to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:21 | 04.08.2019

Διεθνή

Χονγκ Κονγκ: Το Πεκίνο ανεβάζει τους τόνους, προειδοποιεί πως «δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια»

Το Πεκίνο ανέβασε τους τόνους σήμερα, καθώς οι διαδηλώσεις διαδέχονται η μία την άλλη στο Χονγκ Κονγκ, τονίζοντας πως δεν πρόκειται να «παραμείνει με σταυρωμένα χέρια» απέναντι στις «ποταπές δυνάμεις» που υποσκάπτουν την εθνική ενότητα.


Η μεγαλούπολη, που κλυδωνίζεται από τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση αφότου πέρασε το 1997 στον έλεγχο της Κίνας, βιώνει το τελευταίο δίμηνοπ όλο και πιο βίαιες κινητοποιήσεις, που φέρουν αντιμέτωπες την αστυνομία κι ομάδες ακτιβιστών που αντιτίθενται στη νέα νομοθεσία για έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα.

Σήμερα, τα πιο βίαια επεισόδια σημειώθηκαν στο προάστιο με τα ακριβά καταστήματα Κόζγουεϊ Μπέι, όπου χιλιάδες διαδηλωτές ύψωσαν οδοφράγματα. Οι ειδικές κατασταλτικές ομάδες της αστυνομίας έκαναν γι άλλη μια φορά το τελευταίο διάστημα χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος.

«Η άσκοπη καταστροφή της δημόσιας γαλήνης και οι βίαιες επιθέσεις κατά της αστυνομίας θα βλάψουν την κοινωνία, την οικονομία του Χονγκ Κονγκ και τα μέσα ύπαρξης του λαού μας», αναφέρει σε αποψινή της ανακοίνωση η τοπική κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ.

Οι χθεσινές συγκρούσεις μεταξύ ακτιβιστών και αστυνομίας προκάλεσαν την αυστηρή παρέμβαση του επίσημου κινεζικού πρακτορείου Xinhua.

Η παρέμβαση αυτή στρέφεται εναντίον των «ποταπών δυνάμεων» που απειλούν τα θεμέλια της αρχής «μία χώρα, δύο συστήματα», που ισχύει μετά την προσάρτηση της πρώην βρετανικής αποικίας. Επίσης υπόσχεται πως «η κεντρική κυβέρνηση δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα χέρια και δεν θα αφήσει την κατάσταση να διαιωνίζεται».

Πάνω από 200 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες, σε πολλούς εκ των οποίων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για συμμετοχή σε στάση, που μπορεί να επισύρει ποινές έως και δεκαετούς κάθειρξης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)