to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:06 | 30.09.2019

Διεθνή

Χονγκ Κονγκ: Συλλήψεις σημαντικών στελεχών του κινήματος διαμαρτυρίας μετά τις συγκρούσεις

Επικυρώθηκε η απαγόρευση των αυριανών διαδηλώσεων κατά την 70η επέτειο από την ίδρυση της ΛΔ Κίνας


Στη σύλληψη σημαντικών στελεχών του κινήματος διαμαρτυρίας προέβη σήμερα το πρωί η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ μετά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και διαδηλωτών.

Το Μέτωπο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων των Πολιτών του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι η αστυνομία συνέλαβε τον διοργανωτή των διαμαρτυριών Βέντους Λάου και τον ηθοποιό Γκρέγκορι Ουόνγκ για την φερόμενη ανάμειξή τους σε εισβολή στο συγκρότημα του Νομοθετικού Συμβουλίου τον Ιούλιο.

Το συγκρότημα αυτό δέχθηκε ξανά επίθεση το Σαββατοκύριακο ενόψει των αυριανών εορτασμών για την 70η επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Διαδηλωτές συγκρούονταν με την αστυνομία ως αργά χθες, Κυριακή, το βράδυ έξω από το συγκρότημα αυτό και την κοντινή γειτονιά Ουάν Τσάι.

Κάποιοι διαδηλωτές πέταξαν τούβλα και βόμβες μολότοφ στην αστυνομία, η οποία απάντησε με πλαστικές σφαίρες, αντλίες νερού, δακρυγόνα και ξυλοκοπώντας μερικούς διαδηλωτές. Η αστυνομία ανακοίνωσε επίσης πως αστυνομικός πυροβόλησε «προειδοποιητικά» με πραγματική σφαίρα στην Ουάν Τσάι.

Η Ινδονήσια δημοσιογράφος Βέμπι Μέγκα Ίνταχ δήλωσε ότι τραυματίστηκε στο δεξί μάτι από πυροβολισμό την ώρα που κάλυπτε τις ταραχές, γράφει η εφημερίδα South China Morning Post.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό, η 39χρονη συνεργαζόμενη συντάκτρια με την Suara Hong Kong News, στεκόταν μαζί με άλλους δημοσιογράφους την ώρα που τραυματίστηκε και ήταν ευδιάκριτο ότι δεν βρισκόταν μεταξύ των διαδηλωτών.

Την ίδια ώρα η αστυνομία αντιτάχθηκε επισήμως σε πορεία που πρότεινε για αύριο το Μέτωπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Πολιτών --το οποίο είχε διοργανώσει διαδήλωση στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι τον Ιούνιο-- η οποία θα συνέπιπτε με τους εορτασμούς για την 70η επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Την απαγόρευση από την αστυνομία των αυριανών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ επικύρωσε σήμερα και Επιτροπή Προσφυγών της πρώην βρετανικής αποικίας.

Κατά την ακροαματική διαδικασία που διεξήχθη σήμερα, η αρμόδια επιτροπή επικαλέστηκε την αδυναμία των διοργανωτών των διαδηλώσεων να προστατεύσουν τους συμμετέχοντες, με δεδομένη μια μεγάλη πιθανότητα να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια.

Για αύριο σχεδιάζονται διαδηλώσεις σε πολλές περιοχές του Χονγκ Κονγκ κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την 70η επέτειο από την ίδρυση της ΛΔ Κίνας.

Οι μαζικές κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης στο Χονγκ Κονγκ ξέσπασαν τον Ιούνιο, έπειτα από νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί και τώρα έχει πλέον αποσυρθεί, το οποίο θα επέτρεπε την έκδοση υπόπτων από το Χονγκ Κονγκ στην ηπειρωτική Κίνα. Ωστόσο τα αιτήματα των διαδηλωτών διευρύνθηκαν στη συνέχεια και ζητούν πλέον τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την αστυνομική βία και καθολική ψηφοφορία.

AΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)