to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:21 | 10.09.2018

Κοινωνία

#Home4All: Η ανακοίνωση του Bloco για το φαινόμενο του Airbnb

«Κανένας φοιτητής και καμία φοιτήτρια χωρίς σπίτι!»


Αναλυτικά η ανακοίνωση του Bloco σε ΑΕΙ - ΤΕΙ:

Airbnb go home. Home for all!

Το τελευταίο διάστημα τόσο στην Αθήνα όσο και σε μια σειρά από μεγάλα αστικά κέντρα παρατηρούμε να γιγαντώνεται το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb. Ήδη από το 2012, όλοι οι τουριστικοί προορισμοί της χώρας, είναι αντιμέτωποι με το φαινόμενο που ξεσπιτώνει τους μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι για χρόνια ενοικιάζουν τη στέγη τους. Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων επιλέγουν το εύκολο και γρήγορο χρήμα μέσω της Airbnb και προσπαθούν να εισπράξουν σε μια βραδιά όσα χρήματα θα εισέπρατταν ολόκληρο τον μήνα. Παράλληλα μεγάλες εταιρείες έχουν κάνει την εμφάνιση τους και αγοράζουν ολόκληρες πολυκατοικίες για να τις μετατρέψουν σε Airbnb. 

Το φαινόμενο αυτό έχει αρκετές προεκτάσεις και δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα. Αφενός η επέλαση της Airbnb ξεσπιτώνει τον μόνιμο πληθυσμό της πόλης και τον μεταφέρει προς τα προάστια, με αποτέλεσμα να ερημώνουν και να υποβαθμίζονται ακόμη περισσότερο οι γειτονιές και να αλλοιώνεται η φυσιογνωμία της πόλης. Αφετέρου η δράση της έχει συρρικνώσει τα διαθέσιμα ενοικιαζόμενα σπίτια και έχει αυξήσει κατά πολύ τα ενοίκια με αποτέλεσμα οι φοιτητές-τριες να αδυνατούν να βρουν σπίτι για να μείνουν.

Πιο συγκεκριμένα, αυτή την περίοδο, χιλιάδες πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες στενάζουν στην προσπάθεια αναζήτησης σπιτιού σε μια σειρά από πόλεις της χώρας με χαρακτηριστικότερες τις περιπτώσεις της Αθήνας και της Κρήτης. Για εμάς η κατοικία αποτελεί ένα κοινωνικό αγαθό και όχι ένα εμπόρευμα προς εκμετάλλευση και ως τέτοιο θα πρέπει να είναι προσιτό και διαθέσιμο για όλους/-ες τους/τις φοιτητές/-τριες. Είναι κρίσιμο να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο κανόνων και ελέγχου όσον αφορά την Airbnb ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο έλλειψης διαθέσιμων κατοικιών. Παράλληλα διεκδικούμε να διαμορφωθεί ένα εθνικό σχέδιο ενίσχυσης των δομών της φοιτητικής μέριμνας προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες όλων των φοιτητών/-τριων σε σίτιση, στέγαση, μεταφορές, προϋποθέσεις αναγκαίες για σπουδές και ζωή με αξιοπρέπεια.

Κανένας φοιτητής και καμία φοιτήτρια χωρίς σπίτι!

Κανένας φοιτητής και καμία φοιτήτρια να μην αποκλείεται από την εκπαιδευτική διαδικασία!

Διεκδικούμε:

- Πλαίσιο κανόνων για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb.

- Αναβάθμιση των ήδη υπαρχουσών εστιών 

- Αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων κτηρίων του δημοσίου για ανέγερση νέων εστιών.

- Αύξηση του ορίου επιδότησης ενοικίου που δίνεται από το Υπ. Παιδείας.

#Home4All

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)