to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:10 | 03.12.2014

Διεθνή

Χονγκ Κονγκ: Παραδόθηκαν στις αρχές και αφέθηκαν ελεύθεροι οι αρχηγοί του Occupy Central

Οι τρεις ιδρυτές του κινήματος πολιτικής ανυπακοής Occupy Central του Χονγκ Κονγκ, κάλεσαν την Τρίτη τους ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας να διαλυθούν και "αποτραβηχτούν" από τις κατασκηνώσεις που έχουν οργανώσει στο εμπορικό κέντρο της πόλης εδώ και δύο μήνες - δίπλα στην έδρα της κυβέρνησης - και δήλωσαν ότι θα παραδοθουν στην αστυνομία - Μετά από σύντομη συνάντηση με εκπροσώπους των αρχών, αφέθηκαν ελεύθεροι.


Νεότερη ενημέρωση:

Οι τρεις ιδρυτές του φιλοδημοκρατικού κινήματος Occupy Central στο Χονγκ Κονγκ παραδόθηκαν στις αρχές της αυτόνομης κινεζικής πόλης - κράτους, για τον ρόλο τον οποίο διαδραμάτισαν στις φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις των τελευταίων δύο μηνών.

Οι Μπένι Τάι, Τσαν Κιν-μαν και Τσου Γιου-μινγκ τόνισαν ότι προχώρησαν σε αυτή την πράξη για να αναλάβουν την ευθύνη των «παράνομων», σύμφωνα με τις αρχές, διαδηλώσεων.

Ωστόσο, μετά από σύντομη συνάντηση με εκπροσώπους των αρχών, αφέθηκαν ελεύθεροι.

___________________

"Η κυβέρνηση που χρησιμοποιεί την αστυνομική βία και τα γκλομπ για να διατηρηθεί στην εξουσία, είναι μια κυβέρνηση πέρα από κάθε λογική. Για το καλό της ασφάλειας του Κινήματος και για χάρη της αρχικής μας πρόθεσης για ειρηνικές κινητοποιήσεις, είμαστε έτοιμοι να παραδοθούμε, και καλούμε τους φοιτητές να διαλυθούν και να υποχωρήσουν" δήλωσε ο ιδρυτής του Occupy Central.

Ο επικεφαλής της "Κινήματος της Ομπρέλας", Μπένι Τάι, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, προχώρησε σε αυτή την αιφνιδιαστική δήλωση, λίγες ώρες αφού ο ηγέτης των φοιτητών Τζούσουα Γουόνκ συνελήφθη και κάλεσε τους διαδηλωτές να ανασυνταχθούν στην καρδιά της πόλης για να απαιτήσουν περισσότερη δημοκρατία.

Το κίνημα απαιτεί η ανάδειξη του ηγέτη της περιφέρειας του Χονγκ Κονγκ από το 2017 κι έπειτα να γίνεται με ανοικτές υποψηφιότητες και όχι μεταξύ υποψηφίων που θα έχουν πάρει νωρίτερα τη «βούλα» της κινεζικής κυβέρνησης.

Το Πεκίνο επιμένει ότι το αίτημα είναι παράνομο και δεν μπορεί να γίνει δεκτό: Διαμήνυσε, μέσω της επίσημης εφημερίδας, την άτεγκτη στάση του ότι «δεν μπορούν να ικανοποιηθούν παράνομα αιτήματα, και ειδικά όσα εκφράζονται με παράνομο και ακραίο τρόπο».

Παράλληλα, η ένταση στις σχέσεις Κίνας και Βρετανίας για το ζήτημα του Χονγκ Κονγκ -πρώην βρετανικής αποικίας, που παραδόθηκε στο Πεκίνου το 1997 βάσει συνθήκης που όριζε το καθεστώς της ειδικής περιφέρειας για τις επόμενες δεκαετίες- ενισχύεται.

Το Λονδίνο αντέδρασε οργισμένα στην απαγόρευση εισόδου σε τρεις βουλευτές που θα πήγαιναν στο Χονγκ Κονγκ. Το Πεκίνο απάντησε απορρίπτοντας ως «άσκοπες» τις βρετανικές αντιδράσεις, διατρανώνοντας πως «η κινεζική αντίθεση σε εμπλοκή κάθε ξένης κυβέρνησης στα εσωτερικά του Χονγκ Κονγκ είναι απόλυτη».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)