to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:50 | 26.10.2021

Κοινωνία

Τραγωδία στη Χίο: Πνίγηκαν τρία παιδιά και μια γυναίκα, ένας αγνοούμενος από ναυάγιο προσφυγικής λέμβου

Το έγκλημα στα σύνορα της Ευρώπης - φρούριο συνεχίζεται: Τρία παιδιά και μια γυναίκα πνίγηκαν σήμερα στη θαλάσσια περιοχή των Νενήτων της Χίου, ύστερα από το ναυάγιο της φουσκωτής λέμβου στην οποία επέβαιναν προσπαθώντας να διασχίσουν το Αιγαίο μαζί με 23 ακόμα ανθρώπους - 22 οι ως τώρα διασωθέντες, ένας άνθρωπος αγνοείται ακόμα - Η κακοκαιρία οδήγησε σε αποκόλληση της γάστρας της λέμβου, αναφέρει το λιμνεικό - Ο υπουργός Ν. Μηταράκης σπρώχνει την άθλια ατζέντα του την ώρα της τραγωδίας


(H ημιβυθισμένη λέμβος στη θάλασσα - στιγμιότυπο από το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το λιμενικό)

Τρία ανήλικα παιδιά και μία γυναίκα είναι είναι οι νεκροί στον μέχρι στιγμής τραγικό απολογισμό του ναυαγίου που σημειώθηκε τις πρωινές ώρες της Τρίτης, 26 Οκτωβρίου 2021, στην θαλάσσια περιοχή των Νενήτων Χίου, ανοικτά των Γριδίων, όπως αναφέρει η τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα της Χίου, astraparis.gr,.

Οι διασωθέντες πρόσφυγες και μετανάστες ανέρχονται σε 22, ενώ ένας εξακολουθεί να είναι αγνοούμενος και συνεχίζονται οι έρευνες με πλωτά και εναέρια μέσα για τον εντοπισμό του.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το αρχηγείο του Λ.Σ. αρχικά διασώθηκαν 20 άνθρωποι και οι μαρτυρίες τους αναφέρουν ότι στην βάρκα επέβαιναν 27.

Βίντεο του λιμενικού από την επιχείρηση διάσωσης

Στην περιοχή επιχειρούν για την ανεύρεση τυχόν επιζώντων ένα περιπολικό σκάφος του Λ.Σ., το ναυαγοσωστικό σκάφος του λιμεναρχείου Χίου, ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης, ένα ελικόπτερο του στρατού, ένα ελικόπτερο της πολιτικής αεροπορίας, ένα πλοίο του ΝΑΤΟ, τρία παραπλέοντα σκάφη και τρία αλιευτικά.

Το σήμα κινδύνου για το ναυάγιο, ανοικτά από την παραλία Γρίδια Νενήτων, έφτασε στο λιμενικό μέσω του 112.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

Στην ανακοίνωσή του για το τραγικό συμβάν, το Λιμενικό σημειώνει ότι η λέμβος ξεκίνησε από τα τουρκικά παράλια «με υπεράριθμους επιβάτες» (σ.σ.: όπως άλλωστε συμβαίνει πάντα), που σε συνδυασμό με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, οδήγησαν στην αποκόλληση της γάστρας (πάτωμα) της μη αξιόπλοης λέμβου και την επακόλουθη ημιβύθισή της». Τονίζει δε ότι κανένας από τους επιβάτες δεν είχε σωσίβιο.

Στο βίντεο του λιμενικού διακρίνεται η ημιβυθισμένη λέμβος:  

Και ο Μηταράκης σπρώχνει την άθλια ατζέντα του την ώρα της τραγωδίας

Να σημειωθεί ότι από πολύ νωρίς ο υπ. (αντι)Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης, άρχισε να κάνει αναρτήσεις στα social media, με φωτογραφίες και βίντεο από το σημείο της τραγωδίας, σχολιάζοντας ότι «αυτή είναι η πραγματικότητα της εκμετάλλευσης μεταναστών απο εγκληματικές συμμορίες στο Αιγαίο. Αδίστακτοι λαθροδιακινητές βάζουν σε κίνδυνο ζωές σε βαριά φορτωμένες, μη αξιόπλοες λέμβους ανοιχτά της Χίου».

Αυτό που ξεχνά βεβαίως να πει ο υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι ότι οι εγκληματικές συμμορίες των διακινητών υπάρχουν ακριβώς επειδή υπάρχει η Ευρώπη - Φρούριο, που έχει κυρίαρχη πολιτική την πάση θυσία αποτροπή της μετανάστευσης και της προσφυγιάς, η Ευρώπη - Φρούριο την οποία ο ίδιος υπηρετεί πιστά κάνοντας τη χώρα μας «μαντρόσκυλο» της ΕΕ. Είναι η Ευρώπη - φρούριο που δεν έχει ανοίξει κανένα ασφαλές πέρασμα για τους πρόσφυγες της φτώχειας και του πολέμου. '

Είναι τα pushbacks και οι επαναπροωθήσεις, για τις οποίες έχει ο ίδιος καταγγελθεί στα ευρωπαϊκά όργανα, που κάνουν τους διακινητές να αναζητούν ολοένα και πιο επικίνδυνους δρόμους διέλευσης και να υπερφορτώνουν γυναίκες και παιδιά σε λέμβους για να περάσουν το Αιγαίο εν μέσω κακοκαιρίας. Και το αποτέλεσμα το είδαμε σήμερα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)