to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:50 | 19.01.2018

Κοινωνία

Χίος: Δικαστικό «πράσινο φως» για εγκατάσταση κι άλλων οικίσκων στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ

Το μονομελές πρωτοδικείο Χίου έκανε δεκτό χθες το αίτημα του ελληνικού Δημοσίου να απομακρυνθούν άμεσα τα εμπόδια [πρόχειρος οικίσκος και πασαλάκια] που είχαν τοποθετηθεί σε δρόμο από τον οποία διέρχονται βαρέα οχήματα για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ στο νησί - 1.600 οι πρόσφυγες στη Χίο


Η τρίτη κατά σειρά σχετική δικαστική αυτή απόφαση ανάβει το πράσινο φως για τη μεταφορά οικίσκων στον καταυλισμό αυτό, που θα αντικαταστήσουν τις σκηνές στις οποίες στεγάζονται μετανάστες και πρόσφυγες, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο και προσθέτει: «Με την προσωρινή διαταγή επιτρέπεται στο ελληνικό Δημόσιο «να προβεί στην απομάκρυνση από την επίδικη εδαφική λωρίδα των πασσάλων και του πρόχειρου οικίσκου, που έχουν τοποθετηθεί σε αυτήν, έτσι ώστε να είναι εφικτή σε όλο το μήκος της η διέλευση παντός τύπου και όγκου οχημάτων».

(Ο οικίσκος που έφτιαξαν και τοποθέτησαν στο δρομάκι, διαμαρτυυρόμενοι κάτοικοι του χωριού)

Σύμφωνα με τοπικές ιστοσελίδες, μετά την παραπάνω εξέλιξη το μεσημέρι της Πέμπτης, κάτοικοι του Χαλκειούς [είναι το χωριό που βρίσκεται δίπλα στη ΒΙΑΛ] προχώρησαν στην κατάληψη του δρόμου που οδηγεί από το στρατόπεδο Αργέντη στην ΒΙΑΛ περί τις 7.30 το βράδυ της Πέμπτης, 18 Ιανουαρίου 2018, «προκειμένου να εμποδίσουν την έξοδο των βαρέων οχημάτων με τους οικίσκους από το στρατόπεδο, όπου φυλάσσονται και την μεταφορά τους – όποτε αποφασισθεί – στην ΒΙΑΛ.

Κλείνουν τον δρόμο από το στρατόπεδο Αργέντη προς την ΒΙΑΛ

(φωτ. από astraparis.gr)

Η απόφαση ελήφθη σε συγκέντρωσή τους, παρόντων του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Χίου κ. Πολύδωρου Λαμπρινούδη και στελεχών της επιτροπής των ανωνύμων.

Συγκεκριμένα, αποφασίσθηκε να τοποθετηθούν, όπερ και εγένετο, αυτοκίνητα στο συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου, ώστε να είναι αδύνατη η διέλευση των βαρέων οχημάτων. Περί τις 8.30 το βράδυ της Πέμπτης, είχαν σταθμεύσει στο συγκεκριμένο τμήμα περί τα 15 Ι.Χ. αυτοκίνητα και αγροτικά μηχανήματα.

Ενδεχομένως δε όταν θα αποφασισθεί η μεταφορά των οικίσκων τα οχήματα αυτά να μπουν και στην μέση του δρόμου, αποκλείοντας πλήρως την κυκλοφοφορία σε κάθε είδους όχημα».

H κατάσταση στη ΒΙΑΛ

Στη Χίο βρίσκονται σήμερα περί τους 1.600 πρόσφυγες, η πλειονότητα των οποίων διαμένει στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ που έχει επίσημη χωρητικότητα 900 ατόμων. Ωστόσο, με τους επιπλέον οικίσκους που έχουν ήδη τοποθετηθεί αυξάνεται η δυναμικότητά της, αν και ακόμα παραμένουν αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι σε σκηνές. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)