

Οι διαμαρτυρίες, οι καταγγελίες, οι ερωτήσεις, οι αναφορές, τα υπομνήματα από όλους τους αρμόδιους φορείς στοιβάζονται σε κάποιο συρτάρι και πληθαίνουν κάθε χρόνο.

Ακούει κανείς; Προφανώς και όχι. Με κάθε λογής προσχήματα.

Στις 2 Δεκεμβρίου η Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων κατέθεσε αναλυτικό υπόμνημα για όλα τα ζητήματα, στις αρμόδιες υπουργούς, Νίκη Κεραμέως και Ζέττα Μακρή με κοινοποίηση στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, στις κοινοβουλευτικές Ομάδες, τη Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων και την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας.

«Λίγο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων τα εκπαιδευτικά κενά τόσο σε αντικείμενα γενικής εκπαίδευσης αλλά και σε αντικείμενα καλλιτεχνικής – τα παιδιά μας φοιτούν σε μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία τονίζουμε για μία ακόμα φορά– δεν έχουν καλυφθεί. Οι μαθητές σε πολλά μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία εξακολουθούν να στερούνται της διδασκαλίας υποχρεωτικών αλλά και επιλεγμένων καλλιτεχνικών μαθημάτων όπως αυτά του ταμπουρά, του χορού και του κινηματογράφου. Χαρακτηριστική η περίπτωση των 89 εκπαιδευτικών ΤΕ16 των οποίων οι πίνακες για την πρόσληψη έχουν αναρτηθεί αλλά δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί ο διορισμός τους αλλά και οι περιπτώσεις των καθηγητών κινηματογράφου και χορού. Έχει πλέον παγιωθεί η πρακτική η έναρξη της διδασκαλίας των μαθημάτων του χορού και του κινηματογράφου να γίνεται μετά τα Χριστούγεννα. Αν οι μαθητές των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων αδυνατούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα της ειδικότητάς τους, είναι απόλυτα λογικό το συμπέρασμα πως η αισθητική αγωγή και η καλλιτεχνική εκπαίδευση κάθε άλλο παρά προτεραιότητα της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ και της κυβέρνησης είναι».

Έχουν προηγηθεί ή ακολουθήσει δεκάδες επιστολές και τηλεφωνήματα, από όλους τους φορείς προς κάθε υπεύθυνο, καθώς και αναφορές στη Βουλή από τα κόμματα χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

  • Στις 26 Νοέμβρη ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Κερατσινίου Δραπετσώνας:
  • Στις 3 Δεκέμβρη ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Περιστερίου:
  • Στις 9 Δεκέμβρη ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα:
  • Στις 10 Δεκέμβρη ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αθηνών

Τι συμβαίνει με τις ειδικότητες

Οι καθηγητές χορού και κινηματογράφου των Καλλιτεχνικών Σχολείων βρίσκονται σε ένα παράξενο καθεστώς. Ενώ είναι πλέον επί της ουσίας Εκπαιδευτικό Προσωπικό και κατάλληλο για την διδασκαλία των σχετικών μαθημάτων που διδάσκονται στα Καλλιτεχνικά Σχολεία επί σειρά ετών, από την ίδρυσή τους, το 2004, δεν έχουν ΠΕ. 

Όσον αφορά τους καθηγητές χορού, αυτό οφείλεται στο πτυχίο τους και σε ένα ιδιόρρυθμο καθεστώς με το οποίο οι σχολές χορού λειτουργούσαν 19 χρόνια. Για 19 χρόνια οι σχολές χορού ήταν αδιαβάθμητες. Οι καθηγητές χορού θεωρούνταν απόφοιτοι λυκείου, αφού οι σχολές χορού υπάγονται στο ΥΠΠΟ, το οποίο δεν ακολούθησε τις διατάξεις του Παιδείας σε αλλαγές που έγιναν το 2000. Δεν ήξεραν τι να κάνουν κάποιες καλλιτεχνικές σχολές και τις άφησαν... στον αέρα. Έτσι χορευτές με υποτροφίες και μεταπτυχιακά από το εξωτερικό επέστρεφαν, χωρίς να μετράει τίποτα από αυτά, γιατί δεν μετρούσε το πτυχίο. Μέσα σε αυτό το διάστημα των 18-19 ετών ιδρύθηκαν τα Καλλιτεχνικά Σχολεία.

Η Λυδία Κονιόρδου τον Ιούλιο του 2019, μετά από πιέσεις, κατάφερε να αναγνωριστούν τα πτυχία του χορού, αλλά μόνο όσων αποφοίτησαν μέχρι το 2003.

Το θέμα των προσλήψεων και της μη ύπαρξης ΠΕ πάει βαθιά πίσω στα λειτουργικά θέματα των σχολών αυτών. Βασικό πρόβλημα είναι ότι πρέπει να συνεννοηθεί/συνεργαστεί του Υπουργείου Παιδείας με το Πολιτισμού για τα παραπάνω. Κάτι που δεν έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα.

