to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:49 | 16.06.2022

Κοινωνία

Χίος: Δωδεκάμηνη φυλάκιση στον χρυσαυγίτη Μερμηγκούση για την επίθεση στον νοσηλευτή Γ. Κουτσοδόντη

Η κατηγορία σε βάρος του γνωστού χρυσαυγίτη της Χίου, που πρωτοστατούσε στα επεισόδια κατά προσφύγων και αλληλέγγυων τα προηγούμενα χρόνια, μετετράπη σε απλή σωματική βλάβη, από επικίνδυνη, που ήταν στην πρωτόδικη καταδίκη. Επιπλέον, δεν ελήφθη υπόψη ο αντιρατσιστικός νόμος, αλλά καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 12 μηνών με τριετή αναστολή


(O M. Μερμηγκούσης σε παλαιότερα επεισόδια, φωτ. αρχείου)

Όπως σημειώνει το astraparis.gr:

Δεν του ήρθαν όλα βολικά του Ματθαίου Μερμηγκούση, που ναι μεν η κατηγορία σε βάρος του μετετράπη σε απλή σωματική βλάβη, από επικίνδυνη, που ήταν στην πρωτόδικη καταδίκη του, επιπλέον δεν ελήφθη υπόψη ο αντιρατσιστικός νόμος, αλλά τελικά καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 12 μηνών με τριετή αναστολή, για την απρόκλητη επίθεση κατά του νοσηλευτή κ. Γιάννη Κουτσοδόντη, τον Ιούνιο του 2016, στην περιοχή της Σούδας.

Σήμερα, Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022, εκδικάσθηκε στο τριμελές πλημμελειοδικείο Χίου η έφεση του M. Μερμηγκούση κατά της πρωτόδικης – από το 2019 – απόφασης, με την οποία είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση 15 μηνών, συντρέχοντος του επιβαρυντικού αντιρατσιστικού νόμου.

Ο εισαγγελέας κ. Λεωνίδας Μπουτσιαβάρας πρότεινε την μετατροπή της κατηγορίας σε απλή σωματική βλάβη, αλλά να παραμείνει το επιβαρυντικό στοιχείο των ρατσιστικών χαρακτηριστικών της επίθεσης κατά του κ. Κουτσοδόντη, κάτι – ωστόσο – που δεν έγινε δεκτό από το δικαστήριο, το οποίο και επέβαλε την αναφερόμενη ποινή φυλάκισης.

Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής κ. Κώστας Κάργατζης δήλωσε ικανοποιημένος για την τελική έκβαση της υπόθεσης, επισημαίνοντας – ωστόσο – ότι τα ρατσιστικά κίνητρα της επίθεσης, που δεν απεδέχθη σήμερα το δικαστήριο, ήταν πασιφανή και αρκούντως τεκμηριωμένα στην πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση.

* * *

Το ιστορικό των ρατσιστικών επιθέσεων του Μ. Μερμηγκούση

Οι Αλληλέγγυοι Χίου στο κάλεσμά τους για συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Γ. Κουτσοδόντη σήμερα στο δικαστήριο της Χίου, επεσήμαιναν και το ιστορικό της δράσης του Μ. Μερμηγκούση, αναφέροντας:

«...Οι δικαστικές περιπέτειες του Μ. Μερμηγκούση είναι εμβληματικές όχι μόνο για τη Χίο αλλά για όλη την ιστορία του σύγχρονου προσφυγικού, καθώς ο κατηγορούμενος έχει συνολικά τρείς σχετικές καταδίκες που τον επιβαρύνουν.

• Τον Απρίλιο του 2017 καταδικάστηκε για δημόσια υποκίνηση βίας με ρατσιστικά κίνητρα και για σωματικές βλάβες σε δύο πρόσφυγες , ωστόσο  αναιρέθηκε στο εφετείο, παρά την πρόταση του εισαγγελέα για καταδίκη  και αθωώθηκε.

• Το Μάιο του 2018 καταδικάστηκε για την επίθεση του κατά του διευθυντή του astraparis.gr Γιάννη Στεβή στη διάρκεια ρατσιστικής συγκέντρωσης και πορείας προς τον καταυλισμό της Σούδας, το βράδυ της 14ης Σεπτεμβρίου 2016

• Τον Απρίλιο του 2019 καταδικάστηκε για επικίνδυνη σωματική βλάβη, πάλι με ρατσιστικά κίνητρα, για την απρόκλητη επίθεση κατά του νοσηλευτή του νοσοκομείου Χίου Γιάννη Κουτσοδόντη, τον Ιούνιο του 2016, που ασκούσε υπηρεσιακά καθήκοντα στον εν ενεργεία καταυλισμό της Σούδας, στην πόλη της Χίου. Καταδικάστηκε με ποινή φυλάκισης 15 μηνών για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, με το επιβαρυντικό στοιχείο των ρατσιστικών χαρακτηριστικών της επίθεσης. Είναι η δεύτερη φορά που ο συγκεκριμένος άνθρωπος καταδικάζεται μέσα σε περίοδο δύο ετών με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο

«Ο Μ. Μερμηγκούσης καταδικάστηκε, γιατί είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε βίαιες επιθέσεις,  ήταν μπροστάρης,  προκλητικός, δρούσε ανενόχλητος μπροστά σε πλήθος μαρτύρων. Δεν ξεχνάμε όμως  τους  δράστες τόσων άλλων ρατσιστικών εγκλημάτων που μένουν μέχρι και σήμερα ατιμώρητα», σημείωναν οι Αλληλέγγυοι Χίου, προσθέτοντας πως «τέτοιες ρατσιστικές συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές. Η απόφαση του Εφετείου, μετά από 6 χρόνια από την επίθεση του Μ. Μερμηγκούση, πρέπει να στείλει το σωστό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: Η βία του φασισμού και του ρατσισμού πρέπει να καταδικαστεί από όλους, όλες, όλ@!».

«Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας και την υποστήριξη μας στον Γ. Κουτσοδόντη, έναν ευσυνείδητο άνθρωπο που έπεσε θύμα της φασιστικής βίας, και ζητάμε από την δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της και να μην δείξει καμία ανοχή», τόνιζε ο  ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Χίου σε ανακοίνωσή του με την οποία καλούσε στη συγκέντρωση στο δικαστήριο, τονίζοντας πως «Στην Ελλάδα της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των πολιτιστικών αξιών και της κοινωνικής δικαιοσύνης ο φασισμός δεν πρέπει να σηκώνει κεφάλι».

«Η ρατσιστική βία δεν έχει θέση ανάμεσά μας. Η απαίτηση για αμετάκλητη καταδίκη της βίας και του τραμπουκισμού είναι απαίτηση κάθε δημοκράτη πολίτη!», σημειώνει η δημοτική παράταξη της Χιακής Συμπολιτείας σε ανακοίνωσή της.

* * *

Επίσης σήμερα στη Χίο: Αθωώθηκε πανηγυρικά ο 22χρονος πρόσφυγας που έδωσε τροφή και νερό σε συνανθρώπους του

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)