to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:39 | 08.04.2021

Κοινωνία

Χιόνια τον Απρίλιο στη Δυτική Μακεδονία

Στα λευκά περιοχές μέσα στον Απρίλιο - Χιόνια λίγο έξω από Θεσσαλονίκη


Σε εξέλιξη βρίσκεται η ψυχρή εισβολή στη χώρα με τη θερμοκρασία να πέφτει αισθητά - Σε ποιες περιοχές το θερμόμετρο έδειξε νωρίς το πρωί έως -4 βαθμούς

 

Στα λευκά ντύθηκαν πολλά μέρη της δυτικής Μακεδονίας από την ελαφριά χιονόπτωση που ξεκίνησε τα ξημερώματα και σταμάτησε λίγο μετά τις 9 το πρωί. Ελαφρά χιονόπτωση είδαν το πρωί και ορεινές περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Χορτιάτης, Ξυλούπολη (Θεσσαλονίκη), Παλαιόχωρα (Χαλκιδική) μέχρι και ψηλά στο Πανόραμα είδαν σήμερα το πρωί να χιονίζει μέσα στην "καρδιά" της Άνοιξης ενώ και άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, κυρίως ορεινές, ξύπνησαν το πρωί με χιονόπτωση.

sohos.jpg

Εικόνα από το Σοχό

 

Το Απριλιάτικο χιόνι ήταν μια πραγματική έκπληξη για τους κατοίκους πολλών περιοχών. Χιόνισε κυρίως στην Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα, τη Φλώρινα και στα ορεινά της Καστοριάς, ενώ σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας δεν υπήρξαν προβλήματα στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η θερμοκρασία σε πολλά μέρη της δυτικής Μακεδονίας είναι στους 0 βαθμούς Κελσίου ενώ στη Βλάστη Κοζάνης το θερμόμετρο «άγγιξε» τους -3. Αυτήν την ώρα πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι που θα συνεχιστούν έως το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ψυχρή εισβολή στη χώρα, με αρνητικές θερμοκρασίες να σημειώνονται στα ορεινά και στη Δυτική Μακεδονία. Στο πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τις χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες έως το πρωί της Πέμπτης 08/04. Όπως προκύπτει από αυτόν, η απολύτως ελάχιστη καταγράφηκε στη Βλάστη Κοζάνης και ήταν ίση με -4.3 βαθμούς Κελσίου.

202104080920_web_daily_min_temp.jpg

Η πρόγνωση για σήμερα από το Northmeteo.gr

Το ξημέρωμα-πρώτες πρωινές ώρες τοπικές ασθενείς κατά βάση χιονοπτώσεις με έμφαση το βορειοδυτικό κομμάτι του γεωγραφικού διαμερίσματος. Χιονόστρωση θα υπάρξει στην Φλώρινα και πιθανόν τοπικά και στις υπόλοιπες πόλεις (περισσότερες πιθανότητες στην Καστοριά).

Κεντρική Μακεδονία

Το ξημέρωμα τοπικά ασθενή φαινόμενα με έμφαση στο ανατολικό και νότιο κομμάτι του γεωγραφικού διαμερίσματος με χιονοπτώσεις άνω των 300-400μ. κατά μέσο όρο (τοπικά χαμηλότερα ) και άνω των 600 μέτρων στην Χαλκιδική. Εν συνεχεία προς τις πρωινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν σταδιακά στην Χαλκιδική(χιονοπτώσεις άνω των 350-400μ. κατά μέσο όρο) και στο κεντρικό-νότιο και ανατολικό-νοτιανατολικό κομμάτι του νομού Σερρών(χιονοπτώσεις άνω των 300μ. κατά μέσο όρο τοπικά χαμηλότερα). Τοπικά φαινόμενα θα απασχολούν πιθανόν το υπόλοιπο κομμάτι του νομού Σερρών και το ανατολικό κομμάτι του νομού Θεσσαλονίκης(κυρίως ορογραφικά φαινόμενα) με χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα. Τα φαινόμενα στην Χαλκιδική τοπικά θα επιμείνουν μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.

Ανατολική Μακεδονία

Αρχικά το ξημέρωμα φαινόμενα μέτριας έντασης που θα δίνουν χιονοπτώσεις άνω των 800μ. κατά μέσο όρο (χαμηλότερα κοντά στα βόρεια σύνορα). Εν συνεχεία κατά τις πρωινές ώρες τα φαινόμενα θα αρχίσουν να περιορίζονται στα κεντρικότερα-νοτιότερα τμήματα και χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται άνω των 300-400μ. κατά μέσο όρο(τοπικά χαμηλότερα).

Θράκη

Το ξημέρωμα φαινόμενα ασθενούς-μέτριας που θα δίνουν χιονοπτώσεις άνω των 300μ. κατά μέσο όρο, τοπικά χαμηλότερα στον νομό Ροδόπης(ιδίως στο ανατολικό κομμάτι του νομού ακόμα και σε ημιπεδινές περιοχές ) και Έβρου (στον κεντρικό-βόρειο Έβρο ακόμα και σε πεδινές περιοχές). Τις πρώτες πρωινές ώρες τα φαινόμενα πρόσκαιρα θα ενταθούν στο νομό Ξάνθης (ιδίως στο δυτικό-βορειοδυτικό κομμάτι του νομού) με αποτέλεσμα τα υψόμετρα χιονόπτωσης να πέσουν τοπικά χαμηλότερα και στον νομό Ξάνθης. Εν συνεχεία τα φαινόμενα θα αποκτήσουν σταδιακά πιο τοπικό και ορογραφικό χαρακτήρα στο σύνολο της Θράκης μέχρι να σταματήσουν.

Ήπειρος

Ασθενείς κατά βάση χιονοπτώσεις στα ορεινά της Πίνδου άνω των 900-1000μ. κατά μέσο όρο(χαμηλότερα βορειότερα), εν συνεχεία προς τις  μεσημβρινές ώρες τα φαινόμενα θα περιορισθούν στις νοτιότερες περιοχές της Πίνδου μέχρι να σταματήσουν.

Θεσσαλία

Τις πρωινές ώρες ασθενούς-μέτριας έντασεις χιονοπτώσεις άνω των 800-900μ κατά μέσο όρο, στα ανατολικότερα τμήματα φαινόμενα μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης (ιδίως στο Πήλιο)και τις χιονοπτώσεις να φτάνουν τοπικά σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Στερεά

Τις  μεσημβρινές ώρες χιονοπτώσεις ασθενούς-μέτριας έντασης κατά μέσο όρο άνω των 800-1000μ. (χαμηλότερα στην βόρεια-βορειοδυτική Στερεά). Τα φαινόμενα θα περιοριστούν σχετικά γρήγορα στις ανατολικότερες περιοχές. Τα φαινομένα θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση στην Εύβοια.

Κρήτη

Χιονοπτώσεις-χιονοχάλαζο θα εκδηλωθούν τις βραδινές-νυχτερινές ώρες προς την Παρασκευή άνω των 1000-1200μ. κατά μέσο όρο.

tags: καιρός

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)