to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:29 | 06.09.2019

Διεθνή

Χονγκ Κονγκ: «Πρώτο βήμα τα νέα μέτρα» λέει η κυβέρνηση - Νέες κινητοποιήσεις στον ορίζοντα

Ένα πρώτο βήμα αποτελούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε η Κάρι Λαμ, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ ζήτησε εγγύηση των ελευθεριών στην πόλη, ενώ οι διαδηλωτές προγραμματίζουν νέες κινητοποιήσεις


Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αυτήν την εβδομάδα και αποσκοπούν να βοηθήσουν στην άμβλυνση της κρίσης στο Χονγκ Κονγκ αποτελούν ένα πρώτο βήμα, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της κυβέρνησης της πρώην βρετανικής αποικίας Κάρι Λαμ, η οποία εξέφρασε παράλληλα τη διαφωνία της για μια υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Fitch μετά τις ορισμένες φορές βίαιες κινητοποιήσεις που γίνονται στην περιοχή αυτή εδώ και τρεις μήνες.

Την ίδια ώρα οι διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας ετοιμάζονται για περισσότερες κινητοποιήσεις αυτό το Σαββατοκύριακο, κυρίως αποκλείοντας τα μέσα μεταφοράς που προσφέρουν πρόσβαση στο αεροδρόμιο, καθώς η απόσυρση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου που προέβλεπε την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα από την κυβέρνηση της Λαμ δεν κατάφερε να κατευνάσει το κίνημα διαμαρτυρίας.

"Οι τέσσερις ενέργειες αποσκοπούν στο να γίνει ένα πρώτο βήμα για να βοηθήσουμε το Χονγκ Κονγκ να βγει από το δίλημμα", δήλωσε η Λαμ στη διάρκεια επίσκεψής της στην περιοχή Γκουανγκσί στη νότια Κίνα. "Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη βία αμέσως", σημείωσε.

Η Λαμ απέσυρε χθες το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την έκδοση υπόπτων για δίκη στην ηπειρωτική Κίνα, το οποίο είχε πυροδοτήσει το κύμα των κινητοποιήσεων στο Χονγκ Κονγκ και ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα λάβει άλλα τρία μέτρα για να συμβάλει στην άμβλυνση της έντασης.

Οι διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας ανακοίνωσαν ωστόσο ότι σκοπεύουν να αποκλείσουν την πρόσβαση στο διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ αύριο Σάββατο, δεσμευόμενοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς έκριναν ότι η παραχώρηση που έκανε η κυβέρνηση της Λαμ για την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου είναι πολύ μικρή και έγινε πολύ αργά.

Στις δηλώσεις που έκανε σήμερα η υποστηριζόμενη από το Πεκίνο ηγέτης του Χονγκ Κονγκ πρόσθεσε εξάλλου ότι διαφωνεί με την υποβάθμιση από τον Fitch του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου του Χονγκ Κονγκ, σημειώνοντας ότι κάποια από τα αιτήματα των διαδηλωτών, όπως η απόσυρση των κατηγοριών κατά των διαδηλωτών που έκαναν χρήση βίας, παραβιάζει τη νομοθεσία.

Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Fitch Ratings υποβάθμισε σήμερα το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του Χονγκ Κονγκ στη βαθμίδα «AA» (από «AA+») με αρνητική προοπτική, μετά τους πολλούς μήνες διαδηλώσεων και βίαιων επεισοδίων στην πόλη αυτή, η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα χρηματοοικονομικά κέντρα της Ασίας.

Την ίδια ώρα και η καγκελάριος της Γερμανίας, η οποία επισκέπτεται το Πεκίνο, ζήτησε σήμερα δημοσίως την εγγύηση των ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ έπειτα από συνάντηση που είχε στην κινεζική πρωτεύουσα με τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κετσιάνγκ.

"Υπογράμμισα ότι πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών" του Χονγκ Κονγκ, σημείωσε η Μέρκελ.

"Στην τρέχουσα κατάσταση θα πρέπει να προληφθεί η βία. Μόνον ο διάλογος βοηθάει. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ θα καλέσει σε έναν τέτοιο διάλογο. Ελπίζω ότι θα υλοποιηθεί και οι διαδηλωτές θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο πλαίσιο των δικαιωμάτων των πολιτών", δήλωσε η Μέρκελ από το Πεκίνο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη μαζί με σημαντική εμπορική αντιπροσωπεία.

Πριν από την άφιξή της στο Πεκίνο ακτιβιστές του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ της είχαν απευθύνει έκκληση για βοήθεια, με επιστολή που είχε δημοσιεύσει την Τετάρτη η εφημερίδα Bild.

"Καγκελάριε Μέρκελ, έχετε μεγαλώσει στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας. Έχετε άμεση εμπειρία από τη φρίκη μιας δικτατορικής διακυβέρνησης", σημείωναν στην επιστολή τους οι ακτιβιστές αυτοί, μεταξύ των οποίων και ο Τζόσουα Γουόνγκ, γνωστή φυσιογνωμία του "Κινήματος των Ομπρελών" του 2014.

"Ελπίζουμε ότι θα εκφράσετε την ανησυχία σας για την καταστροφική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και ότι θα προβάλετε τις διεκδικήσεις μας στην κινεζική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στην Κίνα", καταλήγουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)