to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:34 | 27.07.2019

Διεθνή

Χονγκ Κονγκ: Μεγάλες διαδηλώσεις - Βίαιη καταστολή με χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών

Αστυνομία με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν στο Γουέν Λονγκ του Χονγκ Κονγκ το απόγευμα του Σαββάτου (τοπική ώρα), λίγες ώρες μετά το αντικυβερνητικό συλλαλητήριο στο οποίο συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι στους κυριότερους δρόμους της περιοχής παρά την αστυνομική απαγόρευση.


Η αστυνομία κινητοποιήθηκε δυόμισι ώρες αφότου διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν εναντίον ενός νομοσχεδίου που θα επιτρέψει την έκδοση υπόπτων στην Κίνα, και κατά της βίας που σημειώθηκε στη διάρκεια διαδηλώσεων στη Γουέν Λονγκ την περασμένη εβδομάδα.

Φορώντας μαύρα μπλουζάκια και με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, οι διαδηλωτές προκάλεσαν προβλήματα στην κυκλοφορία και στις δημόσιες μεταφορές στο Γουέν Λονγκ καθώς πραγματοποιούσαν πορεία μεταξύ δύο σημαντικών σιδηροδρομικών σταθμών και μπροστα από το αρχηγείο της αστυνομίας.

Διαδηλώσεις στις οποίες παίρνουν μέρος χιλιάδες άνθρωποι διοργανώνονται στο Χονγκ Κονγκ για ένα και πλέον μήνα. Αφότου ξεκίνησε στις 9 Ιουνίου, το κίνημα έχει μετατραπεί σε μια μεγαλύτερη κινητοποίηση τόσο εναντίον της τοπικής κυβέρνησης όσο και του Πεκίνου και υπέρ της δημοκρατίας.

«Το νομοσχέδιο δεν είναι το μοναδικό πράγμα που μας κάνει να διαμαρτυρόμαστε», δήλωσε η διαδηλώτρια Ανιές Λαμ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Το νομοσχέδιο δείχνει τα πολλά άλλα προβλήματα της κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών ενώ διαδηλωτές εκτόξευσαν πέτρες στη διάρκεια συγκρούσεων σε μια πόλη του Χονγκ Κονγκ καθώς χιλιάδες ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την επίθεση που φέρεται να πραγματοποίησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο τα μέλη μιας συμμορίας.

Οι ακτιβιστές πραγματοποίησαν πορεία στη Γουέν Λονγκ, όπου είχε σημειωθεί η επίθεση, παρά την άρνηση της αστυνομίας να επιτρέψει τη διαδήλωση για λόγους ασφαλείας.

Διαδηλωτές εκσφενδόνισαν πέτρες και μπουκάλια, έστησαν οδοφράγματα χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά από τον δρόμο και ομπρέλες, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συγκρούσεις.

Η αστυνομία, η οποία είχε επικριθεί ευρέως γιατί απέτυχε να προστατεύσει τους πολίτες από την επίθεση της προηγούμενης εβδομάδας, απάντησε κάνοντας χρήση δακρυγόνων, πλαστικών σφαιρών και βομβίδων για τον έλεγχο του πλήθους.

Την ώρα που εκατοντάδες διαδηλωτές έφευγαν από την περιοχή καθώς έπεφτε το σκοτάδι, πολλές εκατοντάδες ακόμη παρέμειναν. Πολλοί κρατούσαν ραβδιά και αυτοσχέδιες ασπίδες από ξύλο, ιστιοσανίδες, χαρτόνι και άλλα υλικά.

Την περασμένη Κυριακή, περίπου 100 άνδρες με λευκά πουκάμισα επέδραμαν στον πολυσύχναστο σιδηροδρομικό σταθμό της Γουέν Λονγκ μερικές ώρες μετά την πορεία που πραγματοποίησαν οι διαδηλωτές στο κέντρο του Χονγκ Κονγκ και την επίθεση εναντίον του Γραφείου Σύνδεσης της Κίνας -- του κύριου συμβούλου της εξουσίας του Πεκίνου στην πρώην βρετανική αποικία.

Οι άνδρες επιτέθηκαν σε διαδηλωτές ντυμένους στα μαύρα που επέστρεφαν από το νησί Χονγκ Κονγκ, περαστικούς, δημοσιογράφους και βουλευτές με σωλήνες και γκλομπ, τραυματίζοντας 45 ανθρώπους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)