Η Ένωση Καθηγητών Χορού και Κινηματογράφου Καλλιτεχνικών Σχολείων έχει θέσει -και φέτος- το ζήτημα με Υπόμνημα στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής καθώς και μια σειρά αιτημάτων για την άρση των αδικαιολόγητων και δυσμενών διαφοροποιήσεων των συνθηκών πρόσληψης των Καθηγητών Χορού και Κινηματογράφου στα Καλλιτεχνικά Σχολεία.

Κύριο και Βασικό Αίτημα:

* Διεκδίκηση σύστασης Κλάδου Εκπαιδευτικού Προσωπικού Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) Χορού και Κινηματογράφου σύμφωνα με το άρθρο 6, παρ 1 του ν.2817/2000 (ΦΕΚ Α` 78).Οι Καθηγητές είναι εξοπλισμένοι με επαγγελματικά όσο και ακαδημαϊκά προσόντα, αλλά αντιμετωπίζονται ως ανειδίκευτοι, ιδιώτες, ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί (ΔΕ) ενώ, οι συνάδελφοι τους, Καθηγητές Θεάτρου και Εικαστικών, που συνεργάζονται μαζί τους κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς , με τις ίδιες υποχρεώσεις, είναι αναπληρωτές και μόνιμοι με Εκπαιδευτικό Κλάδο ΠΕ.

Δευτερεύοντα αλλά εξίσου Σημαντικά Αιτήματα:

* Έγκαιρη δημοσίευση της προκήρυξης για την πρόσληψή των Καθηγητών Χορού και Κινηματογράφου στα Καλλιτεχνικά Σχολεία και όχι μετά την έναρξη της εκάστοτε σχολικής χρονιάς με αποτέλεσμα οι προσλήψεις να λαμβάνουν χώρα μερικούς μήνες αργότερα και τα μαθήματα των αντίστοιχων Κατευθύνσεων να ξεκινούν κάθε χρόνο με ουσιαστική καθυστέρηση.

Γιατί δεν έχουν καλυφθεί -μέχρι σήμερα- τα κενά

Η προκήρυξη για την κάλυψή τους δημοσιεύθηκε στις 28/9/2021, 15 μέρες δηλαδή μετά την έναρξη των μαθημάτων των σχολείων, στις 13/9/2021.

Για να προσληφθούν, με ωριαία αντιμισθία, οι καθηγητές έπρεπε να καταθέσουν τα δικαιολογητικά μέχρι 4/10/2021. Και οι ενστάσεις που αφορούν στη μοριοδότηση των προσόντων των υποψηφίων έπρεπε να υποβληθούν μέσα σε προθεσμία 5 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ανάρτησης, στην ιστοσελίδα www.minedu.gov.gr του «Προσωρινού Αξιολογικού Πίνακα». Ο οποίος και αναρτήθηκε στη σελίδα του υπουργείου στις 30-11-21.

Έκτοτε οι εκατοντάδες μαθητές των καλλιτεχνικών σχολείων αναμένουν τη συνεδρίαση της 5μελους Επιστημονικής Επιτροπής Καλλιτεχνικής Παιδείας, υπό την προεδρία του Γεώργιου Μπαραλή, ώστε να συνταχθεί ο «Τελικός Αξιολογικός Πίνακας υποψηφίων», να επικυρωθεί από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.minedu.gov.gr. ώστε να γίνουν οι προσλήψεις των υποψηφίων.

Ως δημοσιογράφος, μητέρα μαθητή στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα και Γραμματέας του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων του, αναζήτησα την απάντηση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Δεν βρήκα κανέναν. Παρά μόνο απαντήσεις περί μη αρμοδιότητας του Ινστιτούτου και απουσίες λόγω τηλεργασίας.

Έστειλα το παρακάτω e-mail και δεν πήρα καμία απάντηση.

«Έχω στα χέρια μου όλες τις καταγγελίες για το χρόνιο ζήτημα των κενών στις διδακτικές ώρες των κατευθύνσεων. Διανύουμε τον τρίτο μήνα λειτουργίας και τα παιδιά που πέρασαν στις κατευθύνσεις Χορού και Κινηματογράφου ΔΕΝ διδάσκονται χορό και κινηματογράφο. Η προκήρυξη για την πρόσληψή τους δημοσιεύτηκε στην αρχή της σχολικής χρονιάς και ακόμα η διαδικασία για την πρόσληψή τους δεν έχει ολοκληρωθεί. Διαπιστώνω με μεγάλη έκπληξη ότι οι πίνακες έχουν κολλήσει στην εξέταση των ενστάσεων από την επιτροπή σας. Θα ήθελα την τοποθέτησή σας ώστε να μη λείπει η θέση σας από το ρεπορτάζ που ετοιμάζω σήμερα για το θέμα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)