to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:03 | 25.02.2020

πηγή: astraparis.gr

Πολιτική

Χίος: Πρωινό σοκ και δέος με τους 300 των ΜΑΤ – κυνική επίδειξη πυγμής

Τελευταίες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις πραγματοποιούσαν λίγο πριν τις 09:30 το πρωί της Τρίτης 25 Φεβρουαρίου 2020 οι δυνάμεις των ΜΑΤ στην περιοχή του Αγίου Μακαρίου, εκεί που αρχίζουν οι στροφές του Αίπους (το βραχώδες οροπέδιο όπου η κυβέρνηση θέλει να φτιάξει την υπερδομή-φυλακή για πρόσφυγες) στη Χϊο


To σχετικό ρεπορτάζ του χιώτικου astraparis.gr το πρωί της Τρίτης, ενώ στην πλατεία της πόλης της Χίου έχει ξεκινήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας (όπως και στη Λέσβο), με τα μαγαζιά κλειστά:

Τελευταίες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις πραγματοποιούν λίγο πριν τις 09:30 το πρωί της Τρίτης 25 Φεβρουαρίου 2020 οι δυνάμεις των ΜΑΤ στην περιοχή του Αγίου Μακαρίου, εκεί που αρχίζουν οι στροφές του Αίπους,

Στο συγκεκριμένο σημείο είχαν συγκεντρωθεί από πολύ νωρίς εκατοντάδες Χιώτες, ενώ είχε καταστεί αδύνατη η πρόσβαση προσωρινά, από δέντρα που είχαν κοπεί κι είχαν πέσει στο οδόστρωμα.

Τα δέντρα απομάκρυνε η Πυροσβεστική Υπηρεσία και στην περιοχή επιχείρησαν συνολικά τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ.

Μεγάλη επιχείρηση στον Άγιο Ισίδωρο

Η μεγαλύτερη εκκαθαριστική επιχείρηση ξεκίνησε περί τις 06.30 το πρωί, λίγο μετά τη διαστύρωση του Πιτυούς, στον Άγιο Ισίδωρο, όπου ο δρόμος είχε κλείσει σε δυο σημεία.

Στο πρώτο σημείο είχαν ρίξει τεράστιους βράχους στο οδόστρωμα καθώς και λάστιχα αυτοκινήτων  στα οποία και έβαλαν φωτιά λίγο πριν εμφανιστούν  οι δυνάμεις των ΜΑΤ.

Το δεύτερο σημείο ήταν λίγα μέτρα πιο κάτω ακριβώς στη γέφυρα πριν το καφέ της περιοχής όπου ένα γκρέιντερ είχε τοποθετηθεί κάθετα στον δρόμο για να αποτρέψει τη διέλευση των ΜΑΤ.

Στο συγκεκριμένο σημείο έφτασαν περί τις 10 διμοιρίες των ΜΑΤ που αναπτύχθηκαν στον κόμβο του Πιτυούς και με συνεχείς ρίψεις δακρυγόνων στο βουνό και στον  επαρχιακό δρόμο, αποθούσαν τους συγκεντρωμένους ενώ μια πολύ μεγάλη ομάδα των ΜΑΤ έκανε εκκαθάριση ακόμη και πάνω στο βουνό.

Πολύ γρήγορα οι συγκεντρωμένοι στην περιοχή κάτω από την πρωτοφανή δύναμη πυρός αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν προς το Αίπος όπου και διαλύθηκαν.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός των δεκάδων οχημάτων που είχαν παραταχθεί στην περιοχή, κάθε είδους οχήματα, βαριά οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας ακόμη και από τη Λαμία και το σημαντικότερο όλων, ακριβώς για να “δέσει” το θέμα της επίταξης, στρατιωτικό προσωπικό με βαριά μηχανήματα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στο συγκεκριμένο σημείο για την απομάκρυνση των βράχων.

Ειδικό γερανοφόρο όχημα της αστυνομίας, απομάκρυνε το γκρέιντερ από το οδόστρωμα για να απελευθερώσει τον δρόμο πρόσβασης στο 17, όπου αναμένεται εντός ολίγου να καταφτάσουν και να καταλάβουν συμβολικά τον χώρο τα μηχανήματα έργων του στρατού.

Δυο τραυματίες στον Άγιο Μακάριο στις συμπλοκές με τα ΜΑΤ, ο ένας από γκλοπ και ο άλλος με αναπνευστικά από σπρέι πιπεριου και οι δυο μεταφέρθηκαν στο Σκυλίτσειο

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η δύναμη πυρός που χρησιμοποίησαν τα ΜΑΤ ξεπερνούσε κάθε όριο και σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογούνταν από τον αριθμό των συγκεντρωμένων, ειδικά στον Άγιο Μακάριο και στο λιμάνι των Μεστών.

Πρόκειται ξεκάθαρα για επίδειξη ισχύος με στόχο να αποτραπεί κάθε περαιτέρω αντίδραση και κινητοποίηση του πληθυσμού.

 
tags: Χίος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)