to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Χίος: Εκτός αποζημίωσης το 90% των μαστιχοπαραγωγών

Τον Αύγουστο του 2012 η Χίος βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς ειδησεογραφίας λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε τότε, με αποτέλεσμα να καεί περίπου το 1/3 των εδαφών της. Ανάμεσα στις καμένες περιοχές, και τα χωράφια με τις καλλιέργειες μαστίχας στα νότια του νησιού, το μοναδικό σημείο στον πλανήτη όπου ευδοκιμεί ο σχίνος που παράγει τη φυσική μαστίχα Χίου.


Σήμερα, 16 μήνες μετά, οι καλλιεργητές του ξακουστού αυτού προϊόντος πέφτουν για ακόμη μία φορά θύματα «ολοκαυτώματος», αφού ο ΕΛΓΑ βασιζόμενος στη σχετική κοινή υπουργική απόφαση, που εκδόθηκε με πολύμηνη καθυστέρηση, αποζημιώνει μόλις τον έναν στους εννέα που υπέστησαν απώλειες.

Αιτία τα κριτήρια που επέβαλε η ΚΥΑ, σύμφωνα με τα οποία μένουν εκτός αποζημίωσης όσοι παραγωγοί έχασαν λιγότερο από το 30% των δέντρων τους, όσοι είχαν καλλιεργούμενες εκτάσεις μικρότερες των 250 τ.μ. και άλλα παρόμοια. Συγκεκριμένα, από τους 1.563 μαστιχοπαραγωγούς που επλήγησαν, πρόκειται να αποζημιωθούν μόλις 174 αιτούντες από τους συνολικά 523, καθώς και οι ελάχιστοι που πληρούσαν τις προϋποθέσεις τώρα απορρίπτονται για διάφορους λόγους, αφού θα πρέπει σωρευτικά:

● Να έχουν υποβάλει δηλώσεις καλλιέργειας για τα έτη 2011 και 2012.

● Να έχουν εξοφληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΕΛΓΑ για τα ίδια έτη.

● Να έχει καεί τουλάχιστον 30% του φυτικού κεφαλαίου που περιλαμβάνεται στα δηλωθέντα στη δήλωση καλλιέργειας.

● Τα καμένα δέντρα να μην είναι σε κλήρους κάτω των 250 τ.μ.

● Η ΔΟΥ των άμεσα δικαιούχων να μη βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 150 χλμ. από τη Χίο.

Οι παραπάνω όροι αποκλείουν περίπου το 90% των πληγέντων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το μοναδικό χωριό στο οποίο ο αριθμός των δικαιούχων ξεπερνάει το 50% και φτάνει το 68% των αιτούντων είναι η Βέσσα, οι καλλιέργειες της οποίας κάηκαν ολοσχερώς. Σε όλα τα υπόλοιπα χωριά το ποσοστό εγκρίσεων είναι κάτω του 50%.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)