to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:12 | 07.10.2020

Κοινωνία

Παραλήρημα ενθουσιασμού στη μεγαλειώδη συγκέντρωση για την καταδίκη της Χρ. Αυγής - Η ΕΛΑΣ διέλυσε τη διαδήλωση (liveblog)

Παρατεταμένα χειροκροτήματα και ενθουσιασμός απλώθηκε σε όλη τη μεγαλειώδη συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων έξω από το Εφετείο στο άκουσμα της απόφασης για τη Χρυσή Αυγή, όπου αναγνωρίστηκε ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση - Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα και εξαπέλυσε νερό με τις αύρες εναντίον των διαδηλωτών λίγο μετά, με μικροεπεισόδια τώρα σε εξέλιξη - Όλες οι εξελίξεις μετά την ιστορική απόφαση σε Liveblog.


Παρατεταμένα χειροκροτήματα, ενθουσιασμός και συνθήματα από τους χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το Εφετείο, ακολούθησαν το άκουσμα της είδησης ότι το δικαστήριο αποφάσισε την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση.  

Ωστόσο, σχεδόν ταυτόχρονα, με αφορμή πέτρες που εκτοξεύτηκαν από λίγους διαδηλωτές, η αστυνομία διέλυσε επί της ουσίας τη συγκέντρωση, εξαπολύοντας αδιακρίτως επίθεση στο πλήθος με τις αύρες που είχε φέρει από νωρίς στο σημείο, αλλά και δακρυγόνα. Αυτή την ώρα (12.00 το μεσημέρι) ο δρόμος μπροστά από το Εφετείο είναι άδειος. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η αστυνομία καταδίωξε τους διαδηλωτές ως και πέρα από το γήπεδο του Παναθηναϊκού από τη μια μεριά, και προς το Πεδίο του Άρεως από την άλλη. 

Παίρνοντας αφορμή από αναφερόμενη επίθεση σε κλούβες, η αστυνομία διέλυσε με αύρες και κατόπιν με χημικά τη διαδήλωση

Οργανώσεις, πολιτικά κόμματα, συνδικάτα, αντιφασιστικές πρωτοβουλίες και φορείς είχαν από νωρίς κατακλύσει τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, για να διατρανώσουν πως οι νεοναζιστές εγκληματίες της Χρυσής Αυγής «δεν είναι αθώοι». Στο κάλεσμα ανταποκρίηκαν περισσότεροι από 20 χιλιάδες διαδηλωτές, σύμφωνα ακόμα και με την πάντα συντηρητική εκτίμηση της αστυνομίας. Οι διαδηλωτές είχαν καταλάβει όλο το οδόστρωμα από χαμηλά στην Αλεξάνδρας ως πέρα από τον σταθμό του μετρό στους Αμπελόκηπους και τη διασταύρωση με την Πανόρμου.

Το βίντεο του Άγγελου Καλοδούκα για το left.gr από τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Εφετείο που η ΕΛΑΣ βιάστηκε να διαλύσει (δείτε κι αυτό: Τα ΜΑΤ - γιατί άραγε; - βγάζουν το άχτι τους στους διαδηλωτές μετά την απόφαση του δικαστηρίου για τη Χρ. Αυγή]

Χρ. Σπίρτζης: Αναμένουμε εξηγήσεις από τον Χρυσοχοΐδη για τη διάλυση της σημερινής συγκέντρωσης

«Δυστυχώς η απόφαση δεν άρεσε στην γνωστή μειοψηφία εντός της Αστυνομίας», σχολιάζει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Χρήστος Σπίρτζης, σχετικά με τα επεισόδια που δημιούργησε η ΕΛΑΣ με σκοπό τη διάλυση της τεράστιας συγκέντρωσης σήμερα στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Για το θέμα της ίδιας της δίκης τονίζει πως «η ιστορική απόφαση που τοποθετεί την Χρυσή Αυγή εκεί που της αρμόζει, ως εγκληματική οργάνωση, δικαιώνει πρώτα και κύρια την οικογένεια του Παύλου Φύσσα και τον δημοκρατικό κόσμο της χώρας στο σύνολό του».

Απευθυνόμενος προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο Χρ. Σπίρτζης αναφέρει ακόμα:

«Κύριε Χρυσοχοΐδη, χρειαζόταν η χρήση χημικών ακόμη και σε αυτή τη συγκέντρωση, λίγα λεπτά μετά την συγκλονιστική δήλωση δικαίωσης της μητέρας του Παύλου Φύσσα, σε έναν απόλυτα προστατευμένο χώρο από 2.500 χιλιάδες αστυνομικούς και δεκάδες χιλιάδες κόσμου ειρηνικής στάσης και περιφρούρησης;

Για να αντιμετωπίσουν τι;

Όχι προφανώς τον βουλευτή και αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Μιλτιάδη Χατζηγιαννάκη που χτυπήθηκε από δακρυγόνο χωρίς κάποια αιτία.

Αναμένουμε δημόσιες εξηγήσεις και τις απαραίτητες ενέργειες της ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».

Στ. Καλπάκης: Για μια μικρή ομάδα προβοκατόρων, που αν ήθελε θα μπορούσε να απομονώσει, ο κ. Χρυσοχοΐδης βρήκε την ευκαιρία να διαλύσει μία ιστορική, δημοκρατική και καθ΄ όλα ειρηνική διαμαρτυρία

Παρακολουθούμε σε Liveblog τις εξελίξεις:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)