to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:28 | 29.09.2014

Διεθνή

Χονγκ Κονγκ: Οι διαδηλωτές αψηφούν την καταστολή - Αποσύρθηκαν από τους δρόμους τα «ΜΑΤ»

Οι διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας αψηφούν τις ομοβροντίες δακρυγόνων και γκλομπς έχοντας καταλάβει το οικονομικό κέντρο της πρώην βρετανικής αποικίας και προκαλώντας την πιο σοβαρή πολιτική πρόκληση για το Πεκίνο από τη σφαγή της πλατείας Τιεν Αν Μεν, 25 χρόνια πριν


Το οικονομικό κέντρο του Χονγκ Κονγκ έχουν μπλοκάρει οι διαδηλωτές που ζητούν εκλογική αυτονομία από το Πεκίνο, με την αστυνομία να μην έχει καταφέρει -παρά τη χρήση δακρυγόνων- να διαλύσει τις συγκεντρώσεις.  Οι κινητοποιήσεις έχουν επεκταθεί και έχουν παραλύσει ακόμη και τις μεταφορές στην πόλη, με χιλιάδες να «καταλαμβάνουν» με καθιστική διαμαρτυρία κεντρικό οδικό άξονα.

Riot police fire teargas to disperse protesters after thousands of demonstrators blocked the main street to the financial Central district outside the government headquarters in Hong Kong September 29, 2014.  REUTERS-Stringer

To μεσημέρι της Δευτέρας (τοπική), οι αρχές απέσυραν τα ΜΑΤ από την πρώτη γραμμή, αφού τα πνεύματα είχαν ηρεμήσει, καλώντας τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν ειρηνικά.

Riot police walk in between tear gas to disperse protesters after thousands of protesters blocked the main street to the financial Central district outside the government headquarters in Hong Kong September 28, 2014. REUTERS-Stringer

Η κινεζική ηγεσία καθόρισε το καλοκαίρι πώς θα γίνεται η ανάδειξη του ηγέτη της περιφέρειας του Χονγκ Κονγκ στην κάλπη, από το 2017 κι έπειτα: Οι υποψήφιοι στις εκλογές θα πρέπει να έχουν πάρει πρώτα την έγκριση του Πεκίνου.  Ο αποκλεισμός των ελεύθερων υποψηφιοτήτων προκάλεσε οργή στο Χονγκ Κονγκ και πυροδότησε το ισχυρότερο κίνημα αντιδράσεων εναντίον της κινεζικής ηγεσίας από την παράδοση της πρώην βρετανικής αποικίας στην κινεζική κυριαρχία.

A protester raises his arms as police officers try to disperse the crowd near the government headquarters in Hong Kong, September 29, 2014. REUTERS-Carlos Barria

Το Σαββατοκύριακο, οι αντιδράσεις που είχαν κλιμακωθεί ξανά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας με τους φοιτητές να πρωτοστατούν, είχαν φέρει τέτοια ένταση στην πόλη που ο Διοικητής του Χονγκ Κονγκ χρειάστηκε να φτάσει στο σημείο να διαψεύσει φήμες πως επρόκειτο δήθεν να υπάρξει στρατιωτική επέμβαση. Τη Δευτέρα, εξαιτίας των διαδηλωτών που είχαν κατακλύσει τους δρόμους στο κέντρο της πόλης, τα μέσα μαζικής μεταφοράς είχαν παραλύσει, με τα λεωφορεία να μην εκτελούν δρομολόγια και τις εξόδους σταθμών του υπόγειου σιδηρόδρομου να έχουν αποκλειστεί (πληροφορίες - φωτογραφίες: Reuters, ΑΠΕ - ΜΠΕ, in.gr)

Την Κυριακή (via gr.euronews.gr):

Το κίνημα Occupy Central άρχισε να εφαρμόζει το σχέδιό του για μια τριήμερη διαμαρτυρία όταν δεκάδες χιλιάδες ακτιβιστές φοιτητές άρχισαν αυθόρμητα να συγκλίνουν στο αρχηγείο της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα.

Ανέφερε πως οι φοιτητές «άγγιξαν την καρδιά πολλών ανθρώπων στο Χονγκ Κονγκ» και ενέπνευσαν την οργάνωση η οποία αποφάσισε ότι είναι καιρός «να ξεσηκωθεί και να δράσει».

Όμως μερικοί φοιτητές εξεπλάγησαν με αυτή την ξαφνική ανακοίνωση και κατηγόρησαν την οργάνωση ότι «παρεμβάλλεται» στις φοιτητικές κινητοποιήσεις.

Το μποϊκοτάζ των σπουδαστών στα μαθήματα των λυκείων και των πανεπιστημίων οργανώθηκε ανεξάρτητα από το κίνημα Occupy Central, το οποίο ξεκίνησε πριν από έναν και πλέον χρόνο.

Εβδομήντα οκτώ διαδηλωτές, περιλαμβανομένων και τριών ηγετών των φοιτητών, συνελήφθησαν την Παρασκευή όταν οι φοιτητές προσπάθησαν να φθάσουν στις πύλες του αρχηγείου της κυβέρνησης.

Δύο από τους τρεις ηγέτες των φοιτητών παραμένουν υπό κράτηση ενώ οι υπόλοιποι διαδηλωτές αφέθηκαν ελεύθεροι, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Τουλάχιστον 29 αστυνομικοί και πολίτες τραυματίστηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων κατά την κλιμάκωση των διαδηλώσεων στην κινεζική επαρχία.

Η οργή για τις συλλήψεις είχε ως αποτέλεσμα έως 60.000 επιπλέον διαδηλωτές να συγκλίνουν προς τα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης αρχής γενομένης από το απόγευμα του Σαββάτου, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Μετά τη χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών, η Ομοσπονδία Φοιτητών του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει το μποϊκοτάζ των μαθημάτων «επ’ αόριστον».

Ο Τόμι Τσουνγκ, πρόεδρος της φοιτητικής ένωσης του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε πως οι ηγέτες των φοιτητών και οι ηγέτες του Occupy Central συμφώνησαν να αρχίσουν την κατάληψη νωρίτερα ώστε να κεφαλαιοποιήσουν το μομέντουμ των φοιτητών.

«Θα μείνουμε κοντά στα κυβερνητικά γραφεία και δεν έχουμε σχέδια να μετακινήσουμε το συλλαλητήριο στη χρηματοοικονομική συνοικία», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο Τσουνγκ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)